Gotowanie ze smakiem KONKURS
- Zarejestrowany: 18.03.2008, 09:47
- Posty: 6183
Zachęcamy wszystkich do wzięcia udziału w konkursie kulinarnym
"GOTOWNIE ZE SMAKIEM"
Wystarczy do 19.04.2013
Wymyślić i umieścić w tym wątku swój przepis na dowolną potrawę z wykorzystaniem i wymienieniem produktów ze sklepu: bdsklep.pl
ORGANIZATOR nagrodzi 5 osób.
NAGRODAMI W KONKURSIE SĄ:
1. Miejsce
TEFAL Blender Uno HB503E41 350W
2. Miejsce
AQUAPHOR 4,2l ART Dzbanek filtrujący
Oraz
3x 3. Miejsce
Zestaw 2 żeli pod prysznic (lemon i Dragon fruit – 500 ml)
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Ale to jest pyszne Sylwio!!! Takie coś zrobię!!! A Tobie zyczę wygranej!!!
- Zarejestrowany: 15.12.2009, 22:07
- Posty: 4215
Ale to jest pyszne Sylwio!!! Takie coś zrobię!!! A Tobie zyczę wygranej!!!
Dziekuje. Moja dobra znajoma czesto to robi i podpatrzyłam u niej. Ja ulepszyłam to miodem bo lubie jak cos jest slodkiego:) i zawsze inne wychodzi bo nie zawsze mam wszystkie bakalie.
- Zarejestrowany: 14.03.2013, 19:06
- Posty: 1
TARTA ze WSZYSTKIM co moje ulubione -> czyli
TARTA RAZOWA ze SZPINAKIEM, FETĄ, CUKINIĄ i SUSZONYMI POMIDORAMI…
Dobra na codzień... na imprezy... dla dorosłych... dla dzieci...
Ze smakiem, ale przede wszystkim - ze ZDROWIEM:)
(bez pustych kalorii i sztucznych dodatków!)
Składniki na ciasto:
BIO PLANET Mąka pszenna razowa typ 2000 - 150 g
http://www.bdsklep.pl/bio-planet-1kg-maka-pszenna-razowa-typ-2000,id-42161#
BIO PLANET Mąka pszenna typ 550 - 150 g
http://www.bdsklep.pl/bio-planet-1kg-maka-pszenna-typ-550,id-42162
MASŁO - 150 g
LODOWATA WODA - 60ml
SÓL - pół łyżeczki
Składniki na nadzienie:
SZPINAK mrożony "W LIŚCIACH" - 1 opakowanie
SZPINAK mrożony ROZDROBNIONY - 1 opakowanie
ŚMIETANA 18% - 100 ml
SER FETA - kostka
PONTI Pomidory suszone na słońcu w oleju słonecznikowym
http://www.bdsklep.pl/ponti-280g-pomidory-suszone-na-sloncu-w-oleju-slonecznikowym,id-39789
CUKINIA
CEBULA
2 jajka
2 ząbki CZOSNKU
CENOS Sól Morska Gruboziarnista
http://www.bdsklep.pl/cenos-900g-sol-morska-gruboziarnista,id-2607
PRYMAT Pieprz ziołowy
http://www.bdsklep.pl/prymat-20g-pieprz-ziolowy,id-2815
GAŁKA MUSZKATOŁOWA - świeżo starta!
PRYMAT Zioła prowansalskie
http://www.bdsklep.pl/prymat-10g-ziola-prowansalskie,id-2818
NO I PRZYSZEDŁ CZAS na WYKONANIE;)
Zaczynamy od ciasta!
Mąkę (oba rodzaje) siekamy z masłem, dodajemy lodowatą wodę i sól. Szybko zagniatamy na gładkie ciasto - tu przydadzą się rączki naszych dzieci - moja córka, mimo, że ma dopiero 13 miesięcy to uwielbia robić ze mną wszelkie ciasta! Dotyka, lepi, miesza...
Kulę ciasta wkładamy do lodówki na pół godzinki i mamy czas na przygotowanie nadzienia!
