Fasolka szparagowa - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

Fasolka szparagowa

27odp.
Strona 1 z 2
Odsłon wątku: 6293
Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
  • Zgłoś naruszenie zasad
11 sierpnia 2009, 14:19 | ID: 42181
Lubicie fasolkę szparagową? A może jakiś fajny przepis macie?
Użytkownik usunięty
    1
    • Zgłoś naruszenie zasad
    11 sierpnia 2009, 14:26 | ID: 42182

    Bardzo lubię.

    Moja propozycja to: Fasolkę ugotować, najlepiej ją troszkę pociąć. Dodać kiełbaskę, lub mięsko, przyprawić ( majeranek świetnie się nadaje), dodac koncentrat pomidorowy i zagęścic jak się lubi. Generalnie to się robi jak młodą kapustkę w wersji fasolkowejUśmiech

    Avatar użytkownika mama Iwonka
    mama IwonkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 17.07.2009, 16:30
    • Posty: 337
    2
    • Zgłoś naruszenie zasad
    11 sierpnia 2009, 15:43 | ID: 42209
    Tak jeszcze nie jadłam, na pewno spróbujęUśmiech. U mnie w domu to tylko z bułką tartą, synek zjada jej nieprawdopodobne ilości, zresztą my też. Na 3 osoby na raz zjadamy ok 2,5 kg.
    Avatar użytkownika oliwka
    oliwkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
    • Posty: 161880
    3
    • Zgłoś naruszenie zasad
    11 sierpnia 2009, 15:48 | ID: 42212
    Ja równiez lubię z bułką tartą...
    Avatar użytkownika Lara73
    Lara73Poziom:
    • Zarejestrowany: 17.04.2008, 07:04
    • Posty: 849
    4
    • Zgłoś naruszenie zasad
    11 sierpnia 2009, 15:54 | ID: 42215
    a ja znam taki przepis: ugotowac fasolke, odlać wodę, do tego samego garnka do gorącej fasolki wrzucić troche masełka i duzo świeżego czosnku  w duzych kawałkach, zamieszac, az sie masełko rozpusci, polecam na ciepło, bombaUśmiech
    Avatar użytkownika kaskur
    kaskurPoziom:
    • Zarejestrowany: 26.01.2009, 08:54
    • Posty: 6450
    5
    • Zgłoś naruszenie zasad
    11 sierpnia 2009, 17:38 | ID: 42240
    u nas robimy głównie z byłką tartą i odrobiną czosnku
    Użytkownik usunięty
      6
      • Zgłoś naruszenie zasad
      11 sierpnia 2009, 17:40 | ID: 42241
      ja wsuwam w każdej postaci... z bułką tartą, w zupie, na parze, w zapiekankach, sosach i z masełkiem
      naiwna wiara że uczciwość coś znaczy
      Avatar użytkownika Stokrotka
      StokrotkaPoziom:
      • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
      • Posty: 66136
      7
      • Zgłoś naruszenie zasad
      13 sierpnia 2009, 15:41 | ID: 42740
      Dzięki za nowe przepisy;     A ja znalazłam sposób żeby fasolkę jadać również w zimie; za taką przemrożoną     nie przepadam więc gotuję ją w osolonej i lekko posłodzonej wodzie; tj. 1 dag soli i               2 dag  cukru na 1 litr wody. Potem wyjmuję z wody i układam ciasno w słoiach     następnie zalewam tą zalewą w której się gotowała. Trzeba ja jeszcze tylko zawekować     i gotowe!
      Avatar użytkownika kaskur
      kaskurPoziom:
      • Zarejestrowany: 26.01.2009, 08:54
      • Posty: 6450
      8
      • Zgłoś naruszenie zasad
      13 sierpnia 2009, 18:20 | ID: 42763
      Stokrotka a mi to nigdy nie wychodzi i fasolka sie psuje
      Avatar użytkownika Malwinka
      MalwinkaPoziom:
      • Zarejestrowany: 06.08.2009, 10:50
      • Posty: 2310
      9
      • Zgłoś naruszenie zasad
      14 sierpnia 2009, 07:27 | ID: 42830
      do zalewy trzeba dodać troszkę kwasku cytrynowego.W słoikach trzeba dwa razy zawekować .Raz a po 24 godzinach drugi raz, i wtedy nie będzie sie psuc.
      Użytkownik usunięty
        10
        • Zgłoś naruszenie zasad
        14 sierpnia 2009, 09:08 | ID: 42862

        Malwinka, to może mi doradzisz- chcę zrobić kilka obiadów w słoikach, żeby wziąć ze sobą na wyjazd i nie bawić się w gotowanie. Znaczy chodzi mi o jakieś sosy, może jakiś bigosik, jak to zawekować, żeby mi się nie popsuło? Kiedyś zawekowałam bigos z młodej kapusty, ale jednak mi spleśniał.

        Może jakieś pomysły co można w takie słoiki wsadzić?

