Jarzębina czerwona;) Nie tylko korale.
- Zarejestrowany: 07.08.2010, 20:41
- Posty: 8231
Czy wiecie, że owoce jarzębiny zawierają dwukrotnie więcej karotenu niż marchew?
Robicie z jerzębiny przetwory? Jeśli tak to jakie? A może spożywacie jarzębinę w innej postaci, np.: herbatek?
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Moja mama robiła konfitury. Nie smakowały mi za bardzo. Ale na bazie tych przesmażonych konfitur takich już skarmelizowanych robiła jarzębiak.
Przyznam szczerze, ze nigdy nie interesowałam sie jarzebina, jak poza ozdoba stołu w wazonie...
Ciekawe!
- Zarejestrowany: 07.08.2010, 20:41
- Posty: 8231
Moja mama robiła konfitury. Nie smakowały mi za bardzo. Ale na bazie tych przesmażonych konfitur takich już skarmelizowanych robiła jarzębiak.
No właśnie , a co to jest ten jarzębiak?, bo kojarzy mi się z alkoholem.
Przyznam szczerze, ze nigdy nie interesowałam sie jarzebina, jak poza ozdoba stołu w wazonie...
Ciekawe!
To tak jak ja. Pamiętam tylko z dzieciństwa jako korale i jako... Naboje
Chętnie spróbowałabym czegoś z jarzębiny.
- Zarejestrowany: 28.01.2009, 07:46
- Posty: 28735
jarzębina czerwona od razu skojarzyła mi się z tytułem piosenki :)
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
- Zarejestrowany: 07.08.2010, 20:41
- Posty: 8231
jarzębina czerwona od razu skojarzyła mi się z tytułem piosenki :)
Stąd tytuł ;) od tej piosenki ;)
- Zarejestrowany: 16.05.2011, 23:03
- Posty: 3002
Kiedyś dostałam od znajowmej konfiturę z jarzebiny.Dodawałam ją do herbaty:)
Nigdy nie robiłam nic do jedzenia z jarzębiny...co najwyżej korale jako dziecko...
- Zarejestrowany: 07.08.2010, 20:41
- Posty: 8231
Kiedyś dostałam od znajowmej konfiturę z jarzebiny.Dodawałam ją do herbaty:)
o to tak jak pigwę...
Kiedyś jadłam konfiturę z jarzębiny ale taką "sklepową". Służyła jako dodatek do mięs. Jakoś jej smak nie za specjalnie mnie urzekł. Nie na tyle, żeby własnorecznie konfitury z niej robić :)
- Zarejestrowany: 09.10.2010, 20:03
- Posty: 7326
wow a ja mam taka piekna na drzewach przed domem.
- Zarejestrowany: 25.01.2010, 09:38
- Posty: 5777
Nigdy nie robiłam nic do jedzenia z jarzębiny...co najwyżej korale jako dziecko...
ja podobnie ;)
- Zarejestrowany: 07.08.2010, 20:41
- Posty: 8231
- Zarejestrowany: 07.12.2010, 10:29
- Posty: 4294
Jadłam dżem z dodatkiem jarzębiny i piłam kiedyś sok z jej dodatkiem.
- Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
- Posty: 18946
mi smak jarzębiny nie odpowiada - jak dla mnie za cierpki ...
- Zarejestrowany: 07.08.2010, 20:41
- Posty: 8231
mi smak jarzębiny nie odpowiada - jak dla mnie za cierpki ...
Do mnie najbardziej przemawia ilośc karotenu, dzięki niemu ładniejszy jest koloryt skóry ;)
- Zarejestrowany: 07.08.2010, 20:41
- Posty: 8231
Myślicie, że można już zbierać?
mi smak jarzębiny nie odpowiada - jak dla mnie za cierpki ...
Żeby pozbyć się cierpkiego smaku należy owoce mocno przemrozić i dopiero wtedy robić z niej konfitury,soki czy dawać do pieczonych mięs...
To nie jest smak dla każdego - podobnie jak żurawina dodawana do pieczeni...
- Zarejestrowany: 07.08.2010, 20:41
- Posty: 8231
mi smak jarzębiny nie odpowiada - jak dla mnie za cierpki ...
Żeby pozbyć się cierpkiego smaku należy owoce mocno przemrozić i dopiero wtedy robić z niej konfitury,soki czy dawać do pieczonych mięs...
To nie jest smak dla każdego - podobnie jak żurawina dodawana do pieczeni...
to tak jak aronię