TERAZ CZAS na nadzienie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do cebuli dodajemy szpinak (oba rodzaje) i rozmrażamy na pateli, odparowujemy zbędną wodę (czyli gotujemy około 5 - 10 minut). Starte 2 ząbki czosnku dodajemy do naszej masy szpinakowej. Wlewamy śmietanę i już nie podgrzewając, delikatnie mieszamy. Doprawiamy do SMAKU solą (ne za dużo, bo feta jest słona i też "ooda" sól w czasie pieczenia), pieprzem i KONIECZNIE gałką muszkatołową - świeżo startą. Dodajemy też zioła prowansalskie. Do masy, gdy już lekko przestygnie wbijamy 2 jajka i szybko mieszamy. Dodajemy też połowę pokrojonego w kosteczkę sera feta.
No, to pół godzinki za nami. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy na grubość 0,5 cm. Wykładamy nasmarowaną masłem TARTOWNICĘ naszym ciastem - tu też konieczne do pomocy są małe łapki naszych dzieci, które najlepiej wyklejają formę ciastem;) Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku okołlo 15 minut. Wyciągamy, studzimy. Na chłodne ciasto nakładamy naszą masę szpinakową. Na wierzch rozkładamy równomiernie kosteczki sera feta, suszone pomidory i talarki cukinii (wcześniej osolonej i odciśniętej z wody). Wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut lub dłużej (musi się ładnie zrumienić). W tym czasie pilnujemy dzieciaków, by nie dotykały gorącego piekarnika;))
Zdrowe, smaczne, kolorowe danie gotowe! Połączyłam te dodatki, bo uwielbiam każdy z osobna a razem...są JESZCZE LEPSZE;)
TARTA nadaje się nawet dla maluchów (moja córka uwielbia głównie to ciasto!)
SMACZNEGO:)
zdowego:)
i zielonego:)
- Zarejestrowany: 02.09.2011, 11:50
- Posty: 28
Parówkowe pajacyki w cieście
Mój pomysł na smaczne i ciekawe danie dla dziecka- niejadka, jakim jest mój 4-letni syn. Pajacyki bardzo mu się spodobały, a do tego są smaczne i proste w przygotowaniu.
Składniki:
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella
1/2 szklanki mąki kukurydzianej Kupiec
2 łyżki otrębów orkiszowych
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl. wody mineralnej gazowanej
sól do smaku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej Kujawski do głębokiego smażenia
5 parówek
patyki od szaszłyków, przekroić na pół
Do dekoracji:
ogórek świeży, małe ogóreczki kiszone lub korniszonki, twarożek, rzodkiewka, ketchup, ziele angielskie
Z jajka, wody, mleka, mąki, otrąb, soli i proszku do pieczenia zrobić ciasto, ma być dość gęste. Parówki przekroić na pół (lub na 3 części, jeśli są dłuższe), przebić wzdłuż patykiem, aby z obu stron wystawało ok. 2 cm, obtoczyć w cieście i usmażyć na złoty kolor. Z plasterków ogórka świeżego i z ogóreczków kiszonych zrobić kapelusze, oczka z twarożku i ziela, nos z ketchupu, buźki wyciąć z rzodkiewek. Smacznego!
- Zarejestrowany: 03.07.2009, 14:50
- Posty: 65
Razowy spaghetti z groszkiem konserwowym, sezamem i nerkowcami
Składniki: 3/4 szkl. makaronu razowego spaghetti
łyżka oliwy
łyżeczka imbiru
1/2 łyżki sezamu
2 łyżki połówek nerkowca
szklanka groszku
- ząbek czosnku, mała marchewka, biała część dymki
Przygotowanie:
Podsmażam na łyżce oliwy zgnieciony ząbek czosnku i łyżeczkę imbiru, duszę ze szklanką groszku. Potem wsypuję słupki z małej marchewki i posiekaną część dymki. Duszę ok. 10 minut, aż warzywa będą miękkie, po czym mieszam je z 3/4 szklanki ugotowanego razowego spaghetti, 1/2 łyżki sezamu podprażonego na patelni i 2 łyżkami połówek nerkowca.
