Gotowanie z marką Russell Hobbs
- Zarejestrowany: 13.03.2013, 08:19
- Posty: 479
Stylowy i funkcjonalny wolnowar marki Russell Hobbs, to radość z gotowania i wiele, wiele możliwości. Dzięki niemu możecie stworzyć zupy, sosy, jednogarnkowe dania mięsne i wegetariańskie. Granicą może być tylko Wasza wyobraźnia.
Wolnowar został wyposażony w funkcję regulacji temperatury (3 stopnie regulacji), umożliwiającą wybór optymalnego sposobu obróbki cieplnej – od smażenia w bardzo wysokiej temperaturze, poprzez duszenie i zapiekanie w średniej temperaturze. Przygotujemy w nim do 5 porcji dowolnego dania, które wymaga gotowania, duszenia, smażenia lub zapiekania.
Wolnowar o pojemności 3,5 litra i mocy 200W składa się z 3 części – obudowy ze stali nierdzewnej oraz poręcznego, wyjmowanego ceramicznego naczynia, w którym można serwować przygotowane potrawy oraz szklanej pokrywy dającej możliwość kontrolowania stanu gotowania. Eleganckie, czarne naczynie prezentuje się niezwykle gustownie i będzie dodatkową ozdobą stołu. Łatwo utrzymać je w czystości, bez obaw można je myć w zmywarce. Wskaźnik pracy urządzenia sygnalizuje, kiedy wolnowar jest włączony, a stopy antypoślizgowe zapobiegają przemieszczaniu się wolnowaru nawet podczas mieszania potraw.
SERDECZNIE ZAPRASZAMY DO KONKURSU!
TYM RAZEM GOTUJEMY Z MARKĄ RUSSELL HOBBS!
WYSTARCZY DO 23 CZERWCA
OPUBLIKOWAĆ W WĄTKU
CIEKAWY, WYJĄTKOWY i NIEPOWTARZALNY PRZEPIS
NA POTRAWĘ, KTÓRĄ PRZYGOTUECIE
Z ZASTOSOWANIEM
WOLNOWARU MARKI RUSSELL HOBBS!
2 NAJCIEKAWSZE PRZEPISY NAGRODZIMY
WOLNOWAREM MARKI RUSSELL HOBBS!
UWAGA! Aby otrzymać nagrodę należy przed zakończeniem zabawy uzupełnić swoje imię, nazwisko, adres i numer telefonu w formularzu "Dane osobiste" na Familie.pl (znajdziesz go po zalogowaniu się na naszym portalu i rozwinięciu zakładki "Konto" w prawym górnym rogu").
- Zarejestrowany: 22.06.2013, 04:38
- Posty: 2
Witam serdecznie! Danie, które przygotuję w wolnowarze, wykorzysta jego zalety i technikę, a podczas długiego duszenia/gotowania nabierze aromatu i niezwykłego smaku. Nie miałam jeszcze przyjemości nigdy osobiście korzystać z wolnowaru, ale pierwszą potrawą jaką bym w nim przygotowała byłby:
GULASZ WĘGIERSKI
Składniki:
1kg wołowiny pokrojonej w kostkę
15dkg chudego wędzonego boczku
2 litry rosołu (najlepiej wołowego)
2 cebule (pokrojone w piórka)
3-4 ziemniaki (pokrojone w kostkę)
1 duża marchewka (pokrojona w kostkę lub plasterki)
czerwona papryka (pokrojona w cienkie paski)
400g (puszka) pomidorów krojonych
100g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
2-3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku
sól
Wszystkie składniki (wymieszane ze sobą) wrzucić do wolnowaru i gotować 8 godzin. Najlepiej nastawić wcześnie rano, żeby zdążyć z obiadem. Jadłam kiedyś taki gulasz i byłam zachwycona, zapisałam sobie ten przepis i trzymam go w szufladzie, do czasu aż w mojej kuchni pojawi się wolnowar, w którym przygotuję ten gulasz.
- Zarejestrowany: 23.04.2013, 20:48
- Posty: 2
Zdziwicie się może jak ciężko jest zrobić dobry gulasz. Prawdziwy gulasz robi się w piecu opalanym węglem, tak jak mi tłumaczyła zaprzyjaźniona kucharka, pod przykryciem,najlepiej w kamionkowym garnku z pokrywą.
