Gotowanie ze smakiem KONKURS - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

Gotowanie ze smakiem KONKURS

82odp.
Strona 3 z 5
Odsłon wątku: 15801
Avatar użytkownika ULA
ULAPoziom:
  • Zarejestrowany: 18.03.2008, 09:47
  • Posty: 6183
  • Zgłoś naruszenie zasad
12 kwietnia 2013, 13:03 | ID: 946050

Zachęcamy wszystkich do wzięcia udziału w konkursie kulinarnym

"GOTOWNIE ZE SMAKIEM"

Wystarczy do 19.04.2013


Wymyślić i umieścić w tym wątku swój przepis na dowolną potrawę z wykorzystaniem i wymienieniem produktów ze sklepu: bdsklep.pl


ORGANIZATOR nagrodzi 5 osób.


NAGRODAMI W KONKURSIE SĄ:

1. Miejsce

TEFAL Blender Uno HB503E41 350W

 


2. Miejsce

AQUAPHOR 4,2l ART Dzbanek filtrujący

 

Oraz

3x 3. Miejsce

Zestaw 2 żeli pod prysznic (lemon i Dragon fruit – 500 ml)

 

SZCZEGÓŁY KONKURSU


REGULAMIN

 

Ostatnio edytowany: 12.04.2013, 13:04, przez: ULA
Avatar użytkownika Dunia
DuniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
  • Posty: 18894
41
  • Zgłoś naruszenie zasad
18 kwietnia 2013, 17:43 | ID: 949378

Ale to jest pyszne Sylwio!!! Takie coś zrobię!!! A Tobie zyczę wygranej!!!

Avatar użytkownika Sylwiaws
SylwiawsPoziom:
  • Zarejestrowany: 15.12.2009, 22:07
  • Posty: 4215
42
  • Zgłoś naruszenie zasad
18 kwietnia 2013, 20:25 | ID: 949469
Dunia (2013-04-18 19:43:43)

Ale to jest pyszne Sylwio!!! Takie coś zrobię!!! A Tobie zyczę wygranej!!!

Dziekuje. Moja dobra znajoma czesto to robi i podpatrzyłam u niej. Ja ulepszyłam to miodem bo lubie jak cos jest slodkiego:) i zawsze inne wychodzi bo nie zawsze mam wszystkie bakalie.

Avatar użytkownika olsta
olstaPoziom:
  • Zarejestrowany: 14.03.2013, 19:06
  • Posty: 1
43
  • Zgłoś naruszenie zasad
18 kwietnia 2013, 20:25 | ID: 949470


TARTA ze WSZYSTKIM co moje ulubione -> czyli

TARTA RAZOWA ze SZPINAKIEM, FETĄ, CUKINIĄ i SUSZONYMI POMIDORAMI…


Dobra na codzień... na imprezy... dla dorosłych... dla dzieci...

Ze smakiem, ale przede wszystkim - ze ZDROWIEM:)

(bez pustych kalorii i sztucznych dodatków!)

 

Składniki na ciasto:

BIO PLANET Mąka pszenna razowa typ 2000  - 150 g

http://www.bdsklep.pl/bio-planet-1kg-maka-pszenna-razowa-typ-2000,id-42161#

BIO PLANET Mąka pszenna typ 550 - 150 g

http://www.bdsklep.pl/bio-planet-1kg-maka-pszenna-typ-550,id-42162

MASŁO -  150 g

LODOWATA WODA - 60ml

SÓL - pół łyżeczki

 

 

Składniki na nadzienie:

SZPINAK mrożony "W LIŚCIACH" - 1 opakowanie

SZPINAK mrożony ROZDROBNIONY - 1 opakowanie

ŚMIETANA 18%  - 100 ml

SER FETA - kostka

PONTI Pomidory suszone na słońcu w oleju słonecznikowym

http://www.bdsklep.pl/ponti-280g-pomidory-suszone-na-sloncu-w-oleju-slonecznikowym,id-39789

CUKINIA

CEBULA

2 jajka

2 ząbki CZOSNKU

CENOS Sól Morska Gruboziarnista

http://www.bdsklep.pl/cenos-900g-sol-morska-gruboziarnista,id-2607

PRYMAT Pieprz ziołowy

http://www.bdsklep.pl/prymat-20g-pieprz-ziolowy,id-2815

GAŁKA MUSZKATOŁOWA - świeżo starta!

PRYMAT Zioła prowansalskie

http://www.bdsklep.pl/prymat-10g-ziola-prowansalskie,id-2818

 

NO I PRZYSZEDŁ CZAS na WYKONANIE;)

Zaczynamy od ciasta!

Mąkę (oba rodzaje) siekamy z masłem, dodajemy lodowatą wodę i sól. Szybko zagniatamy na gładkie ciasto - tu przydadzą się rączki naszych dzieci - moja córka, mimo, że ma dopiero 13 miesięcy to uwielbia robić ze mną wszelkie ciasta! Dotyka, lepi, miesza...

Kulę ciasta wkładamy do lodówki na pół godzinki i mamy czas na przygotowanie nadzienia!