- Zarejestrowany: 27.02.2013, 09:46
- Posty: 9
Biszkopt:125 g margaryny
120 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
2 jajka
100 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem: 300 ml mleczka kokosowego
400 g twarogu śmietankowego
4 łyżki żelatyny
2- 3 łyżki cukru pudru
300 g truskawek
http://www.bdsklep.pl/polski-cukier-1kg-krysztal-cukier-bialy,id-3983
http://www.bdsklep.pl/basia-1kg-maka-tortowa-extra-typ-405,id-37926
http://www.bdsklep.pl/melvit-1kg-maka-ziemniaczana,id-4166
http://www.bdsklep.pl/e-wedel-100g-naturalne-niskotluszczowe-kakao,id-3148
http://www.bdsklep.pl/gellwe-15g-proszek-do-pieczenia,id-31568
http://www.bdsklep.pl/a-tip-400ml-mleczko-kokosowe,id-40533
http://www.bdsklep.pl/delecta-zelatyna-20g,id-38052
http://www.bdsklep.pl/kupiec-400g-cukier-puder,id-3485
Biszkopt: Miękką margarynę utrzeć na gładką masę z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodać kolejno jajka. Wymieszać mąkę z kakao
i proszkiem do pieczenia, stopniowo połączyć z masą. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm , wysmarowanej tłuszczem i
oprószonej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 175 stopni, przez 25 minut.
Truskawki opłukać, usunąć szypułki, pokroić w plasterki.
Krem: Mleczko kokosowe, twaróg śmietankowy i cukier puder delikatnie zmiksować . Dodać zimną żelatynę uprzednio rozpuszczoną w 6 łyżkach gorącej wody, wymieszać. Na koniec dodać plasterki truskawek. Krem wstawić do lodówki , gdy zacznie tężeć rozłożyć na zimny biszkopt.
I ponownie włożyć do lodówki na 4 godziny. Wierz udekorować listkami melisy lub mięty
- Zarejestrowany: 15.04.2013, 07:05
- Posty: 1228
świetna potrawa muszę ją przetestować w domu !!!
- Zarejestrowany: 27.02.2013, 09:46
- Posty: 9
60 dag golonki wieprzowe bez skóry, 1,5 l rosołu wołowego może być z kostki, 3 ząbki czosnku, 2 czerwone cebule, 200 g białej fasoli konserwowej, 1 czerwona papryka, 4 łyżki oliwy z oliwek, mielony czarny pieprz do smaku, papryka ostra do smaku 1/2 łyżeczki bazylii, sól do smaku, 4 łyżki tartego żółtego sera, 500 ml sosu (przecier) pomidorowego w kartonie, 200 g ugotowanego makaronu (nitki cięte), 1 bagietka
http://www.bdsklep.pl/knorr-60g-3l-rosol-wolowy-kostka,id-32198
http://www.bdsklep.pl/bonduelle-400g-fasola-biala-w-zalewie,id-192
http://www.bdsklep.pl/monini-500ml-delicato-extra-vergin-oliwa-z-oliwek,id-31879
http://www.bdsklep.pl/prymat-50g-pieprz-czarny-mielony,id-2869
http://www.bdsklep.pl/prymat-20g-papryka-ostra,id-2835
http://www.bdsklep.pl/prymat-10g-bazylia,id-2843
http://www.bdsklep.pl/kotanyi-750g-morski-skarb-sol-morska-z-camargue,id-33923
http://www.bdsklep.pl/ar-500g-wloski-przecier-pomidorowy-w-kartonie,id-41940
http://www.bdsklep.pl/goliard-250g-nitka-rosolowa-makaron,id-932
W głębokim garnku na oliwie podsmażyć pokrojoną w wiórki cebulę, pokrojony w plasterki czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną golonkę. Dodać sos pomidory i fasolę, wlać rosół. Zupę zagotować, dodać makaron i doprawić do smaku przyprawami. Gotową zupę posypać tartym serem.I podawać z chrupiącą bagietką.Można udekorować świeżą bazylią.
- Zarejestrowany: 27.02.2013, 09:46
- Posty: 9
Polecam jest szybka,prosta i bardzo smaczna.
