sernik z czekoladąKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 1, liczba wizyt: 17943  | 
Nadesłane przez: monik231
                    dnia 30-11-2010 16:09
                     
                  
 Sernik z czekoladą 
Przepis na pyszny czekoladowy sernik z rodzynkami i skórką cytrynową. Sernik z czekoladą - bez pieczenia ciasta na spód, wystarczy wyłożyć ciastka herbatniki. Doskonałe ciasto na święta i rodzinne spotkania. 
Składniki: MASA SEROWA 
1 kg tłustego sera 
4 ugotowane ziemniaki (średnie) 
40 dag cukru 
16 g cukru waniliowego 
8 jajek 
20 dag masła śmietankowego 
20 dag rodzynek sułtanek 
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 
POLEWA CZEKOLADOWA 
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 
10 łyżek śmietany kremówki 30% 
ciastka herbatniki na spód 
płatki migdałowe do dekoracji 
Przepis na masę serową: Ser i ziemniaki zmielić 3 razy w maszynce do mielenia. Dodać miękkie masło i zmiksować na gładką masę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym i dodać do masy serowej. Następnie dodać spażone, osuszone rodzynki oraz startą skórkę cytrynową. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową. 
Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać ciastka herbatniki. Ciastka można posypać kakaem przez siteczko. Następnie przełożyć masę serową. Sernik piec 1 godzinę w temperaturze 190 stopni C. 
Przepis na polewę czekoladową: Śmietanę wlać do garnka i podgrzać. Następnie dodać połamaną czekoladę i dalej podgrzewać, aż do stopienia czekolady. Należy cały czas mieszać, aby polewa nie przypaliła się. 
Ostudzony sernik równomiernie posmarować polewą i pozostawić do zastygnięcia. Udekorować płatkami migdałowymi. Schłodzić w lodówce...Zyczę smacznego