TERAZ CZAS na nadzienie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do cebuli dodajemy szpinak (oba rodzaje) i rozmrażamy na pateli, odparowujemy zbędną wodę (czyli gotujemy około 5 - 10 minut). Starte 2 ząbki czosnku dodajemy do naszej masy szpinakowej. Wlewamy śmietanę i już nie podgrzewając, delikatnie mieszamy. Doprawiamy do SMAKU solą (ne za dużo, bo feta jest słona i też "ooda" sól w czasie pieczenia), pieprzem i KONIECZNIE gałką muszkatołową - świeżo startą. Dodajemy też zioła prowansalskie. Do masy, gdy już lekko przestygnie wbijamy 2 jajka i szybko mieszamy. Dodajemy też połowę pokrojonego w kosteczkę sera feta.

No, to pół godzinki za nami. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy na grubość 0,5 cm. Wykładamy nasmarowaną masłem TARTOWNICĘ naszym ciastem - tu też konieczne do pomocy są małe łapki naszych dzieci, które najlepiej wyklejają formę ciastem;) Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku okołlo 15 minut. Wyciągamy, studzimy. Na chłodne ciasto nakładamy naszą masę szpinakową. Na wierzch rozkładamy równomiernie kosteczki sera feta, suszone pomidory i talarki cukinii (wcześniej osolonej i odciśniętej z wody). Wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut lub dłużej (musi się ładnie zrumienić). W tym czasie pilnujemy dzieciaków, by nie dotykały gorącego piekarnika;))


Zdrowe, smaczne, kolorowe danie gotowe! Połączyłam te dodatki, bo uwielbiam każdy z osobna a razem...są JESZCZE LEPSZE;)

TARTA nadaje się nawet dla maluchów (moja córka uwielbia głównie to ciasto!)



SMACZNEGO:)
zdowego:)

i zielonego:)

Ostatnio edytowany: 18.04.2013, 20:29, przez: olsta
Avatar użytkownika mamamysia
mamamysiaPoziom:
  • Zarejestrowany: 02.09.2011, 11:50
  • Posty: 28
44
  • Zgłoś naruszenie zasad
18 kwietnia 2013, 20:27 | ID: 949472

Parówkowe pajacyki w cieście

Mój pomysł na smaczne i ciekawe danie dla dziecka- niejadka, jakim jest mój 4-letni syn. Pajacyki bardzo mu się spodobały, a do tego są smaczne i proste w przygotowaniu.

Składniki:

1 jajko
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella    Lubella LUBELLA 1kg Mąka Pszenna Pełnoziarnista

1/2 szklanki mąki kukurydzianej Kupiec                Kupiec KUPIEC 400g Mąka kukurydziana      

2 łyżki otrębów orkiszowych                                  Bio Planet BIO PLANET 150g Otręby Orkiszowe

1/2 szkl. mleka                                                  Mlekovita MLEKOVITA 1l Mleko 1,5%

1/2 szkl. wody mineralnej gazowanej                      NAŁECZOWIANKA 6x1,5l Woda gazowana

sól  do smaku                                                   Pamapol CENOS 1kg Sól Warzona Jodowana

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia                        FoodCare GELLWE 30g Proszek do pieczenia

olej Kujawski do głębokiego smażenia                 Kruszwica KUJAWSKI 1l Olej

5 parówek
patyki od szaszłyków, przekroić na pół
Do dekoracji:
ogórek świeży, małe ogóreczki kiszone lub korniszonki, twarożek, rzodkiewka, ketchup, ziele angielskie


Z jajka, wody, mleka, mąki, otrąb, soli i proszku do pieczenia zrobić ciasto, ma być dość gęste. Parówki przekroić na pół (lub na 3 części, jeśli są dłuższe), przebić wzdłuż patykiem, aby z obu stron wystawało ok. 2 cm, obtoczyć w cieście i usmażyć na złoty kolor. Z plasterków ogórka świeżego i z ogóreczków kiszonych zrobić kapelusze, oczka z twarożku i ziela, nos z ketchupu, buźki wyciąć z rzodkiewek. Smacznego!

Avatar użytkownika karolina25
karolina25Poziom:
  • Zarejestrowany: 03.07.2009, 14:50
  • Posty: 65
45
  • Zgłoś naruszenie zasad
18 kwietnia 2013, 21:29 | ID: 949483

Razowy spaghetti z groszkiem konserwowym, sezamem i nerkowcami


Składniki:

Alce Nero ALCE NERO 500g Spaghetti Makaron razowy spaghetti 3/4 szkl. makaronu razowego spaghetti

Goya GOYA 500ml Oliwa Extra Virginłyżka oliwy


Prymat PRYMAT 15g Imbirłyżeczka imbiru

Bakalland BAKALLAND 100g Sezam łuskany1/2 łyżki sezamu

Intersnack FELIX 75g Orzechy nerkowca2 łyżki połówek nerkowca
Bonduelle BONDUELLE 400g Groszek konserwowyszklanka groszku

- ząbek czosnku, mała marchewka, biała część dymki


Przygotowanie:

Podsmażam na łyżce oliwy zgnieciony ząbek czosnku i łyżeczkę imbiru, duszę ze szklanką groszku. Potem wsypuję słupki z małej marchewki i posiekaną część dymki. Duszę ok. 10 minut, aż warzywa będą miękkie, po czym mieszam je z 3/4 szklanki ugotowanego razowego spaghetti, 1/2 łyżki sezamu podprażonego na patelni i 2 łyżkami połówek nerkowca.





