Mazurek wielkanocny - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

Mazurek wielkanocny

37odp.
Strona 1 z 2
Odsłon wątku: 11410
Avatar użytkownika alanml
alanmlPoziom:
  • Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
  • Posty: 30511
  • Zgłoś naruszenie zasad
30 marca 2010, 14:39 | ID: 182180
Wyobrażacie sobie Wielkanoc bez mazurka?  To przepyszne ciasto właściwie jemy tylko jeden raz w roku, właśnie z okazji Wielkiej Nocy. Prawdopodobnie jest to ciasto pochodzące z Mazowsza, nazwa pochodzi bowiem od słowa Mazur - dawniej mieszkaniec Mazowsza.
Mazurek to niskie ciasto, przeważnie na kruchym spodzie )ale może być wykonany z dowolnego gatunku ciasta (kruche, półkruche, francuskie, półfrancuskie, piaskowe, makaronikowe, biszkoptowe, marcepanowe lub drożdżowe), pokryte bardzo słodką warstwą dowolnej masy: orzechowej, migdałowej, bakaliowej itp., pięknie zdobione konfiturami oraz bakaliami.
Wielkanocny mazurek
Mam zamiar zrobić mazurki. A Wy?
DZIECKO TO: czarodziej, zamieniający parę w rodzinę
Użytkownik usunięty
    1
    • Zgłoś naruszenie zasad
    30 marca 2010, 16:22 | ID: 182278
    Oczywiście, że będzie i to na największej blaszce jaką posiadam. Będzie z polewą krówkową i masą bakalii, które już czekają.
    Użytkownik usunięty
      2
      • Zgłoś naruszenie zasad
      30 marca 2010, 16:44 | ID: 182283
      a ja z racji tego, że posiadam masę orzechów planuję takowy zrobić z masą orzechową
      uśmiech jest najprawdziwszy, gdy jednocześnie uśmiechają się oczy...
      Użytkownik usunięty
        3
        • Zgłoś naruszenie zasad
        1 kwietnia 2010, 12:17 | ID: 183542
        Ja tez robię mazurki. Jeden kajmakowy, drugi orzechowy i jeszcze jeden - z powidłami śliwkowymi. Uwielbiam jeść mazurki, a jeszcze bardziej  je robićUśmiech
        Avatar użytkownika alanml
        alanmlPoziom:
        • Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
        • Posty: 30511
        4
        • Zgłoś naruszenie zasad
        1 kwietnia 2010, 13:28 | ID: 183628
        A kiedy najlepiej go zrobic aby był najsmaczniejszy? 
        DZIECKO TO: czarodziej, zamieniający parę w rodzinę
        Avatar użytkownika alanml
        alanmlPoziom:
        • Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
        • Posty: 30511
        5
        • Zgłoś naruszenie zasad
        2 kwietnia 2010, 10:42 | ID: 184186
        Robie dzis! Ma ktos przepis na ciasto? Zawsze bralam losowo z netu ale teraz mam Was :)
        DZIECKO TO: czarodziej, zamieniający parę w rodzinę
        Użytkownik usunięty
          6
          • Zgłoś naruszenie zasad
          2 kwietnia 2010, 10:50 | ID: 184187
          sama bym chciała znać przepis nigdy nie robiłam mazurka :/
          Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia....
          Avatar użytkownika alanml
          alanmlPoziom:
          • Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
          • Posty: 30511
          7
          • Zgłoś naruszenie zasad
          2 kwietnia 2010, 11:18 | ID: 184193
          Emi ja sobie znajde w necie i Ci wkleje, razem z jednego przepisu bedziemy piec.
          DZIECKO TO: czarodziej, zamieniający parę w rodzinę
          Użytkownik usunięty
            8
            • Zgłoś naruszenie zasad
            2 kwietnia 2010, 11:28 | ID: 184197
            Ja robię zwyczajne kruche ciasto. Wałkuję na płasko, robię ranty. Wlewam masę krówkową i posypuję ogromem bakalii.
            Użytkownik usunięty
              9
              • Zgłoś naruszenie zasad
              2 kwietnia 2010, 11:33 | ID: 184200

              - 30 dag mąki (2 szklanki)

              -20 dag margaryny

              - 0,5 szkl cukru pudru

              -3 żółtka

              -1 łyżka kwaśnej śmietany

              -1 łyżeczka proszku do pieczenia

              Posiekać mąkę z margaryną i cukrem. Dodać resztę składników i zagnieść. 

              Oczywiście kruche ciasto jest lepsze jeśli przed upieczeniem potrzymamy je w lodówce.

              Użytkownik usunięty
                10
                • Zgłoś naruszenie zasad
                2 kwietnia 2010, 11:35 | ID: 184203
                Ja swoje kruche ciasto robię w robocie kuchennym. Mam w planach dziś je zrobić, a jutro upiec.
                Avatar użytkownika alanml
                alanmlPoziom:
                • Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
                • Posty: 30511
                11
                • Zgłoś naruszenie zasad
                2 kwietnia 2010, 14:41 | ID: 184309

                Ala dziekuje. A moge nie dawac smietany bo nie mam :(  

                A ja robiłam kiedys mazurek to po upieczeniu polałam polewą i na jeszcze ciepłą układałam bakalie. Trzeba sie sprężac zanim polewa wystygnie. Ale tym razem zrobie szachownice z małych poletek to powinnam sie wyrobic.

