Przetwory i zapasy na zimę - rok 2018
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Już zbieramy plony z naszych działek, kupujemy owocki i warzywa z tegorocznych zbiorów. Więc czas robić przetwory i inne zapasy na zimę.
A więc sezona 2018 uważam za otwarty.
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Skończyłam robić ogórki. Tym razem na małosolne nastawilam.
- Zarejestrowany: 07.09.2013, 12:26
- Posty: 4899
U nas "akcja ogórki" zakończona. Obecnie trwa akcja pomidory - zrobiłam już 20 słoików przecieru na zupę i pare butelek soku pomidorowego do picia.
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
U nas "akcja ogórki" zakończona. Obecnie trwa akcja pomidory - zrobiłam już 20 słoików przecieru na zupę i pare butelek soku pomidorowego do picia.
U mnie jeszcze ogórki są a już marzę by się skończyły, pomidorów sporo jest ale na razie oddaję a teraz dzieci przyjechały to wezmą i dopiero potem może zrobię przecieru parę słoiczków...
- Zarejestrowany: 07.09.2013, 12:26
- Posty: 4899
U nas "akcja ogórki" zakończona. Obecnie trwa akcja pomidory - zrobiłam już 20 słoików przecieru na zupę i pare butelek soku pomidorowego do picia.
U mnie jeszcze ogórki są a już marzę by się skończyły, pomidorów sporo jest ale na razie oddaję a teraz dzieci przyjechały to wezmą i dopiero potem może zrobię przecieru parę słoiczków...
Ogórki to jeszcze są ale nie mam już potrzeby przetwarzania ich, może córka coś sobie zrobi bo ja zrobiłam tyle co my potrzebujemy i odpowiednką ilość na "eksport"
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Ja jeszcze zbieram ogorki. Nie są one piękne, ale kiszę i tarkuję na zupę. I pasteryzuje.
A dzisiaj będę robiła pikle z cukinii " na włoską nutę". Taki mój nowy pomysł.
- Zarejestrowany: 07.09.2013, 12:26
- Posty: 4899
Ja jeszcze zbieram ogorki. Nie są one piękne, ale kiszę i tarkuję na zupę. I pasteryzuje.
A dzisiaj będę robiła pikle z cukinii " na włoską nutę". Taki mój nowy pomysł.
Mój mąż jesr tradycjonalistą i " wynal;azków " nie jada. więc nie realizuję nowych pomysłów. Może to dla mnie i wygodniejksze.
- Zarejestrowany: 07.09.2013, 12:26
- Posty: 4899
Ja jeszcze zbieram ogorki. Nie są one piękne, ale kiszę i tarkuję na zupę. I pasteryzuje.
A dzisiaj będę robiła pikle z cukinii " na włoską nutę". Taki mój nowy pomysł.
Mój mąż jesr tradycjonalistą i " wynal;azków " nie jada. więc nie realizuję nowych pomysłów. Może to dla mnie i wygodniejksze.
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Takie pikielki z cukinii zrobiłam dzisiaj.
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Ja jeszcze zbieram ogorki. Nie są one piękne, ale kiszę i tarkuję na zupę. I pasteryzuje.
A dzisiaj będę robiła pikle z cukinii " na włoską nutę". Taki mój nowy pomysł.
Mój mąż jesr tradycjonalistą i " wynal;azków " nie jada. więc nie realizuję nowych pomysłów. Może to dla mnie i wygodniejksze.
I mój tradycjonalista ale w tym roku zaserwuję mu sałatki, których wcześniej nie robiłam a w tym rokun zrobiłam - fasolka szparagowa z kalafiorem, papryką, ogórkiem itp. a druga to fasolka szparagowa z przecierem pomidorowym...
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
A ja dalej w ogórkach.. zrywam codziennie i rosną jak szalone.. Pojawiła się w końcu cukinia.. ale czekam az podrośnie trochę..
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
A ja dalej w ogórkach.. zrywam codziennie i rosną jak szalone.. Pojawiła się w końcu cukinia.. ale czekam az podrośnie trochę..
I ja też, dzisiaj zerwaliśmy 2 wiadra 20-litrowe, jedno mam sobie, drugie oddałam teściom córki bo u nich za bardzo nie ma... A nam dwie dynie zgniły - przy takich upałach aż nie chce się wierzyć...
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Jutro będę dzialała przy ogórkach i sałatce z fasolki szparagowej w przecierze pomidorowym, dzisiaj zerwałam ostatnią fasolkę to już będę miała ją z głowy... Ogórki mają jeszcze sporo zawiązków to na razie jeszcze będę musiała je zrywać i przerabiać...
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Uwielbiam kalafior marynowany. Co prawda swojego nie mam, ale będę robić...
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Ogórki już zrobiłam, z wielkiej misy wyszło mi 6 słoików kiszonych i 2 korniszonów, przygotowałam też warzywa na sałatkę...
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Zebrałam dzisiaj fasolkę żółtż i wyłuskałam. Mam do zerwania jeszcze zieloną . Ale za kilka dni, niech jeszcze dojrzeje. A dzisiejszej fasolki mam 1,2 kg. Opłuczę i zamrożę. Już tak zrobiłam w zeszłym roku i była świetna .
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Sałatka wreszcie zrobiona, tym razem wyszło 7 słoików - koniec z fasolką szparagową...
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Wrzuciłam jeszcze do gara dzisiejsze ogórki. Jest pełen gar.
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
I znów przerobiłam cukinie na pikle. Tym razem w hinduskim klimacie.
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Ja dostałam od teściowej córki 2 fajne cukinie to zrobię leczo bo już za mną "chodzi"...
- Zarejestrowany: 07.09.2013, 12:26
- Posty: 4899
Wczoraj wieczorkiem zrobiłam 10 słoików przecieru pomidorowego na "eksport", ale ogórki nadal czekają bo zainmteresowani "importem" nie mają chęci na pomoc babce a babka jest już zmęczona upałami.