Ale skąd teraz wziąć piec gdy większość z nas mieszka w blokach i ma gazowe kuchenki. Iealnym rozwiązaniem byłby tutaj wolnowar, marzę o nim od dawna, a mój synek przepada za sosikami z wołowinką.
Składniki:
- 700 g mięsa wołowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki wędzonej papryki
- 190 g koncentratu pomidorowego ( słoiczek )
- 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- sól,pieprz do smaku
- olej
- Cebule kroimy w kostkę, czosnek siekamy.
- Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę.
- Zasypujemy papryką, podsmażamy na oleju z cebulą i czosnkiem aż stanie się ciemne.
- Dodajemy koncentrat, przesmażamy aż zacznie pachnieć.
- Mięso z przyprawami przekładamy do wolnowaru, zalewamy 600 ml gorącej wody i gotujemy aż stanie się miękkie i aromatyczne.
Z chęcią zjadłabym taki gulasz!
Tak wyglądał po pieczeniu w piekarniku przed dwie godziny w glinianym garnku, pod przykryciem.
- Zarejestrowany: 12.01.2011, 19:27
- Posty: 24
Festina lente - mawiano niegdyś, kiedy łacina w świecie rządziła.
Festina lente - mądre to słowa, bo w powolności drzemie wszak siła.
Bardziej cenimy to, co powoli zdobyte będzie, a nie za szybko,
no i lubimy się delektować wolno, z rozmysłem ciastem czy rybką...
Toteż wolnowar Russell Hobbs sprawi, że starożytna mądrość odżyje.
To propozycja mojej potrawy - niechaj Wam serce mocniej zabije! :)
http://anulowe.blogspot.com/2012/03/z-wiedzmowej-kuchni-zapiekany-obrok.html
Myślę, że danie to tylko zyska, jeśli zastąpie piekarnik stary
i wysłużony tym eleganckim i jak wygodnym też wolnowarem! :)
- Zarejestrowany: 31.05.2012, 19:31
- Posty: 4
Moj pomysł to INDYK NA SOLI.
Przepis jest banalnie prosty: wystarczy wysypać 1 kg soli na dno wolnowaru, na tym umieścić udziec z indyka natarty ulubionymi przyprawami i dusić w średniej temperaturze około godzinę.
Tak przygotowane mięso będzie soczyste i pozbawione tłuszczu (który zostanie w soli). Bardzo dobra potrawa dla wszystkich zapracowanych rodziów; najlepsza altermatywa dla kupionego, upieczonego kurczaka.
- Zarejestrowany: 19.07.2012, 14:00
- Posty: 390
- Zarejestrowany: 18.05.2012, 15:37
- Posty: 13
Od kilku tygodni w mojej zamrażarce koczuje mięso lamy. Dla mnie, zaraz po mięsie renifera to kolejna nowość, której przyrządzenie traktuję, jako wyzwanie. :)
Duszone mięso lamy z batatami:
Składniki:
kawałek mięsa z lamy (około 50 dag),
szklanka piwa miodowego,
2 ząbki czosnku,
łyżeczka białego pieprzu,
sól,
łyżeczka musztardy,
papryka słodka,
imbir mielony,
suszona włoszczyzna.
0,5 kg batatów,
oliwa z oliwek,
sól,
pieprz,
świeży tymianek.
Mięso umyć, osuszyć, podsmażyć na niewielkiem ilości tłuszczu z dwoma ząbkami czosnku. Dodać łyżkę suszonej włoszczyzmy, zalać piwem wymieszanym z musztardą. Przyprawić. Przelać do wolowaru i dusić 3,5-4,5 godziny (tak aby mięso było miękkie i lekko skruszało, długość duszenia zależy od mocy wolnowaru i jakości mięsa).
Bataty umyć, osuszyć, podzielić na cząstki. Posypać solą, pieprzem, skropić oliwą z oliwek. Przełożyć do wolonowaru, dodać kilka gałązek świeżego tymianku i dusić około 2-3 godzin (w zależności od mocy wolonowaru).