- Zarejestrowany: 12.02.2011, 20:10
- Posty: 3358
TORTILLA ANIUSI
Składniki:
- tortilla pszenna
- sos 1000 wysp (lub inny sos w zależności od gustu)
- kukurydza z puszki
- przyprawa do kurczaka
- olej
- 2 pomidory
- sałata lodowa
- papryka
- cebula
- filet z kurczaka
Przygotowanie:
Filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka i podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni, aż uzyska piękną złocistą barwę.
Sałatę lodową rwiemy na drobne kawałki. Pomidory, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzamy. Wszystkie powyżej wymienione warzywa mieszamy w misce.
Tortillę kładziemy na talerzu i wstawiamy do mikrofalówki na 30sekund. Ciepłą tortillę smarujemy sosem, kładziemy na to podsmażonego kurczaka i warzywa.
Zawijamy tortillę według instrukcji na opakowaniu.
Ja uwielbiam !
SMACZNEGO
- Zarejestrowany: 17.01.2010, 18:30
- Posty: 3823
Muffinki cytrynowe skąpane kremem maślano-truskawkowym
*125 gram masła
* 125 gram cukru
* 150 gram mąki
*2 jaja
*starta skórka z cytryny
* ćwierć łyżki proszku do pieczenia
Krem maślano-truskawkowy:
*250g masła
* 250g cukru pudru
*2 łyżki mleka
* 2 łyżeczki aromatu migdałowego
*szklanka truskawek
*cukier
Muffiny Przygotowanie:
125 gram masła utrzeć na puch.125 gram cukru mieszać wraz z masłem aż powstanie puszysta masa.Otartą skórkę z cytryny wrzucić do masy następnie 2 jajka.150 gram mąki przesiewamy przez sitko następnie dodajemy ćwierć łyżki proszku do pieczenia.Delikatnie mieszamy i wrzucamy do foremek na babeczki .Piekarnik nagrzewamy do 180'C i pieczmy ok. 25 minut - do czasu aż wierzch będzie złocisty.
Krem Maślano-truskawkowy
Masło wrzucamy do miski, dodajemy cukier puder i łyżke aromatu waniliowego. Miksujemy całość aż do momentu gdy powstanie puszysta masa,wlewamy mleko i mieszamy na gładką masę.Truskawki wrzucamy na patelnię gdy zacznie puszczać z nich sok dodajemy 4 łyżki cukru ,czekamy do momentu aż się skarmelizują,odstwić do ostygnięcia.Krem nakładamy do szprycy wystygnięty sok z truskawek dodajemy do kremu.Kremem dekorujemy wierzch babeczek,Muffiny podawać z karmelizowanymi truskawkami.
SmaczneGO
- Zarejestrowany: 23.10.2010, 08:57
- Posty: 13
CIASTECZKOWE GRZYBKI
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- pół kg mąki (LUBELLA Mąka tortowa T450)
- kostka margaryny
- szklanka kwaśnej śmietany
BIAŁY KREM:
- kostka margaryny, pół litra mleka (ŁACIATE Mleko 2%)
- pół szklanki cukru (DIAMANT Cukier biały)
- po dwie łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej (MELVIT Mąka ziemniaczana ) , LUBELLA Mąka Pszenna Pełnoziarnista )
- cukier waniliowy
POLEWA CZEKOLADOWA:
- pół kostki margaryny
- szklanka cukru pudru (DIAMANT 400g Cukier Puder )
- 2 łyżki kakao (DECOMORRENO Kakao )
- 2 łyżki wody
POZOSTAŁE:
- dżem (ŁOWICZ Dżem wiśniowy niskosłodzony )
- trochę maku (KRESTO Mak )
- białko jaja
PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie podane składniki ciasta (mąkę, margarynę, kwaśną śmietanę) zagnieść w jednolitą masę, po czym wstawić na około godzinę do lodówki.
2. Ciasto rozwałkować i wyciąć z niego jednakową ilość krążków:
- połowę szklanką (na kapelusze grzybków)
- połowę foremką (na blaszki grzybków)
3. Okrągłymi krążkami oblepić zewnętrzną stronę foremek i upiec je w piekarniku.
(od foremek posmarowanych tłuszczem kapelusze będą lepiej odchodziły)
4. Używając małego kieliszka bądź małej zakrętki wykroić dziurki w krążkach wyciętych foremką, po czym upiec je w piekarniku.
