Sernik z Masterchef Australia
- Zarejestrowany: 24.03.2011, 19:58
- Posty: 2498
Oglądałam w tą niedzielę na TLC Masterchef Australia i niestety nie zdążyłam na cały przepis sernika, który był wtedy robiony.
Może ktoś z Was oglądał również ten odcinek i zapisał przepis?Lub będzie miał okazję obejrzeć go w piątek?
Ja niestety będę wtedy u tesciów a u nich tego programu nie ma.
Odcinek 24 z serii 3.
Jedyne co pamiętam to sernik był pieczony 1,5 godziny w 150 stopniach, następnie kolejne 1,5 godziny w wyłączonym piecyku, a następnie chłodzony w lodówce.
Sernik wyglądał bajecznie
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Nie pomogę, bo nie oglądałam... A może w necie coś znajdziesz?
tez chce przepis na sernik :) zapodajcie
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
Ep 24 - Donna Hay's classic baked cheesecake

Classic baked cheesecake
by Donna Hay
Base:
1/3 cup ground almonds (almond meal)
3/4 cup plain flour
1/4 cup caster sugar
90g chilled butter, chopped
Filling:
330g cream cheese, softened
500g fresh ricotta
4 eggs
1 1/3 cups caster sugar
1 tablespoon grated lemon rind
1/4 cup lemon juice
1/2 teaspoon vanilla extract
1 1/2 tablespoons cornflour
11/2 tablespoons water
Strawberries and raspberries, to decorate
1. Preheat oven to 150 C.
2. To make the base, place the ground almonds, flour, sugar and butter into a bowl. Rub mixture with your fingertips until it forms coarse crumbs.
3 Line the base of a 20cm spring form tin with non-stick baking paper. Place the base mixture in the tin and press gently with fingers until even and then smooth out with the back of a spoon. Bake for 15 minutes or until light golden, set aside.
4 To make the filling, place the cream cheese, ricotta, eggs, sugar, lemon rind, juice and vanilla in a food processor. Combine the cornflour and water until smooth and add to the cheese mixture. Process the mixture until smooth.
5 Grease the sides of the cake tin with a little butter and then pour the filling over the base. Tap lightly to remove any air bubbles. Bake for 1 hour. Turn the oven off and stand the cake in the oven for 1 hour, leaving the door closed. Refrigerate until cold and serve with fresh berries.
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
lasyczna pieczony sernik
Donna Hay
Podstawa:
1/3 szklanki (mielone migdały posiłek migdałów)
3/4 filiżanki mąki pszennej
1/4 filiżanki cukru pudru
90g schłodzonego masła, posiekane
Wypełnienie:
330g ser, zmiękczona
500g świeże ricotta
4 jajka
1 1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżka startego skórka z cytryny
1/4 szklanki soku z cytryny
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
11/2 łyżki wody
Truskawki i maliny, do dekoracji
1. Rozgrzej piekarnik do 150 ° C.
2. Aby bazę, miejsce ziemi migdały, mąkę, cukier i masło do miski. Rub mieszaninę opuszkami palców, aż tworzy grube okruchy.
3. Linia podstawy 20cm cyny formularza wiosny z non-stick papieru do pieczenia. Mieszaninę umieścić bazę w puszce i naciśnij delikatnie palcami, aż do wieczora, a następnie wygładzić grzbietem łyżki. Piec przez 15 minut lub do momentu, złote światło, odstawić.
4. Aby nadzienie, włóż ser, ricotta, jajka, cukier, skórka z cytryny, sok i wanilię w malakserze. Połącz mąki kukurydzianej i wody, aż będzie gładkie i dodać do mieszanki sera. Proces mieszaniny, aż będzie gładkie.
5 Grease boki tortownicy z odrobiną masła, a następnie wlać nadzienie nad podstawy. Dotknij lekko, aby usunąć wszystkie pęcherzyki powietrza. Piec przez 1 godzinę. Wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto w piekarniku przez 1 godzinę, pozostawiając drzwi zamknięte. Przechowywać w lodówce, aż do ostygnięcia i podawać ze świeżymi jagodami.
- Zarejestrowany: 24.03.2011, 19:58
- Posty: 2498
Dziękuję Marietka!!!
Jesteś wielka
gdzie to znalazłaś?
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
Dziękuję Marietka!!!
Jesteś wielka
gdzie to znalazłaś?
he he spoko google działa;-)))