Sernik z Masterchef Australia - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

Sernik z Masterchef Australia

6odp.
Strona 1 z 1
Odsłon wątku: 9177
Avatar użytkownika ulamisiula
ulamisiulaPoziom:
  • Zarejestrowany: 24.03.2011, 19:58
  • Posty: 2498
  • Zgłoś naruszenie zasad
29 października 2013, 18:07 | ID: 1035790

Oglądałam w tą niedzielę na TLC Masterchef Australia i niestety nie zdążyłam na cały przepis sernika, który był wtedy robiony.

Może ktoś z Was oglądał również ten odcinek i zapisał przepis?Lub będzie miał okazję obejrzeć go w piątek?

Ja niestety będę wtedy u tesciów a u nich tego programu nie ma.

Odcinek 24 z serii 3.

Jedyne co pamiętam to sernik był pieczony 1,5 godziny w 150 stopniach, następnie kolejne 1,5 godziny w wyłączonym piecyku, a następnie chłodzony w lodówce.

Sernik wyglądał bajecznie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avatar użytkownika Sonia
SoniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
  • Posty: 112855
1
  • Zgłoś naruszenie zasad
29 października 2013, 18:13 | ID: 1035796

Nie pomogę, bo nie oglądałam... A może w necie coś znajdziesz?

Użytkownik usunięty
    2
    • Zgłoś naruszenie zasad
    29 października 2013, 21:11 | ID: 1035829

    tez chce przepis na sernik :) zapodajcie

    Avatar użytkownika Marietka
    MarietkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
    • Posty: 28005
    3
    • Zgłoś naruszenie zasad
    29 października 2013, 23:07 | ID: 1035846

     

    Ep 24 - Donna Hay's classic baked cheesecake
    MasterChef Australia on TV ONE

     

    Classic baked cheesecake

    by Donna Hay

    Base:
    1/3 cup ground almonds (almond meal)
    3/4 cup plain flour
    1/4 cup caster sugar
    90g chilled butter, chopped

    Filling:
    330g cream cheese, softened
    500g fresh ricotta
    4 eggs
    1 1/3 cups caster sugar
    1 tablespoon grated lemon rind
    1/4 cup lemon juice
    1/2 teaspoon vanilla extract
    1 1/2 tablespoons cornflour
    11/2 tablespoons water

    Strawberries and raspberries, to decorate


    1. Preheat oven to 150 C.

    2. To make the base, place the ground almonds, flour, sugar and butter into a bowl. Rub mixture with your fingertips until it forms coarse crumbs.

    3 Line the base of a 20cm spring form tin with non-stick baking paper. Place the base mixture in the tin and press gently with fingers until even and then smooth out with the back of a spoon. Bake for 15 minutes or until light golden, set aside.

    4 To make the filling, place the cream cheese, ricotta, eggs, sugar, lemon rind, juice and vanilla in a food processor. Combine the cornflour and water until smooth and add to the cheese mixture. Process the mixture until smooth.

    5 Grease the sides of the cake tin with a little butter and then pour the filling over the base. Tap lightly to remove any air bubbles. Bake for 1 hour. Turn the oven off and stand the cake in the oven for 1 hour, leaving the door closed. Refrigerate until cold and serve with fresh berries.

    Avatar użytkownika Marietka
    MarietkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
    • Posty: 28005
    4
    • Zgłoś naruszenie zasad
    29 października 2013, 23:08 | ID: 1035847

    lasyczna pieczony sernik

    Donna Hay

    Podstawa:
    1/3 szklanki (mielone migdały posiłek migdałów)
    3/4 filiżanki mąki pszennej
    1/4 filiżanki cukru pudru
    90g schłodzonego masła, posiekane

    Wypełnienie:
    330g ser, zmiękczona
    500g świeże ricotta
    4 jajka
    1 1/3 szklanki cukru pudru
    1 łyżka startego skórka z cytryny
    1/4 szklanki soku z cytryny
    1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    1 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
    11/2 łyżki wody

    Truskawki i maliny, do dekoracji


    1. Rozgrzej piekarnik do 150 ° C.

    2. Aby bazę, miejsce ziemi migdały, mąkę, cukier i masło do miski. Rub mieszaninę opuszkami palców, aż tworzy grube okruchy.

    3. Linia podstawy 20cm cyny formularza wiosny z non-stick papieru do pieczenia. Mieszaninę umieścić bazę w puszce i naciśnij delikatnie palcami, aż do wieczora, a następnie wygładzić grzbietem łyżki. Piec przez 15 minut lub do momentu, złote światło, odstawić.

    4. Aby nadzienie, włóż ser, ricotta, jajka, cukier, skórka z cytryny, sok i wanilię w malakserze. Połącz mąki kukurydzianej i wody, aż będzie gładkie i dodać do mieszanki sera. Proces mieszaniny, aż będzie gładkie.

    5 Grease boki tortownicy z odrobiną masła, a następnie wlać nadzienie nad podstawy. Dotknij lekko, aby usunąć wszystkie pęcherzyki powietrza. Piec przez 1 godzinę. Wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto w piekarniku przez 1 godzinę, pozostawiając drzwi zamknięte. Przechowywać w lodówce, aż do ostygnięcia i podawać ze świeżymi jagodami.

    Avatar użytkownika ulamisiula
    ulamisiulaPoziom:
    • Zarejestrowany: 24.03.2011, 19:58
    • Posty: 2498
    5
    • Zgłoś naruszenie zasad
    30 października 2013, 15:48 | ID: 1036101

    Dziękuję Marietka!!!

    Jesteś wielka{#notworthy}

    gdzie to znalazłaś?

     

     

     

     

    Avatar użytkownika Marietka
    MarietkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
    • Posty: 28005
    6
    • Zgłoś naruszenie zasad
    30 października 2013, 22:21 | ID: 1036242
    ulamisiula (2013-10-30 16:48:43)

    Dziękuję Marietka!!!

    Jesteś wielka{#notworthy}

    gdzie to znalazłaś?

     

     

     

     

    he he spoko google działa;-)))