5. Ciasto uformować w rulon i pociąć je na mniejsze części tworząc korzonki grzybków. Koniuszki maczać w białku jaja (ewentualnie w wodzie), następnie w maku i upiec je w piekarniku.
6. Zrobić biały krem gotując budyń z mleka, cukru i mąki. Gdy ostygnie dodać go powoli do utartej margaryny i wszystko dokładnie utrzeć.
7. Do upieczonych kapeluszy nałożyć w odpowiedniej kolejności:
- trochę dżemu
- biały krem (wypełniając do końca kapelusz)
Następnie założyć krążek z dziurką.
8. Włożyć korzonek w dziurkę wcześniej przygotowanego kapelusza.
9. Zrobić polewę czekoladową rozpuszczając w garnku wszystkie jego składniki (margarynę, cukier puder, kakao i wodę).
10. Kapelusze grzybków posmarować polewą czekoladową.
11. Ciasteczkowe grzybki gotowe :)
SMACZNEGO :)
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Przekąska dla bardzo głodnych i bardzo zapracowanych.Oraz dla niespodziewanych gości. Produkty proponuję posiadać zawczasu w lodówce. Bardzo polecam.
Chleb ze smalcem i ogórkiem.
Pozostał nam jeszcze deser! Bo coś do kawki na słodko się przyda.
Bo kawkę zapewne jakąś posiadamy.
Szybkie ciasto proponuję zacząć gdy goście będo przegryzali kanapki swojskie!
- Zarejestrowany: 19.07.2012, 14:00
- Posty: 390
Szefowa kuchni, czyli ja , dziś poleca :
danie dnia- ,,Meksykańskie sombrero dla całej rodzinki”
Jak się robi ,,meksykańskie sombrero dla całej rodzinki” ?
-Po pierwsze- zamawia się produkty w sklepie internetowym bdsklep.pl - 15 min
-Po drugie- przygotowuje się potrawę w domu - 15 minut
składniki na meksykańskie sombrero dla całej rodzinki 4 porcje
-filet z kurczak -0,5 kg –cena 9,80 zł
–kus-kus -1 opakowanie -4,24 zł
– fasola -1 puszka- 4,97zł
-kukurydza-1 puszka-4,38 zł
–fix do dań meksykańskich Knorr -1 szt-2,94zł
–olej -5 łyżek
Koszt potrawy- 26,33 zł na 4 osoby, porcje duże , zazwyczaj zostaje jeszcze na nastepny dzień !
Wykonanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, na patelni podgrzewamy olej i wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka, podsmażamy kilka minut, następnie wrzucamy fasolkę i kukurydzę, fix mieszamy z zimną wodą( 300ml) i wlewamy do wszystkich składników na patelnię i dusimy 10 minut. W międzyczasie przygotowujemy kus-kus, wysypujemy kaszę kus-kus do miseczki i zalewamy wrzątkiem , czekamy aż napęcznieje. Gdy zawartość na patelni jest gotowa, a kus –kus napęczniało, zaczynamy wykładać wszystko na duży talerz, tzn. najpierw wykładamy kus –kus, a następnie zawartość z patelni. Gotowe !
-Po trzecie –konsumuje się potrawę - w niecałe 15 minut
oto cała filozofia.....
Przygotowując potrawę wskazane jest używanie nakrycia głowy w postaci meksykańskiego kapelusza , czyli sombrero.
SMACZNEGO ! SMACZNEGO ! SMACZNEGO !
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
^^^^ SZYBKIE CIASTO Z SUCHARKAMI I NUTELLA^^^
SKŁADNIKI:
na spód-
środek-
i
góra-
i
WYKONANIE:
SUCHARKI ROZGNIATAMY (TŁUCZEMY NA MIAŁ TAKI|) NAJLEPIEJ ZROBIC TO MIELĄC SUCHARKI W MASZYNCE DO MIESA NP.
JAK ZMIELIMY SUCHARKI DODAJEMY CAŁY SŁOIK NUTELLI I MIESZAMY AZ SIE SUCHARKI I NUTELLA POŁĄCZĄ- TO JEST NASZ SPÓD CIASTA....