        Avatar użytkownika Malwinka
        MalwinkaPoziom:
        • Zarejestrowany: 06.08.2009, 10:50
        • Posty: 2310
        11
        • Zgłoś naruszenie zasad
        14 sierpnia 2009, 09:33 | ID: 42874
        wsumie można wszystko... zasada jest jedna; trzeba słoik dobrze zawekowac tzn pogotować słoik w wodzie kilkanaście minut.Ja w słoiki pcham i dżemy i przeciery i kompoty.Daję także leczo( to na dłuższe przechowywanie , na kilka miesięcy daję bez mięsa), i mięso surowe i bigos. Alicjo wsadź co chcesz do słoików i zawekuj.kilka dni na pewno sie przechowa ☺
        Użytkownik usunięty
          12
          • Zgłoś naruszenie zasad
          14 sierpnia 2009, 09:35 | ID: 42875
          A jak się robi surowe mięso w słoikach? I czy ważne jest ile sie napcha, czy trzeba jakąś wolna przestrzeń zostawić?
          Avatar użytkownika Malwinka
          MalwinkaPoziom:
          • Zarejestrowany: 06.08.2009, 10:50
          • Posty: 2310
          13
          • Zgłoś naruszenie zasad
          14 sierpnia 2009, 12:19 | ID: 42910
          Ja napycham aby było na ciasno napchane i posolone( nieduzo ok pół łyżeczki na słoik).Potem trzeba zawekowac 2 razy po ok 25 minut.Mięso jest potem słone i prawie miekkie.Można je wykorzystać na kanapki, do smażenia, do sosu.Można także zrobic je na surowo.Ułozyc w słoiku i posolić( trzeba dac więcej soli) i włożyc do lodówki.Miesiąc spokojnie przetrzyma.Nalezy pamiętac by je potem wymoczyc przed obróbką Ja praktykuję ten sposób, ponieważ mam mały zamrażalnik a mieszkam na wsi i często mamy swoje świnie( a więc i mięso).
          Użytkownik usunięty
            14
            • Zgłoś naruszenie zasad
            14 sierpnia 2009, 12:44 | ID: 42918
            Tak na surowo, to słyszałam, że robi się też słonine. A te słoiki z mięskiem to chyba muszę zrobić. 
            Avatar użytkownika Bartt
            BarttPoziom:
            • Zarejestrowany: 06.05.2009, 20:23
            • Posty: 5452
            15
            • Zgłoś naruszenie zasad
            14 sierpnia 2009, 12:50 | ID: 42920
            Nie trawię fasolki szparagowej - w jakiejkolwiek postaci. Nawet jak na patelnię wrzucam mrożone warzywa z torebki, to wybieram całą fasolkę, jaką znajdę ;)
            Polityczna poprawność wyżera mózg!!
            Użytkownik usunięty
              16
              • Zgłoś naruszenie zasad
              16 sierpnia 2009, 14:37 | ID: 43221
              do mrożenia fasolke trzeba najpierw lekko zblanszować przez kilka minut
              naiwna wiara że uczciwość coś znaczy
              Avatar użytkownika Stokrotka
              StokrotkaPoziom:
              • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
              • Posty: 66136
              17
              • Zgłoś naruszenie zasad
              28 lipca 2016, 21:38 | ID: 1333762

              A fasolki szparagowej  mamy teraz wysyp..  

              Avatar użytkownika Mela134
              Mela134Poziom:
              • Zarejestrowany: 22.03.2016, 10:12
              • Posty: 1080
              18
              • Zgłoś naruszenie zasad
              29 lipca 2016, 14:00 | ID: 1333955
              Stokrotka (2009-08-13 17:41:32)
              Dzięki za nowe przepisy;     A ja znalazłam sposób żeby fasolkę jadać również w zimie; za taką przemrożoną     nie przepadam więc gotuję ją w osolonej i lekko posłodzonej wodzie; tj. 1 dag soli i               2 dag  cukru na 1 litr wody. Potem wyjmuję z wody i układam ciasno w słoiach     następnie zalewam tą zalewą w której się gotowała. Trzeba ja jeszcze tylko zawekować     i gotowe!

              Czy ją się pasteryzuje?

              Avatar użytkownika Stokrotka
              StokrotkaPoziom:
              • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
              • Posty: 66136
              19
              • Zgłoś naruszenie zasad
              29 lipca 2016, 14:47 | ID: 1333967
              usunięty użytkownik (2009-08-11 16:26:58)

              Bardzo lubię.

              Moja propozycja to: Fasolkę ugotować, najlepiej ją troszkę pociąć. Dodać kiełbaskę, lub mięsko, przyprawić ( majeranek świetnie się nadaje), dodac koncentrat pomidorowy i zagęścic jak się lubi. Generalnie to się robi jak młodą kapustkę w wersji fasolkowejUśmiech

              Dzis mam tylko z wody ale to może być dobre!

              Avatar użytkownika Patrycja Sobolewska
              • Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
              • Posty: 19647
              20
              • Zgłoś naruszenie zasad
              29 lipca 2016, 15:40 | ID: 1334000
              Stokrotka (2016-07-28 23:38:13)

              A fasolki szparagowej  mamy teraz wysyp..  

              my nie sadzilismy niestety :)