Avatar użytkownika eluchap
eluchapPoziom:
  • Zarejestrowany: 27.02.2013, 09:46
  • Posty: 9
46
  • Zgłoś naruszenie zasad
19 kwietnia 2013, 06:52 | ID: 949554

Tort serowo – truskawkowy

 

Biszkopt:125 g margaryny
120 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
2 jajka
100 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
300 ml mleczka kokosowego
400 g twarogu śmietankowego
4 łyżki żelatyny
2- 3 łyżki cukru pudru
300 g truskawek


http://www.bdsklep.pl/polski-cukier-1kg-krysztal-cukier-bialy,id-3983

http://www.bdsklep.pl/basia-1kg-maka-tortowa-extra-typ-405,id-37926

http://www.bdsklep.pl/melvit-1kg-maka-ziemniaczana,id-4166

http://www.bdsklep.pl/e-wedel-100g-naturalne-niskotluszczowe-kakao,id-3148

http://www.bdsklep.pl/gellwe-15g-proszek-do-pieczenia,id-31568


http://www.bdsklep.pl/a-tip-400ml-mleczko-kokosowe,id-40533

http://www.bdsklep.pl/delecta-zelatyna-20g,id-38052

http://www.bdsklep.pl/kupiec-400g-cukier-puder,id-3485


Biszkopt: Miękką margarynę utrzeć na gładką masę z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodać kolejno jajka. Wymieszać mąkę z kakao
i proszkiem do pieczenia, stopniowo połączyć z masą. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm , wysmarowanej tłuszczem i
oprószonej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 175 stopni, przez 25 minut.

Truskawki opłukać, usunąć szypułki, pokroić w plasterki.

Krem: Mleczko kokosowe, twaróg śmietankowy i cukier puder delikatnie zmiksować . Dodać zimną żelatynę uprzednio rozpuszczoną w 6 łyżkach gorącej wody, wymieszać. Na koniec dodać plasterki truskawek. Krem wstawić do lodówki , gdy zacznie tężeć rozłożyć na zimny biszkopt.
I ponownie włożyć do lodówki na 4 godziny. Wierz udekorować listkami melisy lub mięty


Ostatnio edytowany: 19.04.2013, 06:53, przez: eluchap
Avatar użytkownika Mama899
Mama899Poziom:
  • Zarejestrowany: 15.04.2013, 07:05
  • Posty: 1228
47
  • Zgłoś naruszenie zasad
19 kwietnia 2013, 07:05 | ID: 949567

świetna potrawa muszę ją przetestować w domu !!! 

Avatar użytkownika eluchap
eluchapPoziom:
  • Zarejestrowany: 27.02.2013, 09:46
  • Posty: 9
48
  • Zgłoś naruszenie zasad
19 kwietnia 2013, 07:09 | ID: 949571

Aromatyczna zupa z fasolą i makaronem

 

60 dag golonki wieprzowe bez skóry, 1,5 l rosołu wołowego może być z kostki, 3 ząbki czosnku, 2 czerwone cebule, 200 g białej fasoli konserwowej, 1 czerwona papryka, 4 łyżki oliwy z oliwek, mielony czarny pieprz do smaku, papryka ostra do smaku 1/2 łyżeczki bazylii, sól do smaku, 4 łyżki tartego żółtego sera, 500 ml sosu (przecier) pomidorowego w kartonie, 200 g ugotowanego makaronu (nitki cięte), 1 bagietka

http://www.bdsklep.pl/knorr-60g-3l-rosol-wolowy-kostka,id-32198

http://www.bdsklep.pl/bonduelle-400g-fasola-biala-w-zalewie,id-192

http://www.bdsklep.pl/monini-500ml-delicato-extra-vergin-oliwa-z-oliwek,id-31879

http://www.bdsklep.pl/prymat-50g-pieprz-czarny-mielony,id-2869

http://www.bdsklep.pl/prymat-20g-papryka-ostra,id-2835

http://www.bdsklep.pl/prymat-10g-bazylia,id-2843

http://www.bdsklep.pl/kotanyi-750g-morski-skarb-sol-morska-z-camargue,id-33923

http://www.bdsklep.pl/ar-500g-wloski-przecier-pomidorowy-w-kartonie,id-41940

http://www.bdsklep.pl/goliard-250g-nitka-rosolowa-makaron,id-932

W głębokim garnku na oliwie podsmażyć pokrojoną w wiórki cebulę, pokrojony w plasterki czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną golonkę. Dodać sos pomidory i fasolę, wlać rosół. Zupę zagotować, dodać makaron i doprawić do smaku przyprawami. Gotową zupę posypać tartym serem.I podawać z chrupiącą bagietką.Można udekorować świeżą bazylią.