WYKLADAMY GO NA BLASZKE.
W PÓŁ SZKLANKI WODY ROZPUSZCZAMY 2 ŁYŻECZKI ZELATYNY. ODSTAWIAMY DO WYSTYGNIĘCIA.
JAK WYSTYGNIE. WLEWAMY ŚMIETANKE DO MISKI A DO ŚMIETANKI NASZA ŻELATYNE. I MIKSUJEMY.
WYLEWAMY NASZA ŚMIETANKE NA NASZA NUTELLE I SUCHARKI.
WSTAWIAMY DO LODOWKI -NIECH TROCHE STEŻEJE...
PRZYRZADZAMY GALARETKE WG PRZEPiSU NAOPAKOWANIU... CHŁODZIMY...
BRZOSKWINIE KROKIMY NA MNIEJSZE PLASTRY I KŁADZIEMY NA NASZA ZASTYGNIĘTA SMIETANKE.
ZALEWAMY GALARETKA I WSTAWIAMY DO LODÓWKI....
CZEKAMY AZ GALARETKA ZASTYGNIE.
SMACZNEGO!!!
- Zarejestrowany: 23.07.2009, 15:37
- Posty: 4
Wiosenna patelnia z żółtym ryżem i warzywami
1 pierś z kurczaka
1 woreczek ryżu http://www.bdsklep.pl/melvit-4x100g-ryz-parboiled,id-4175
1 łyżeczka kurkumy http://www.bdsklep.pl/prymat-20g-kurkuma,id-2874
1 łyżeczka Bazyli suszonej http://www.bdsklep.pl/prymat-10g-bazylia,id-2843
1 łyżeczka oregano suszone http://www.bdsklep.pl/prymat-10g-oregano,id-2841
½ łyżeczki pieprzu http://www.bdsklep.pl/prymat-15g-pieprz-kolorowy-ziarnisty,id-2870
½ słoiczka pomidorów suszonych http://www.bdsklep.pl/ole-760g-suszone-pomidory-z-kaparami-w-oleju-z-ziolami,id-40923
½ szklanki oliwek czarnych figaro http://www.bdsklep.pl/figaro-358ml-oliwki-czarne-drylowane-krolewskie,id-32623
Olej do smażenia http://www.bdsklep.pl/kujawski-1l-olej,id-34242
Sól http://www.bdsklep.pl/klodawa-1kg-sol-kamienna-jodowana,id-3589
1 bakłażan
½ cukini
1 papryka pomarańczowa
10 pomidorków koktajlowych
½ brokuła
½ pęczka koperku świeżego
2 ząbki czosnku
Pierś z kurczaka marynuję w oleju, dodaję bazylię , oregano suszone, sprasowany czosnek, sól, pieprz zmielony. Bakłażąna kroję w plasty, posypuję solą i odstawiam na pół godziny. Cukinię kroję też w plastry, solę pieprzę i smażę na patleni grillowej razem z papryką paskami. Bakłażana zmywam pod wodą z soli, i też smaże na patleni na oleju. Nie solę już go tlyko pieprze. Ryż gotuję z dodatkiem kurkumy 15 minut. Brokuł dzielę na różyczki i gotuję w osolonej wodzie aldente. Pierś z kurczaka smaże na patelni, i kroję w paski. Do ryżu dodaję kurczaka, brokuła, cukinie, bakłażana, pomidorki koktajlowe pokrojone, pomidory suszone, oliwki. Całośc mieszma i posypuję koperkiem zielonym. Smacznego
- Zarejestrowany: 18.02.2013, 18:30
- Posty: 26
ZUPA SZPINAKOWA
z KLUSECZKAMI SEROWYMI
w PYSZNYCH MISECZKACH
Czego nam potrzeba, by uchylić nieba?
Zupy bardzo zdrowej - ZUPY SZPINAKOWEJ!
NASZE SKŁADNIKI:
( To co w BD SKLEPIE
ma być zakupione,
zaznaczają małe
gwiazdeczki czerwone!