                DZIECKO TO: czarodziej, zamieniający parę w rodzinę
                Użytkownik usunięty
                  12
                  • Zgłoś naruszenie zasad
                  2 kwietnia 2010, 15:13 | ID: 184331
                  możesz dać np. żółtko więcej zamiast śmietany.
                  Avatar użytkownika alanml
                  alanmlPoziom:
                  • Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
                  • Posty: 30511
                  13
                  • Zgłoś naruszenie zasad
                  2 kwietnia 2010, 15:26 | ID: 184336
                  AlusiaSz napisał 2010-04-02 17:13:37
                  możesz dać np. żółtko więcej zamiast śmietany.
                  Ok dziekuje bardzo. 
                  DZIECKO TO: czarodziej, zamieniający parę w rodzinę
                  Użytkownik usunięty
                    14
                    • Zgłoś naruszenie zasad
                    2 kwietnia 2010, 17:40 | ID: 184427
                    Wymyśliłam, że zrobię troszkę inaczej mazurka. A mianowicie- na kruche ciasto położę warstwę bakalii i na to znowu ciasto i upiekę. Potem poleję masą krówkową i znowu posypię bakaliami. Nie wiem tylko co zrobić, żeby się po upieczeniu te warstwy nie rozdzielały. Klejenie marmoladą odpada, Mąż nie lubi.
                    Avatar użytkownika alanml
                    alanmlPoziom:
                    • Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
                    • Posty: 30511
                    15
                    • Zgłoś naruszenie zasad
                    2 kwietnia 2010, 17:44 | ID: 184429
                    Ala mam ciasto na blaszcze w lodowce, zaraz wstawie, na jaka temperature i jak dlugo? Czy polewe lac na ciepłe ciasto i na to bakalie czy moge na zimne tzn. jutro?
                    DZIECKO TO: czarodziej, zamieniający parę w rodzinę
                    Użytkownik usunięty
                      16
                      • Zgłoś naruszenie zasad
                      2 kwietnia 2010, 17:50 | ID: 184434
                      Na jaką temperaturę to Ci nie powiem. Chyba tradycyjnie na 180*C. Po około 20 min sprawdź, czy już ma ładny kolor. Kurcze nie jestem dobra w pieczenie ciast, ale polewę polewaj na ciasto zimne. Polewa może być lekko ciepła, żeby bakalie się przykleiły.
                      Avatar użytkownika alanml
                      alanmlPoziom:
                      • Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
                      • Posty: 30511
                      17
                      • Zgłoś naruszenie zasad
                      2 kwietnia 2010, 17:51 | ID: 184435
                      AlusiaSz napisał 2010-04-02 19:50:26
                      Na jaką temperaturę to Ci nie powiem. Chyba tradycyjnie na 180*C. Po około 20 min sprawdź, czy już ma ładny kolor. Kurcze nie jestem dobra w pieczenie ciast, ale polewę polewaj na ciasto zimne. Polewa może być lekko ciepła, żeby bakalie się przykleiły.
                      Dziękować Dobra Kobieto :)
                      DZIECKO TO: czarodziej, zamieniający parę w rodzinę
                      Avatar użytkownika dziecinka
                      dziecinkaPoziom:
                      • Zarejestrowany: 07.05.2008, 09:21
                      • Posty: 26147
                      18
                      • Zgłoś naruszenie zasad
                      2 kwietnia 2010, 20:22 | ID: 184582
                      kiedyś próbowałam zrobić mazurek. Kompletnie mi nie wyszedł i zrezygnowałam. W przyszłym roku, patrząc na przepisy,może się skuszę.
                      Avatar użytkownika alanml
                      alanmlPoziom:
                      • Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
                      • Posty: 30511
                      19
                      • Zgłoś naruszenie zasad
                      2 kwietnia 2010, 21:03 | ID: 184616
                      Ala zrobilam z Twojego przepisu, w smaku ok, wygladają ładnie tylko ja ofiara losu podczas wyjmowania z blaszki zrobiłam to niebyt ostronie i taki duzy mazurek mi pękł. Mysle czy jak jutro poleje polewą to bedzie sie trzymal w miare kupy zanim podaruje go tesciom.
                      DZIECKO TO: czarodziej, zamieniający parę w rodzinę
                      Avatar użytkownika alanml
                      alanmlPoziom:
                      • Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
                      • Posty: 30511
                      20
                      • Zgłoś naruszenie zasad
                      3 kwietnia 2010, 07:25 | ID: 184695
                      I mam. Dwa mazurki duży z całej blaszki i mały w krztalcie jajka. nawet mi wyszly, są juz dokończone, potemsie Wam pochwale. 
                      DZIECKO TO: czarodziej, zamieniający parę w rodzinę