SKŁADNIKI:
* 1 kg bananów
* 3 żółtka
* 3 białka
* szczypta soli,
* 1,5 kostki masła,
* szklanka cukru pudru
* 3 opakowania galaretki (po 1: cytrynowej, wiśniowej, pomarańczowej)
PRZYGOTOWANIE:
Miękkie masło utrzeć z żółtkami, dodać cukier i cały czas stopniowo ubijając dodawać banany rozgniecione widelcem. Jeden cały owoc zostawić do dekoracji. Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić.
Zmiksować z masą bananową i przelać wystudzony biszkopt. Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Galaretkę wiśniową rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić aż zacznie tężeć. Białka ubić na sztywną masę. Dodać tężejącą galaretkę wiśniową. Zmiksować i przelać na masę bananową. Odstawić, by piana stężała. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w gorącej wodzie.
Ostudzić. Na pianie ułożyć plastry banana i zalać galaretką pomarańczową. Gdy galaretka się zetnie, ciasto będzie gotowe.
Autor: Piotr Gębala
Aby zagłosować na ten przepis, wyślij SMS o treści NOLDN.4 na numer 7268. Cena: 2,44 brutto. Każdy SMS daje Ci sznasę na wygranie przypraw Kucharek! Masz czas tylko do 12 sierpnia 2010.
Familie.pl – Internetowa Społeczność Rodziców. To Portal dla rodziców tworzony przez rodziców. Szczegółowy
opis ciąży – tydzień po tygodniu, fazy porodu – przełam swój strach i nie bój się pytać. Na specjalnym forum
dla rodziców znajdziesz rozwiązania wszystkich swoich problemów. Nasi eksperci – lekarze, prawnicy i wielu
innych za darmo udzielają porad dla rodziców. Ślub i wesele, Ciąża, Rodzice – to tylko niektóre tytuły
naszych serwisów. W każdym z nich znajdziesz coś dla siebie. Przyłącz się do nas!