Muffinki. Przepisy.
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Miałam gdzieś na komputerze zapisany prosty i dobry przepis na muffinki. Niestety chyba go ktos usunął...
Macie jakiś fajny przepis na muffinki?
Chciałam zrobić takie ''bananowe'', taki miałam przepis, ale go wcięło:(
Ratujcie...
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
O niestety Kochana nie pomogę bo ich nie piekę... U nas córka z Oliwką piekły ale takie normalne z kawałkami czekolady...
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Ja robię takie jak do ciasta marchewkowego. Bardzo mi smakują..
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Musze poszukac bananowych. Kurka a taki fajny przepis mialam,
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Musze poszukac bananowych. Kurka a taki fajny przepis mialam,
To jak znajdziesz to się podziel.. to i ja zrobię..
- Zarejestrowany: 04.02.2016, 10:02
- Posty: 2861
O niestety Kochana nie pomogę bo ich nie piekę... U nas córka z Oliwką piekły ale takie normalne z kawałkami czekolady...
Ja tez nie pieke, chociaz na sprawdzony przepis moze bym sie skusila i upiekła.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
O niestety Kochana nie pomogę bo ich nie piekę... U nas córka z Oliwką piekły ale takie normalne z kawałkami czekolady...
Ja tez nie pieke, chociaz na sprawdzony przepis moze bym sie skusila i upiekła.
Dobre są. Ja dzieciakom do szkoły robiłam. Akurat porcja słodkośći na raz
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
O niestety Kochana nie pomogę bo ich nie piekę... U nas córka z Oliwką piekły ale takie normalne z kawałkami czekolady...
Ja tez nie pieke, chociaz na sprawdzony przepis moze bym sie skusila i upiekła.
Dobre są. Ja dzieciakom do szkoły robiłam. Akurat porcja słodkośći na raz
No i własnie dlatego chcę zrobic:) Super są. te bananowe szukam, znajdę je chocbym miała na głowie stanąć. Jeszcze na drugim lapku zobaczę może tam mam przepis... Jak coś to się podzielę...
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
O niestety Kochana nie pomogę bo ich nie piekę... U nas córka z Oliwką piekły ale takie normalne z kawałkami czekolady...
Ja tez nie pieke, chociaz na sprawdzony przepis moze bym sie skusila i upiekła.
Dobre są. Ja dzieciakom do szkoły robiłam. Akurat porcja słodkośći na raz
No i własnie dlatego chcę zrobic:) Super są. te bananowe szukam, znajdę je chocbym miała na głowie stanąć. Jeszcze na drugim lapku zobaczę może tam mam przepis... Jak coś to się podzielę...
Może w necie coś popatrz.. może znajdziesz podobny to i reszta sie przypomi
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
O niestety Kochana nie pomogę bo ich nie piekę... U nas córka z Oliwką piekły ale takie normalne z kawałkami czekolady...
Ja tez nie pieke, chociaz na sprawdzony przepis moze bym sie skusila i upiekła.
Dobre są. Ja dzieciakom do szkoły robiłam. Akurat porcja słodkośći na raz
No i własnie dlatego chcę zrobic:) Super są. te bananowe szukam, znajdę je chocbym miała na głowie stanąć. Jeszcze na drugim lapku zobaczę może tam mam przepis... Jak coś to się podzielę...
Może w necie coś popatrz.. może znajdziesz podobny to i reszta sie przypomi
Na FB widziałam, muszę zerknąć dokładnie. Korcą mnie te bananowe, bo wiem, ze pyszne były, hmm. Do tego mozna dodać borówkę, truskawki, czy nawet skórke pomarańczową... Szukam i w końcu znajdę ten przepis:)
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Dopatrzyłam się a ja mam taki na tapecie:
bABECZKI SERNIKOWE
5 żółtek ucieram z 3/4 szklanki cukru i jednym małym cukrem waniliowym. Potem dodaję 750 gram twarogu sernikowego (taki co w składzie ma mleko, śmietanę i kultury bakterii, ja daję ten Presidenta), jeden budyń śmietankowy, łyżeczkę proszku do pieczenia, 20 gram rozpuszczonego masła (chyba, że używamy zwykłego twarogu bez śmietany to wtedy dajemy 125 gram masła) i pianę ubitą z 5 białek. Mieszam wszystko trzepaczką. Piekę około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Jeszcze nie robiłam ale mogą być dobre
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Dopatrzyłam się a ja mam taki na tapecie:
bABECZKI SERNIKOWE
5 żółtek ucieram z 3/4 szklanki cukru i jednym małym cukrem waniliowym. Potem dodaję 750 gram twarogu sernikowego (taki co w składzie ma mleko, śmietanę i kultury bakterii, ja daję ten Presidenta), jeden budyń śmietankowy, łyżeczkę proszku do pieczenia, 20 gram rozpuszczonego masła (chyba, że używamy zwykłego twarogu bez śmietany to wtedy dajemy 125 gram masła) i pianę ubitą z 5 białek. Mieszam wszystko trzepaczką. Piekę około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Jeszcze nie robiłam ale mogą być dobre
Dzięki za przepis:)
- Zarejestrowany: 27.09.2017, 10:30
- Posty: 4
Przyznam się szczerze, że zawsze robiłam klasyczne muffinki czekoladowe, więc kiedy zobaczyłam Wasze pomysły, szczęka mi opadła do ziemi :D zainspirowałam się i odwiedziłam niejeden serwis kulinarny, żeby w końcu znaleźć przepis, którym po prostu muszę sie z Wami podzielić, bo jest boski...