Ostatnio edytowany: 19.04.2013, 07:10, przez: eluchap
Avatar użytkownika eluchap
eluchapPoziom:
  • Zarejestrowany: 27.02.2013, 09:46
  • Posty: 9
49
  • Zgłoś naruszenie zasad
19 kwietnia 2013, 07:14 | ID: 949577
Odp. na: #45

Polecam jest szybka,prosta i bardzo smaczna.

Ostatnio edytowany: 19.04.2013, 07:15, przez: eluchap
Avatar użytkownika aniusia03
aniusia03Poziom:
  • Zarejestrowany: 12.02.2011, 20:10
  • Posty: 3358
50
  • Zgłoś naruszenie zasad
19 kwietnia 2013, 08:12 | ID: 949661

TORTILLA ANIUSI




Składniki:

- tortilla pszenna

 Mestemacher MESTERMACHER 280g 4szt. Tortille pszenne 25cm


- sos 1000 wysp (lub inny sos w zależności od gustu)


Pudliszki HEINZ 180ml + 70ml gratis Sos 1000 wysp
- kukurydza z puszki


Bonduelle BONDUELLE 340g Kukurydza złocista



- przyprawa do kurczaka


Unilever KNORR 25g Przyprawa do kurczaka


- olej

Kruszwica KUJAWSKI 1l Olej

- 2 pomidory


- sałata lodowa


- papryka


- cebula


- filet z kurczaka





Przygotowanie:


Filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka i podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni, aż uzyska piękną złocistą barwę.


Sałatę lodową rwiemy na drobne kawałki. Pomidory, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzamy. Wszystkie powyżej wymienione warzywa mieszamy w misce.


Tortillę kładziemy na talerzu i wstawiamy do mikrofalówki na 30sekund. Ciepłą tortillę smarujemy sosem, kładziemy na to  podsmażonego kurczaka i warzywa.


Zawijamy tortillę według instrukcji na opakowaniu.


Ja uwielbiam {#lang_emotions_heart}!


SMACZNEGO



Avatar użytkownika Kasiella
KasiellaPoziom:
  • Zarejestrowany: 17.01.2010, 18:30
  • Posty: 3823
51
  • Zgłoś naruszenie zasad
19 kwietnia 2013, 08:53 | ID: 949679

  Muffinki cytrynowe skąpane kremem maślano-truskawkowym



*125 gram masła
  *  125 gram cukru
  * 150 gram mąki


 
  *2 jaja

  *starta skórka z cytryny
 *    ćwierć łyżki proszku do pieczenia



Krem maślano-truskawkowy:

*250g masła
*  250g cukru pudru

*2 łyżki mleka
 *   2 łyżeczki aromatu migdałowego



*szklanka truskawek

*cukier


Muffiny Przygotowanie:

125 gram masła utrzeć na puch.125 gram cukru mieszać wraz z masłem aż powstanie puszysta masa.Otartą skórkę z cytryny wrzucić do masy następnie 2 jajka.150 gram mąki przesiewamy przez sitko następnie dodajemy ćwierć łyżki proszku do pieczenia.Delikatnie mieszamy i wrzucamy do foremek na babeczki .Piekarnik nagrzewamy do 180'C i pieczmy ok. 25 minut - do czasu aż wierzch będzie złocisty.

Krem Maślano-truskawkowy
Masło wrzucamy do miski, dodajemy cukier puder i łyżke aromatu waniliowego. Miksujemy całość aż do momentu gdy powstanie puszysta masa,wlewamy mleko i mieszamy na gładką masę.Truskawki wrzucamy na patelnię gdy zacznie puszczać z nich sok dodajemy 4 łyżki cukru ,czekamy do momentu aż się skarmelizują,odstwić do ostygnięcia.Krem nakładamy do szprycy wystygnięty sok z truskawek dodajemy do kremu.Kremem dekorujemy wierzch babeczek,Muffiny podawać z karmelizowanymi truskawkami.

SmaczneGO

Avatar użytkownika Kamila 91
Kamila 91Poziom:
  • Zarejestrowany: 23.10.2010, 08:57
  • Posty: 13
52
  • Zgłoś naruszenie zasad
19 kwietnia 2013, 16:55 | ID: 949901

CIASTECZKOWE GRZYBKI

 

SKŁADNIKI:  


CIASTO:

- pół kg mąki (LUBELLA Mąka tortowa T450)

 - kostka margaryny

 - szklanka kwaśnej śmietany

 BIAŁY KREM:

- kostka margaryny, pół litra mleka (ŁACIATE Mleko 2%)

- pół szklanki cukru (DIAMANT  Cukier biały)

- po dwie łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej (MELVIT Mąka ziemniaczana ) , LUBELLA Mąka Pszenna Pełnoziarnista )

 - cukier waniliowy

 POLEWA CZEKOLADOWA:

 - pół kostki margaryny

- szklanka cukru pudru (DIAMANT 400g Cukier Puder )

- 2 łyżki kakao (DECOMORRENO Kakao )

 - 2 łyżki wody

 POZOSTAŁE:

- dżem (ŁOWICZ Dżem wiśniowy niskosłodzony )

- trochę maku (KRESTO Mak )

- białko jaja




PRZYGOTOWANIE:

 1. Wszystkie podane składniki ciasta (mąkę, margarynę, kwaśną śmietanę) zagnieść w jednolitą masę, po czym wstawić na około godzinę do lodówki.