Podawać razem. :)
Pozdrawiam
- Zarejestrowany: 08.10.2010, 19:12
- Posty: 14
Kurczak pod pierzyną
- 1/2 kg filetów z kurczaka
- puszka kukurydzy konserwowej
- 2 młode marchewki
- świeży imbir
- 8 łyżek ulubionego sera żółtego
-15 małych pieczarek
- 4 pomidory
- przyprawa do kurczaka
- świeża bazylia
- szklanka ryżu
Kurczaka kroimy w wąskie paski, kukurydzę odsączamy w wody. Marchew dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę. Imbir i ser żółty trzemy na drobnej tarce. Pieczarki i pomidory kroimy w kostkę natomiast bazylię drobno siekamy. Gotujemy ryż na pół miękko. Następnie ryż przekładamy do Wolnowaru Russell Hobbs, na nim kładziemy kurczaka i posypujemy resztą składników. Najpierw marchewką, kukurydzą, potem pieczarkami, następnie pomidorami, bazylią, imbirem i przyprawą do kurczaka – ta warstwa utworzy pyszny sos, na sama górę kładziemy starty ser aby dobrze się zapiekła i ozdabiamy listami Bazyli. Całość zapiekamy w średniej temperaturze w Wolnowaru Russell Hobbs ok. 20 min.
Smacznego!
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
a u nas bigosik prosze państwa...
tani
szybki
niepracochłonny
oto jak sie go robi....
SKŁADNIKI-----
2 grube plastry boczku wędzonego
ok 0,5kg kiełbasy (pokoroic w ok 1cm kawałki)
ok 0,5kg miesa wieprzowego
1,4 szkl mąki
3 ząbki czosnku
1 cebula pokrojona w kostke
2 marchewki pokrojone w kostke
150g grzybkow- ja suszone dodaje
350g kapusty białej
ok 0,5 kg kapusty kiszonej(dobrze wypłukanej i odsączonej)
1/4 szkl czerwonego wytrawnego wina
łyzeczka bazylii
liść laurowy
łyżeczka majeranku,papryki
i tak na ,,oko, daje sól, pieprz,ostrą papryke,
2 łyżki koncentratu pomidorowego
ok puszka pomidorow pokorojonych w kosteczke
- Rozgrzać piekarnik do 175°C.Podgrzać duży garnek na średnim ogniu. Dodać boczek i kiełbasę. Gotować i mieszać, aż z boczku wytopi sie tłuszcz, a kiełbasa się lekko zarumieni. Wyjąć mięso łyżką cedzakową i przenieść do dużego garnka żeliwnego lub naczynia żaroodpornego.--
- Obtoczyć lekko kostki mięsa wieprzowego mąką i smażyć w tłuszczu z boczku na średnio-dużym ogniu do uzyskania złoto-brązowego koloru. Za pomocą łyżki ze szczelinami przenieść mięso wieprzowe do garnka żeliwnego. Dodać czosnek, cebulę, marchew, kapustę i kiszoną kapustę. Zmniejszyć ogień na średni. Gotować i mieszać, aż marchewki będą miękkie, około 10 minut. Nie należy dopuścić, aby warzywa zbrązowiały.!!
- Odświeżyć mieszankę wlewając czerwone wino i mieszając, aby poodklejać wszystkie kawałki jedzenia i mąki, które przykleiły się do dna garnka. Doprawić liściem laurowym, bazylią, majerankiem, papryką, solą, pieprzem, papryką . Gotować przez 1 minutę.
- Dodać suszone grzyby, koncentrat pomidorowy i pomidory. Wymieszać. Podgrzać tylko do momentu wrzenia. Przelać wszystkie warzywa i sok do garnka z mięsem. Przykryć pokrywką.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez 2,5 do 3 godzin, aż mięso będzie bardzo miękkie.
Podaje z moim własnoręcznie pieczonym chlebkiem wieloziarnistym!!!
moi sie zajadaja
smacznego
- Zarejestrowany: 30.03.2012, 20:07
- Posty: 5
ZUPA Z TORTILLĄ (tak dla odmiany)
Składniki:
- 3 litry bulionu sporządzonego na bazie warzyw,
- 1 puszka pomidorów,
- awokado ( pokrojone w kostkę),
- 2-3 drobno pokrojonych dymek,
- sok z wyciśniętej cytryny,
- 4-5 placków tortilli,
- pęczek natki kolendry,
- 3 ząbki czosnku,
- 70 ml oleju rzepakowego,
- 2 łyżki słodkiej papryki,
- 1 biała cebula pokrojona w kostkę,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Do powstałego podczas gotowania warzyw bulionu wrzucam paprykę i natkę kolendry, a następnie je kilka minut gotuję. Do szybkowaru wlewam olej i dodaję czosnek oraz cebulę. Duszę do momentu, gdy cebula się zarumieni. Dodaję pomidory, sól oraz pieprz. Duszę przez ok. 45 minut. Do blendera wlewam zawartość szybkowaru i łączę ze szklanką bulionu. Powstałą mieszankę wlewam do reszty bulionu i gotuje jeszcze ok. 1 godziny.
