Udka kurzęce z ryżem a'la centaurek
Są ludzie twierdzący, że nie umią gotować i nawet wode na herbatę potrafią przypalić. Ten przepis jest także dla nich - cechuje go prostota wykonania i szybkość przygotowania (poza oczywiście pieczeniem). Efekt końcowy zadowoli zaś nawet wybrednego smakosza. Potrzebujemy:
Ryż "parboiled" w woreczkach - 3 szt. po 100 g
Udka z kurczaka - 4-6 szt.
Zalewa:
3 średnie cebule
3 ząbki czosnku lub 1 kostka czosnku sproszkowanego
2 kostki bulionu drobiowego
1 słoik przecieru pomidorowego (200g)
125 g margaryny (pół kostki)
3 szklanki wody.
Vegeta
Przygotowanie:
Jeśli mamy czas, nacieramy udka vegetą dzień przed przygotowaniem potrawy i wstawiamy do lodówki. Jeżeli zapomnimy lub nagle najdzie nas ochota na przygotowanie potrawy - nie ma problemu, nacieramy tuż przed obróbką termiczną.
Na blachę wysypujemy z woreczków ryż, potrząsamy blachą, by ziarna rozkładały się w miarę równomiernie. Bezpośrednio na ryż kładziemy przyprawione udka. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni, żeby sie nagrzał i przystępujemy do zrobienia zalewy.
Do garnka wlewamy 3 szklanki wody, następnie wrzucamy: posiekaną cebulę, posiekany czosnek (lub kostkę sproszkowanego czosnku), kostki bulionu drobiowego, margarynę (dobrze jest pokroić ją w grube plastry) i koncentrat. Włączamy gaz i mieszamy czekając, aż się zagotuje. Po zagotowaniu równomiernie zalewamy udka na blasze.
Ostrożnie wstawiamy blachę do piekarnika i czekamy 50-60 minut.
Najlepiej podawać z surówką z kiszonej kapusty i marchewki.
Aby zagłosować na ten przepis, wyślij sms o treści NOLDN.5 na numer 7268. Cena: 2,44 zł brutto.
Zamknij