2. Ciasto rozwałkować i wyciąć z niego jednakową ilość krążków:
- połowę szklanką (na kapelusze grzybków)
- połowę foremką (na blaszki grzybków)


3. Okrągłymi krążkami oblepić zewnętrzną stronę foremek i upiec je w piekarniku.
(od foremek posmarowanych tłuszczem kapelusze będą lepiej odchodziły)


4. Używając małego kieliszka bądź małej zakrętki wykroić dziurki w krążkach wyciętych foremką, po czym upiec je w piekarniku.


5. Ciasto uformować w rulon i pociąć je na mniejsze części tworząc korzonki grzybków. Koniuszki maczać w białku jaja (ewentualnie w wodzie), następnie w maku i upiec je w piekarniku.


6. Zrobić biały krem gotując budyń z mleka, cukru i mąki. Gdy ostygnie dodać go powoli do utartej margaryny i wszystko dokładnie utrzeć.


7. Do upieczonych kapeluszy nałożyć w odpowiedniej kolejności:
- trochę dżemu
- biały krem (wypełniając do końca kapelusz)

Następnie założyć krążek z dziurką.


8. Włożyć korzonek w dziurkę wcześniej przygotowanego kapelusza.


9. Zrobić polewę czekoladową rozpuszczając w garnku wszystkie jego składniki (margarynę, cukier puder, kakao i wodę).


10. Kapelusze grzybków posmarować polewą czekoladową.


11. Ciasteczkowe grzybki gotowe :)


SMACZNEGO :)

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
53
  • Zgłoś naruszenie zasad
19 kwietnia 2013, 17:19 | ID: 949908

Przekąska dla bardzo głodnych i bardzo zapracowanych.Oraz dla niespodziewanych gości. Produkty proponuję posiadać zawczasu w lodówce.      Bardzo polecam. 


Chleb ze smalcem i ogórkiem.

 

 
 
 
 
 
Do tego możemy dodać gotowe steki do podgrzania.

Pozostał nam jeszcze deser!  Bo coś do kawki na słodko się przyda.  

Bo kawkę zapewne jakąś posiadamy.

Szybkie ciasto proponuję zacząć gdy goście będo przegryzali kanapki swojskie!
Nutellę rozpuścić lekko, sucharki pokruszyć ale nie za mocno, wymieszać razem i wyłożyć na dno blahy.
 

Gostyń GOSTYŃ 500g 7,5% Mleko zagęszczone niesłodzone 
Mleko schłodzone ubić mikserem na piankę dodać wcześnie przygotowane krzepniejące 2 galaretki z pomiejszone o połowę ilości wody. Wszystko szybko wylać na nutellę z sucharami. Na wierzch przygotować dwie czerwone galaretki według opakowania! Powinno troszkę postać ale nie wierzę że wytrzymacie!  {#biggrin1}
Avatar użytkownika gosiark
gosiarkPoziom:
  • Zarejestrowany: 19.07.2012, 14:00
  • Posty: 390
54
  • Zgłoś naruszenie zasad
19 kwietnia 2013, 18:10 | ID: 949933

                          Szefowa kuchni, czyli ja , dziś  poleca :

        danie dnia- ,,Meksykańskie sombrero dla całej rodzinki”    

              

        Jak się  robi ,,meksykańskie sombrero dla całej rodzinki” ?

-Po pierwsze- zamawia  się produkty  w  sklepie  internetowym bdsklep.pl -  15 min
      
             

-Po drugie- przygotowuje się  potrawę w domu - 15 minut

   m1.jpg  m2.jpg  m3.jpg  

   m3.jpg  m4.jpg  m6.jpg

   m7.jpg   m5.jpg  m5a.jpg
 
      
m70.jpg  m7a.jpg  m7c.jpg

 
składniki na meksykańskie sombrero dla całej rodzinki 4 porcje

-filet z kurczak -0,5 kg –cena 9,80 zł

–kus-kus -1 opakowanie  -4,24 zł

kus-kus.jpg

– fasola  -1 puszka- 4,97zł

fasolka.jpg

-kukurydza-1 puszka-4,38 zł
kukurydza.jpg

–fix do dań meksykańskich Knorr -1 szt-2,94zł
fix.jpg

–olej -5 łyżek
olej.jpg

Koszt potrawy- 26,33 zł  na 4 osoby, porcje duże , zazwyczaj zostaje  jeszcze na nastepny dzień !

Wykonanie:

Kurczaka kroimy w kostkę, na patelni podgrzewamy olej i wrzucamy pokrojonego w kostkę  kurczaka, podsmażamy kilka minut, następnie wrzucamy fasolkę i kukurydzę, fix mieszamy z zimną  wodą( 300ml) i wlewamy do wszystkich składników na patelnię i  dusimy 10 minut. W międzyczasie przygotowujemy kus-kus, wysypujemy kaszę kus-kus do miseczki i zalewamy wrzątkiem , czekamy aż napęcznieje. Gdy zawartość na patelni jest gotowa,  a kus –kus napęczniało, zaczynamy wykładać  wszystko na  duży talerz, tzn. najpierw wykładamy  kus –kus, a następnie  zawartość z patelni. Gotowe !


