Mój ulubiony przepis niedzielny :
wymyślony, ale zapewne pospolity : )
więc to jest tak:
- 1 szt. fileta z kurczaka;
- 0.5 kg pieczarek
- 1 szt. czerwonej papryczki;
- 1 szt. cebulki;
- bułka tarta;
- jajka ( ok. 2 szt)
- olej (pierwszego tłoczenia :P)
- przyprawy (firmy nie będę reklamował)
- ziemniaczki (frytki); wg. uznania;
Tak więc na początek (oczywiście wszystko świeże, umyte, obrane), cebulkę kroimy na drobną kosteczkę i lekko podsmażamy na wolnym ogniu na patelni dorzucając małe kostki pokrojonej papryczki po chwili drobno pokrojone pieczarki – to wszystko mieszamy co pewien czas aż do usmażenia.
Pozostawiamy do wystygnięcia. Pierś z kurczaka kroimy na paski (długość obojętna a szerokość ok. 1 cm), według smaku przyprawiamy (ok. 1 godz.
przed smażeniem) i smażymy w panierce bułki tartej z przyprawami.
(normalnie jak schaby :) )
Tak usmażone paski fileta układamy do brytfanki przekładając każdą warstwę naszym farszem cebulkowo-paprykowo-pieczarkowym; pamiętając aby na wierzchu również zakończyć naszym farszem C-P-P.
Brytfankę możemy przed wyłożeniem podgrzać według uznania w piekarniku ( odgrzać dla męża itp. :PPPP) Obiecuję, ze mięsko nie jest suche a super soczyste. Moje dzieciaczki uwielbiają takie danie; o sobie nie wspomnę :)
Aby zagłosować na ten przepis, wyślij sms o treści NOLDN.2 na numer 7268. Cena: 2,44 zł brutto.
Zamknij