2 czerwca 2010 09:48 | ID: 220347
              

                                  
                  2 czerwca 2010 09:52 | ID: 220351
              
Składniki:
Ziemniaki ugotowane w mundurkach
Usmażone pieczarki [lepiej pokrojone w talarki a nie utarte na miazgę]
Jajka na twardo
Smażona na mocno złoto cebulka z mielonym kminkiem na oliwie
Plastry żółtego sera
Kwaśna śmietana
Sól. pieprz, maggi w płynie, mogą być rózne zioła wedle upodobania smakowego :)
Margaryna do smarowania naczynie
Nie podaję ilości bo to zależy jakie naczynie jest wykorzystywane. Ja używam takiej płaskiej szklanej kwadratowej rynienki.
Wykonanie:
Naczynie nasmarować tłuszczem. Ziemniaczki obrać i ułożyć z nich pierwszą warstwę [oczywiście pokroić je w plastry tkie ok 0,5 cm]. Oprószyć przyprawami [bez maggi]. Na tę warstwę dać pieczarki, potem cebulkę, jaka i znów ziemniaczki. Każdą wasrtwę posypać przyprawami. Tę najwyższą z ziemniaków lekko pomagować dodatkowo. Potem posmarować śmietaną i ułożyć plastry z sera. Piec w temp. ok 180-190 stopni. Miernikiem jest dobrze roztopiny ser. Choc to też zalezy od gatunku. Ja używam goudy grubo krojonego.
Po nałożeniu na talerze można jeszcze dodatkowo dac sobie jeszcze śmietany tak na świeżo.... Naprawdę jest to pyszne jarskie jedzonko... :)
Życzę smacznego!
                                  
                  2 czerwca 2010 09:58 | ID: 220358
              
                                  
                  2 czerwca 2010 10:00 | ID: 220363
              
                                  
                  2 czerwca 2010 10:01 | ID: 220365
              
                                  
                  2 czerwca 2010 10:30 | ID: 220380
              
                                  
                  2 czerwca 2010 11:04 | ID: 220418
              
                                  
                  2 czerwca 2010 11:08 | ID: 220420
              
Składniki:
Ziemniaki ugotowane w mundurkach
Usmażone pieczarki [lepiej pokrojone w talarki a nie utarte na miazgę]
Jajka na twardo
Smażona na mocno złoto cebulka z mielonym kminkiem na oliwie
Plastry żółtego sera
Kwaśna śmietana
Sól. pieprz, maggi w płynie, mogą być rózne zioła wedle upodobania smakowego :)
Margaryna do smarowania naczynie
Nie podaję ilości bo to zależy jakie naczynie jest wykorzystywane. Ja używam takiej płaskiej szklanej kwadratowej rynienki.
Wykonanie:
Naczynie nasmarować tłuszczem. Ziemniaczki obrać i ułożyć z nich pierwszą warstwę [oczywiście pokroić je w plastry tkie ok 0,5 cm]. Oprószyć przyprawami [bez maggi]. Na tę warstwę dać pieczarki, potem cebulkę, jaka i znów ziemniaczki. Każdą wasrtwę posypać przyprawami. Tę najwyższą z ziemniaków lekko pomagować dodatkowo. Potem posmarować śmietaną i ułożyć plastry z sera. Piec w temp. ok 180-190 stopni. Miernikiem jest dobrze roztopiny ser. Choc to też zalezy od gatunku. Ja używam goudy grubo krojonego.
Po nałożeniu na talerze można jeszcze dodatkowo dac sobie jeszcze śmietany tak na świeżo.... Naprawdę jest to pyszne jarskie jedzonko... :)
Życzę smacznego!
.W mojej kuchni jest sporo pieczarek i cebuli
                                  
                  2 czerwca 2010 11:15 | ID: 220425
              
, wówczas dno naczynia smarowałam tłuszczem i wyściełałam  folią aluminiową...i tak czasami przypaliło się!!!
W nowym nie ma tego, bo grzeje górą i dołem/ z termoobiegiem/.
                                  
                  2 czerwca 2010 11:50 | ID: 220453
              
                                  
                  2 czerwca 2010 13:34 | ID: 220547
              
                                  
                  2 czerwca 2010 13:35 | ID: 220549
              

                                  
                  2 czerwca 2010 15:20 | ID: 220660
              
                                  
                  2 czerwca 2010 15:27 | ID: 220664
              
                                  
                  2 czerwca 2010 16:00 | ID: 220678
              
                                  
                  2 czerwca 2010 16:01 | ID: 220679
              
 by "świeżutki" był... jak dojadą... 
 hehehe...
                                  
                  3 czerwca 2010 08:44 | ID: 221098
              
 do tej pory mu nie dawałam
                                  
                  3 czerwca 2010 08:56 | ID: 221099
              
                                  
                  3 czerwca 2010 10:01 | ID: 221113
              
                                  
                  3 czerwca 2010 10:08 | ID: 221116
              
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!