-Po trzecie –konsumuje się  potrawę - w niecałe 15 minut

 oto cała filozofia.....

Przygotowując potrawę wskazane jest używanie nakrycia głowy w postaci meksykańskiego  kapelusza , czyli sombrero.

  SMACZNEGO !  SMACZNEGO !  SMACZNEGO ! 

 


Avatar użytkownika Marietka
MarietkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
  • Posty: 28005
55
  • Zgłoś naruszenie zasad
19 kwietnia 2013, 18:32 | ID: 949944

                 ^^^^ SZYBKIE CIASTO Z SUCHARKAMI I NUTELLA^^^


SKŁADNIKI:

na spód-
Mamut MAMUT 285g Sucharki bezcukrowe


Ferrero NUTELLA 630g Krem


środek-


Mlekpol ŁACIATA 500ml Śmietanka 30% i Mlekpol ŁACIATA 250ml Śmietanka 30%


Rieber Foods Polska DELECTA Żelatyna  20g


góra-


FoodCare GELLWE 75g Galaretka Brzoskwinia i FoodCare GELLWE 75g Galaretka Brzoskwinia

Bakalland BAKALLAND 820g Brzoskwinie Połówki


WYKONANIE:


SUCHARKI ROZGNIATAMY (TŁUCZEMY NA MIAŁ TAKI|) NAJLEPIEJ ZROBIC TO MIELĄC SUCHARKI W MASZYNCE DO MIESA NP.

JAK ZMIELIMY SUCHARKI DODAJEMY CAŁY SŁOIK NUTELLI I MIESZAMY AZ SIE SUCHARKI I NUTELLA POŁĄCZĄ- TO JEST NASZ SPÓD CIASTA....




WYKLADAMY GO NA BLASZKE.



W PÓŁ SZKLANKI WODY ROZPUSZCZAMY 2 ŁYŻECZKI ZELATYNY. ODSTAWIAMY DO WYSTYGNIĘCIA.

JAK WYSTYGNIE. WLEWAMY ŚMIETANKE DO MISKI A DO ŚMIETANKI NASZA ŻELATYNE. I MIKSUJEMY.


WYLEWAMY NASZA ŚMIETANKE NA NASZA NUTELLE I SUCHARKI.

WSTAWIAMY DO LODOWKI -NIECH TROCHE STEŻEJE...



PRZYRZADZAMY GALARETKE WG PRZEPiSU NAOPAKOWANIU... CHŁODZIMY...



BRZOSKWINIE KROKIMY NA MNIEJSZE PLASTRY I KŁADZIEMY NA NASZA ZASTYGNIĘTA SMIETANKE.

ZALEWAMY GALARETKA I WSTAWIAMY DO LODÓWKI....


CZEKAMY AZ GALARETKA ZASTYGNIE.


SMACZNEGO!!!{#lang_emotions_smile}





Avatar użytkownika mysza75
mysza75Poziom:
  • Zarejestrowany: 23.07.2009, 15:37
  • Posty: 4
56
  • Zgłoś naruszenie zasad
19 kwietnia 2013, 20:51 | ID: 950024

Wiosenna patelnia z żółtym ryżem i warzywami

1 pierś z kurczaka

1 woreczek ryżu http://www.bdsklep.pl/melvit-4x100g-ryz-parboiled,id-4175

1 łyżeczka kurkumy http://www.bdsklep.pl/prymat-20g-kurkuma,id-2874

1 łyżeczka Bazyli suszonej http://www.bdsklep.pl/prymat-10g-bazylia,id-2843

1 łyżeczka oregano suszone http://www.bdsklep.pl/prymat-10g-oregano,id-2841

½ łyżeczki pieprzu http://www.bdsklep.pl/prymat-15g-pieprz-kolorowy-ziarnisty,id-2870

½ słoiczka pomidorów suszonych http://www.bdsklep.pl/ole-760g-suszone-pomidory-z-kaparami-w-oleju-z-ziolami,id-40923

½ szklanki oliwek czarnych figaro http://www.bdsklep.pl/figaro-358ml-oliwki-czarne-drylowane-krolewskie,id-32623

Olej do smażenia http://www.bdsklep.pl/kujawski-1l-olej,id-34242

Sól http://www.bdsklep.pl/klodawa-1kg-sol-kamienna-jodowana,id-3589

1 bakłażan

½ cukini

1 papryka pomarańczowa

10 pomidorków koktajlowych

½ brokuła

½ pęczka koperku świeżego

2 ząbki czosnku

 

 

Pierś z kurczaka marynuję w oleju, dodaję bazylię , oregano suszone, sprasowany czosnek, sól, pieprz zmielony. Bakłażąna kroję w plasty, posypuję solą i odstawiam na pół godziny. Cukinię kroję też w plastry, solę pieprzę i smażę na patleni grillowej razem z papryką paskami. Bakłażana zmywam pod wodą z soli, i też smaże na patleni na oleju. Nie solę już go tlyko pieprze. Ryż gotuję z dodatkiem kurkumy 15 minut. Brokuł dzielę na różyczki i gotuję w osolonej wodzie aldente. Pierś z kurczaka smaże na patelni, i kroję w paski. Do ryżu dodaję kurczaka, brokuła, cukinie, bakłażana, pomidorki koktajlowe pokrojone, pomidory suszone, oliwki. Całośc mieszma i posypuję koperkiem zielonym. Smacznego