Muffinki "mini gruszotki" (to moja nazwa :))
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1/3 kostki margaryny
1/3 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 opakowania cukru wanilinowego
jajko
żółtko
półtorej łyżki kwaśnej śmietany
Nadzienie:
3-4 duże gruszki
kisiel truskawkowy
Mąkę z margaryną posiekać na kruszonkę, dodać pozostałe składniki, a następnie wyrobić gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na około pół godziny. Gruszki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć większość powstałego soku, wsypać kisiel i mieszać, aż składniki gładko się połączą. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować. Wyciąć szklanką kółka, wylepić nimi dno i brzegi foremek do muffinek. Jedną foremką odmierzać i wycinać kółka, które przykryją ciastka. Napełnić foremki masą gruszkową, przykryć krążkiem, skleić lekko boki i nakłuć wierzch widelcem, żeby przykrywka z ciasta nie oderwała się od boków muffinek. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.
Polecam i smacznego :)
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Przyznam się szczerze, że zawsze robiłam klasyczne muffinki czekoladowe, więc kiedy zobaczyłam Wasze pomysły, szczęka mi opadła do ziemi :D zainspirowałam się i odwiedziłam niejeden serwis kulinarny, żeby w końcu znaleźć przepis, którym po prostu muszę sie z Wami podzielić, bo jest boski...
Muffinki "mini gruszotki" (to moja nazwa :))
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1/3 kostki margaryny
1/3 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 opakowania cukru wanilinowego
jajko
żółtko
półtorej łyżki kwaśnej śmietany
Nadzienie:
3-4 duże gruszki
kisiel truskawkowy
Mąkę z margaryną posiekać na kruszonkę, dodać pozostałe składniki, a następnie wyrobić gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na około pół godziny. Gruszki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć większość powstałego soku, wsypać kisiel i mieszać, aż składniki gładko się połączą. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować. Wyciąć szklanką kółka, wylepić nimi dno i brzegi foremek do muffinek. Jedną foremką odmierzać i wycinać kółka, które przykryją ciastka. Napełnić foremki masą gruszkową, przykryć krążkiem, skleić lekko boki i nakłuć wierzch widelcem, żeby przykrywka z ciasta nie oderwała się od boków muffinek. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.
Polecam i smacznego :)
Mmm już mi pachną... tylko gruszek nie mam akurat
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Tu jeszcze fajne znalazłam:
Artykuły » Porady kulinarne » Co można zrobić z dyni? – NAJLEPSZE PRZEPISY
Polub Familie.pl na Facebooku
Muffinki z dynią i cynamonem
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,3 łyżeczki imbiru mielonego
- 15 dag dyni
- 2 jajka
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 2 jabłka
- cukier puder (do dekoracji)
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Dynię bez skóry i nasion zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier kryształ i cukier wanilinowy. Dodać imbir i cynamon. Wszystko razem wymieszać.
- Do drugiej miski wbić jajka, wlać olej, dodać mleko. Płynne składniki zmiksować. Włożyć startą dynię.
- Do mokrych składników wsypać suche. Całość niedokładnie wymieszać.
- Papilotki ułożyć w foremkach muffinowych, włożyć po łyżce ciasta. Nałożyć do każdej po kilka kawałeczków jabłka. Przykryć ciastem do 2/3 wysokości. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20-25 minut.
- Upieczone ostudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem
- Zarejestrowany: 26.07.2013, 13:10
- Posty: 87
Może nie jestem fanką muffinek, ale swego czasu piekłam je masowo, bo u mnie w domu je uwielbiali. Fajne przepisy maja na stronie serków Chavroux robiłam jedne z piwem porter i drugie w wersji na słono z suszonymi pomidorami i oliwkami. Oba przepisy świetne i proste. :)
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
I ja obecnie mniej.. ale lubie wypiekać, tylko trochę duzo czasu to zajmuje