aluna
Zarejestrowany: 17-09-2008 08:35 .
Posty: 4070 IP:
2010-08-22 15:19:52
Ddziewczyny. Podaję to co mi mama powiedziała jak zrobic ciasto.
Ziemniaki surowe zetrzeć na tarce. W czystej ściereczce wycisnąć je bardzo mocno z wody ( tak żeby prawie suche zostały) . Wodę z ziemniaków odstawić na jakiś czas - im dłużej tym lepiej - do zebrania się krochmalu na dole.
Ugotować doadtkowe ziemniaki w proporcji 1:3 tzn 1 porcja surowych, 3 porcje gotowanych. Zetrzeć je na tarce albo zgnieść je ( te ugotowane).
Zmieszać : surowe , gotowane, i dodac krochmal ktory wytrącił sie na dnie wody z ziemniaków ( im go więcej tym lepiej). Solić baaaardzo ostrożnie i niewiele.
Zrobić mase ziemniaczaną - można dodać jajko , ale niekoniecznie. Mama raz dodawała a raz nie...jak jej wiatry zawiały :)
nadziać farszem , zawinąć i skleić.
Wrzucamy na WRZĄCĄ , dobrze osoloną wodę ! Nie mają prawa ani się rozleciec, ani pomniejszyć. uwaga! Będą zwiękaszały swoją objętość więc nasze mama zawsze gotowała w wielkim garze....
Woda musi byc wrząca ! Nie może być ciepła, czy gorąca. to również jest ważne.
mam nadzieję że pomgłam..