Avatar użytkownika magdola
magdolaPoziom:
  • Zarejestrowany: 18.02.2013, 18:30
  • Posty: 26
57
  • Zgłoś naruszenie zasad
19 kwietnia 2013, 20:55 | ID: 950025

 

ZUPA SZPINAKOWA
z KLUSECZKAMI SEROWYMI
w PYSZNYCH MISECZKACH


Czego nam potrzeba, by uchylić nieba?

Zupy bardzo zdrowej - ZUPY SZPINAKOWEJ!

 

NASZE SKŁADNIKI:


To co w BD SKLEPIE

ma być zakupione,

zaznaczają małe

gwiazdeczki czerwone!


Do produktów linki

pod spodem wklejone,

aby każdy wiedział,

co ma być KUPIONE! )


NA ZUPĘ:

WŁOSZCZYZNA – PĘCZEK

CEBULA

ZĄBEK CZOSNKU

ŁYŻKA OLEJU SŁONECZNIKOWEGO*

SZPINAK MROŻONY ROZDROBNIONY - 1 opakowanie

ŁYŻKA MĄKI PSZENNEJ**

ŚMIETANA 18%

SÓL***

PIEPRZ (4 KULKI)****

LIŚĆ LAUROWY (JEDEN)*****

ZIELE ANGIELSKIE (4 KULKI)******

WODA dobrze przefiltrowana!*******

 

NA KLUSECZKI:

SER – TWROGOWY SERNIKOWY 250g

5 żółtek

5 czubatych łyżek mąki pszennej**

Natka pietruszki


NA MISECZKI:

Mąka pszenna** – 2 szklanki

Masło – 2 łyżki

Jajka – 2 sztuki

SÓL*** – 1 łyżeczka

OLEJ* do smarowania foremek

 

 

PRZYGOTOWANIE:


Jest to prosta zupa –

Chwila i gotowa!

Smaczna, kolorowa

ZUPA SZPINAKOWA!

 

Czosnek i cebulę

Na oleju smażę

Ma się lekko zeszklić

Na dnie w dużym garze;)

 

Marchew i pietruszkę

Kroję na talarki,

Dolewam litr wody

Według mojej miarki.

 

Seler też się przyda

I kawałek pora,

Żeby pysznej zupy

Wyszła porcja spora.

 

Tarka z BdSKLEPU

Bardzo mi pomoże.

Oraz bardzo ostre

Z BdSKLEPU noże!

 

Dodajemy soli

I listek laurowy…

I ziele angielskie –

Co przyjdzie do głowy!

 

 Wszystko gotujemy

Mniej niż pół godziny,

Żeby nie uciekły

Z zupy witaminy!

 

Gdy warzywa zmiękną

Szpinak dodajemy.

Może być mrożony –

Chwilę gotujemy.

 

Łyżką mąki z wodą

Zupę zagęszczamy.

Śmietanę wlewamy

(gdy śmietanę mamy;).

 

Teraz czas na pyszne

Do zupy dodatki!

SEROWE kluseczki…

Garść pietruszki natki…

 

Zupa jest najlepsza

Z tymi kluseczkami,

Które wytwarzamy

Razem z dzieciakami;)

 

Jest to sposób prosty

By nabiał przemycić;)

I dzieciaki smakiem

Kluseczek zachwycić.

 

Ser, mąkę i żółtka

W miseczce mieszamy.

I na kluski masę

Już gotową mamy.

 

Można do nich dodać

Pietruszkę zieloną

Bardzo drobniuteńko

Ładnie pokrojoną.

 

A potem kuleczki

Do wrzątku wrzucamy.

Na to aż wypłyną

Cierpliwi czekamy.

 

Wszystko już gotowe!

Kluseczki łowimy,

Wrzucamy do zupy –

Smakiem się cieszymy;)

 

Pyszna jest ta zupka –

Zielona i zdrowa.

Nasza ULUBIONA

ZUPA SZPINAKOWA!

 

A, i zapomniałam

Gdy kremy wolicie

Można ją zmiksować –

Też jest znakomicie;)

 

Do tego się przyda

W konkursie WYGRANA;)

Zupka wtedy będzie

Pięknie zmiksowana!

 

Zupa na imprezę

Ma smak idealny!

Wzbudza zachwyt gości

W talerzach jadalnych.

 

Jadalne miseczki

Pięknie wyglądają.

Do zupki zielonej

Świetnie się nadają!

 

Mąkę mieszam z masłem

Wbijam całe jajka.

Takie kruche miski

To po prostu BAJKA!

 

Soli też dodaję

I ciasto formuję,

Dzielę je na cztery

I placki wałkuję.

 

Dnem do góry formy

Nasze ustawiamy.