Do produktów linki
pod spodem wklejone,
aby każdy wiedział,
co ma być KUPIONE! )
NA ZUPĘ:
WŁOSZCZYZNA – PĘCZEK
CEBULA
ZĄBEK CZOSNKU
ŁYŻKA OLEJU SŁONECZNIKOWEGO*
SZPINAK MROŻONY ROZDROBNIONY - 1 opakowanie
ŁYŻKA MĄKI PSZENNEJ**
ŚMIETANA 18%
SÓL***
PIEPRZ (4 KULKI)****
LIŚĆ LAUROWY (JEDEN)*****
ZIELE ANGIELSKIE (4 KULKI)******
WODA dobrze przefiltrowana!*******
NA KLUSECZKI:
SER – TWROGOWY SERNIKOWY 250g
5 żółtek
5 czubatych łyżek mąki pszennej**
Natka pietruszki
NA MISECZKI:
Mąka pszenna** – 2 szklanki
Masło – 2 łyżki
Jajka – 2 sztuki
SÓL*** – 1 łyżeczka
OLEJ* do smarowania foremek
PRZYGOTOWANIE:
Jest to prosta zupa –
Chwila i gotowa!
Smaczna, kolorowa
ZUPA SZPINAKOWA!
Czosnek i cebulę
Na oleju smażę
Ma się lekko zeszklić
Na dnie w dużym garze;)
Marchew i pietruszkę
Kroję na talarki,
Dolewam litr wody
Według mojej miarki.
Seler też się przyda
I kawałek pora,
Żeby pysznej zupy
Wyszła porcja spora.
Tarka z BdSKLEPU
Bardzo mi pomoże.
Oraz bardzo ostre
Z BdSKLEPU noże!
Dodajemy soli
I listek laurowy…
I ziele angielskie –
Co przyjdzie do głowy!
Wszystko gotujemy
Mniej niż pół godziny,
Żeby nie uciekły
Z zupy witaminy!
Gdy warzywa zmiękną
Szpinak dodajemy.
Może być mrożony –
Chwilę gotujemy.
Łyżką mąki z wodą
Zupę zagęszczamy.
Śmietanę wlewamy
(gdy śmietanę mamy;).
Teraz czas na pyszne
Do zupy dodatki!
SEROWE kluseczki…
Garść pietruszki natki…
Zupa jest najlepsza
Z tymi kluseczkami,
Które wytwarzamy
Razem z dzieciakami;)
Jest to sposób prosty
By nabiał przemycić;)
I dzieciaki smakiem
Kluseczek zachwycić.
Ser, mąkę i żółtka
W miseczce mieszamy.
I na kluski masę
Już gotową mamy.
Można do nich dodać
Pietruszkę zieloną
Bardzo drobniuteńko
Ładnie pokrojoną.
A potem kuleczki
Do wrzątku wrzucamy.
Na to aż wypłyną
Cierpliwi czekamy.
Wszystko już gotowe!
Kluseczki łowimy,
Wrzucamy do zupy –
Smakiem się cieszymy;)
Pyszna jest ta zupka –
Zielona i zdrowa.
Nasza ULUBIONA
ZUPA SZPINAKOWA!
A, i zapomniałam
Gdy kremy wolicie
Można ją zmiksować –
Też jest znakomicie;)
Do tego się przyda
W konkursie WYGRANA;)
Zupka wtedy będzie
Pięknie zmiksowana!
Zupa na imprezę
Ma smak idealny!
Wzbudza zachwyt gości
W talerzach jadalnych.
Jadalne miseczki
Pięknie wyglądają.
Do zupki zielonej
Świetnie się nadają!
Mąkę mieszam z masłem
Wbijam całe jajka.
Takie kruche miski
To po prostu BAJKA!
Soli też dodaję
I ciasto formuję,
Dzielę je na cztery
I placki wałkuję.
Dnem do góry formy
Nasze ustawiamy.
Nakładamy folię -
Ciastem obklejamy!
W piekarniku wrzącym (200st)
Miseczki pieczemy
I po pół godziny
Już je wyjmujemy.
Polecam te miski
Do zupy zielonej,
No i każdej innej
Pysznie przyrządzonej:)
Powodzenia życzę
Wszystkim Wam Dziewczyny!