Nakładamy folię -

Ciastem obklejamy!

 

W piekarniku wrzącym (200st)

Miseczki pieczemy

I po pół godziny

Już je wyjmujemy.

 

Polecam te miski

Do zupy zielonej,

No i każdej innej

Pysznie przyrządzonej:)


 

Powodzenia życzę

Wszystkim Wam Dziewczyny!

Gotujmy ZE SMAKIEM!

Jedzmy WITAMINY;)


*BIO NATURALIS 1l Ekologiczny olej słonecznikowy

http://www.bdsklep.pl/bio-naturalis-1l-ekologiczny-olej-slonecznikowy,id-41981


**BASIA 1kg Mąka pszenna wrocławska Typ 500

http://www.bdsklep.pl/basia-1kg-maka-pszenna-wroclawska-typ-500,id-41319


***KOTANYI 750g Morski Skarb Sól morska z Camargue

http://www.bdsklep.pl/kotanyi-750g-morski-skarb-sol-morska-z-camargue,id-33923


**** PRYMAT 20g Pieprz czarny ziarnisty

http://www.bdsklep.pl/prymat-20g-pieprz-czarny-ziarnisty,id-43551


***** PRYMAT 6g Liść laurowy

http://www.bdsklep.pl/prymat-6g-lisc-laurowy,id-2836


****** PRYMAT 15g Ziele Angielskie Całe

http://www.bdsklep.pl/prymat-15g-ziele-angielskie-cale,id-2830


******* AQUAPHOR 3,8l Dzbanek filtrujący Biały

http://www.bdsklep.pl/aquaphor-3-8l-dzbanek-filtrujacy-bialy,id-33678


Ostatnio edytowany: 19.04.2013, 20:58, przez: magdola
Avatar użytkownika mysza75
mysza75Poziom:
  • Zarejestrowany: 23.07.2009, 15:37
  • Posty: 4
58
  • Zgłoś naruszenie zasad
19 kwietnia 2013, 21:28 | ID: 950031

 

Polentowy tort z tofu i krewetkami

300 gram kaszki kukurydzianej http://www.bdsklep.pl/kupiec-400g-kaszka-kukurydziana,id-3459

5 szklanek wody http://www.bdsklep.pl/cisowianka-1-5l-woda-niegazowana,id-3439

3 łyżki startego parmezanu

½ słoiczka suszonych pomidorów z zalewy http://www.bdsklep.pl/ole-800ml-pomidory-suszone-w-oleju-z-ziolami,id-32785

2 łyżki masła

Sól http://www.bdsklep.pl/klodawa-3kg-sol-kamienna-niejodowana,id-3590

20 dkg krewetek mrożonych

½ cukinii

8 pomidorków koktajlowych

1 pomidor duży

½ opakowania tofu http://www.bdsklep.pl/orico-125g-tofu-salatkowe-sojowe,id-38227

5 plastrów żółtego sera

Bazylia http://www.bdsklep.pl/prymat-10g-bazylia,id-2843

Oregano suszone http://www.bdsklep.pl/prymat-10g-oregano,id-2841

Pieprz http://www.bdsklep.pl/prymat-50g-pieprz-czarny-mielony,id-2869

½ łyżeczki czosnku http://www.bdsklep.pl/prymat-20g-czosnek-granulowany,id-2822

½ papryki czerwonej

5 łyżek sosu pomidorowego http://www.bdsklep.pl/cirio-420g-basilico-pasta-sauce-sos-pomidorowy-z-bazylia,id-38129

Olej http://www.bdsklep.pl/kujawski-1l-olej,id-34242

½ szklanki oliwek zielonych http://www.bdsklep.pl/bakalland-900g-oliwki-zielone-drylowane,id-973


 






Zagotowuję wodę, po 1 łyżce pomału wsypuję kaszkę kukurydzianą i mieszam energicznie. Na końcu dodaję, masło, parmezan, suszone pomidory, sól. Polente wylewam na okrągłą formę odstawiam żeby ostygła. Krewetki odmrażam, marynuje w oliwie, dodaje sól, pieprz, oregano, bazylię, czosnek i przesmażam na patelni około 2 minuty. Polentę smaruje sosem pomidorowym, na to układam ser żółty, plastry cukinii, kawałki papryki. Wstawiam do piekarnika na 20 minut na 200 stopni. Potem układam jeszcze pomidorki koktajlowe, i pokrojone tofu i na 10 minut do piekarnika. Po wyjęciu układam krewetki, i oliwki. Z pomidora robię róże, z cukinii płatki zielone. Smacznego

Avatar użytkownika magdola
magdolaPoziom:
  • Zarejestrowany: 18.02.2013, 18:30
  • Posty: 26
59
  • Zgłoś naruszenie zasad
20 kwietnia 2013, 07:30 | ID: 950090

Mysza75 - ale SUPER fotki!

Ja właśnie nie umiem wklejać swoich zdjęć:/ muszę się nauczyć!

 

TWOJE - SUPER!

Użytkownik usunięty
    60
    • Zgłoś naruszenie zasad
    22 kwietnia 2013, 06:20 | ID: 950875

    no to czekamy na wyniki :)