Gotujmy ZE SMAKIEM!
Jedzmy WITAMINY;)
*BIO NATURALIS 1l Ekologiczny olej słonecznikowy
http://www.bdsklep.pl/bio-naturalis-1l-ekologiczny-olej-slonecznikowy,id-41981
**BASIA 1kg Mąka pszenna wrocławska Typ 500
http://www.bdsklep.pl/basia-1kg-maka-pszenna-wroclawska-typ-500,id-41319
***KOTANYI 750g Morski Skarb Sól morska z Camargue
http://www.bdsklep.pl/kotanyi-750g-morski-skarb-sol-morska-z-camargue,id-33923
**** PRYMAT 20g Pieprz czarny ziarnisty
http://www.bdsklep.pl/prymat-20g-pieprz-czarny-ziarnisty,id-43551
***** PRYMAT 6g Liść laurowy
http://www.bdsklep.pl/prymat-6g-lisc-laurowy,id-2836
****** PRYMAT 15g Ziele Angielskie Całe
http://www.bdsklep.pl/prymat-15g-ziele-angielskie-cale,id-2830
******* AQUAPHOR 3,8l Dzbanek filtrujący Biały
http://www.bdsklep.pl/aquaphor-3-8l-dzbanek-filtrujacy-bialy,id-33678
- Zarejestrowany: 23.07.2009, 15:37
- Posty: 4
Polentowy tort z tofu i krewetkami
300 gram kaszki kukurydzianej http://www.bdsklep.pl/kupiec-400g-kaszka-kukurydziana,id-3459
5 szklanek wody http://www.bdsklep.pl/cisowianka-1-5l-woda-niegazowana,id-3439
3 łyżki startego parmezanu
½ słoiczka suszonych pomidorów z zalewy http://www.bdsklep.pl/ole-800ml-pomidory-suszone-w-oleju-z-ziolami,id-32785
2 łyżki masła
Sól http://www.bdsklep.pl/klodawa-3kg-sol-kamienna-niejodowana,id-3590
20 dkg krewetek mrożonych
½ cukinii
8 pomidorków koktajlowych
1 pomidor duży
½ opakowania tofu http://www.bdsklep.pl/orico-125g-tofu-salatkowe-sojowe,id-38227
5 plastrów żółtego sera
Bazylia http://www.bdsklep.pl/prymat-10g-bazylia,id-2843
Oregano suszone http://www.bdsklep.pl/prymat-10g-oregano,id-2841
Pieprz http://www.bdsklep.pl/prymat-50g-pieprz-czarny-mielony,id-2869
½ łyżeczki czosnku http://www.bdsklep.pl/prymat-20g-czosnek-granulowany,id-2822
½ papryki czerwonej
5 łyżek sosu pomidorowego http://www.bdsklep.pl/cirio-420g-basilico-pasta-sauce-sos-pomidorowy-z-bazylia,id-38129
Olej http://www.bdsklep.pl/kujawski-1l-olej,id-34242
½ szklanki oliwek zielonych http://www.bdsklep.pl/bakalland-900g-oliwki-zielone-drylowane,id-973
Zagotowuję wodę, po 1 łyżce pomału wsypuję kaszkę kukurydzianą i mieszam energicznie. Na końcu dodaję, masło, parmezan, suszone pomidory, sól. Polente wylewam na okrągłą formę odstawiam żeby ostygła. Krewetki odmrażam, marynuje w oliwie, dodaje sól, pieprz, oregano, bazylię, czosnek i przesmażam na patelni około 2 minuty. Polentę smaruje sosem pomidorowym, na to układam ser żółty, plastry cukinii, kawałki papryki. Wstawiam do piekarnika na 20 minut na 200 stopni. Potem układam jeszcze pomidorki koktajlowe, i pokrojone tofu i na 10 minut do piekarnika. Po wyjęciu układam krewetki, i oliwki. Z pomidora robię róże, z cukinii płatki zielone. Smacznego
- Zarejestrowany: 18.02.2013, 18:30
- Posty: 26
Mysza75 - ale SUPER fotki!
Ja właśnie nie umiem wklejać swoich zdjęć:/ muszę się nauczyć!
TWOJE - SUPER!