Przed podaniem każdy talerz dekoruje drobno pokrojoną cebulką dymką i awokado oraz polewam sokiem z cytryny.
Placki podgrzewam chwile na patelni po czym kroję je na małe paski i dodaję do mojej zupy.
To świetna alternatywa do makaronu.
PROPONUJĘ: MAKARON LUMACONI FASZEROWANY MIĘSEM MIELONYM
- 400 g makaronu lumaconi,
- 500 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego,
- 1 jajo,
- 5 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego,
- 125 ml mleka,
- 1 cebula, posiekana w kosteczkę
- 20 g masła,
- 150 g sera ementaler, startego na grubych oczkach,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- słoik suszonych pomidorów, pokrojonych w cienkie paseczki.
- 1 kg pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana w kosteczkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka suszonego oregano
- ½ pęczka bazylii, posiekanego
- 1 łyżka cukru
- 20 g masła
Przyznaję, że tę przesmaczną zapiekanę tworzy mój mąż. Mi niestety daleko do ideału dobrej kucharki, choć się staram i wykazuję silną wolę w tym temacie, to jednak przyznaję zmysłu do dań nie mam - a szkoda.
Tomek rozgrzewa piekarnik do 180°C (góra-dół) i zajmuje się w między czasie makaronem. Wrzuca go do dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek i gotuje mniej więcej 15 minut. Miesza. Przykrywa. Ugotowany makaron odcedza i hartuje zimną wodą. A ja to z przyjemnością podglądam, bo fajnie w tej kuchni wygląda. Żeby nie było, że nic nie robię, to jednak robię ;) - sos pomidorowy (to ja, to ja) , a więc:
Z farszem bawi się Tomek:
A ja czekam z radością małego dziecka na pierwszy kęs.
Oto nasza zapiekanka, polecamy ją z ręką na sercu!
Do cudnego Wolnowaru wrzuciłabym jeszcze mały deserek, który się smaży:
CHRUPIĄCE KAWAŁKI BANANA Z SOSEM KARMELOWYM
Skład sosu jest taki: 90g masła, 200g brązowego cukru, 120 ml śmietany kremówki, a skład na chrupiące kawałki banana taki: 125g mąki, 1 jajko, ubite, 190 ml zimnej, gazowanej wody, 2 banany pokrojone w kawałki, olej do głębokiego smażenia i cukier puder do posypania.
By przygotować sos, do niewielkiego garnka wrzucamy masło, dodajemy cukier i śmietanę. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy 3 minuty. Odstawiamy na bok. Mąkę wyspujemy do miski, pośrodku robimy "studzienkę" i wbijamy do niej jajko oraz wlewamy całą wodę. Dokładnie mieszamy, by uzyskać gładkie ciasto. W dużym naczyniu rozgrzewamy olej. Następnie kawałki bananów zanurzamy po kilka razy w cieście i wkładamy do gorącego tłuszczu. Smażymy ze dwie minuty. Delikatnie wykładamy kawałki bananów z oleju i odsączamy na papierowym ręczniku. W ten sam sposób smażymy pozostałe kawałki, Podajemy zaraz po przygotowaniu posypane cukrem pudrem delikatnie polane przygotowanym wcześniej sosem karmelowym. Smacznego:)
- Zarejestrowany: 16.03.2011, 22:26
- Posty: 4
Karczek w piwie
Składniki:
1 kg karczku wieprzowego bez kości,
1 puszka/butelka ulubionego ciemnego piwa,
5 łyżek oleju,
3 łyżki sosu sojowego,
1 czerwona papryka,
2 cebule,
4 ząbki czosnku,
5 ziaren ziela angielskiego,
4 liście laurowe,
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ząbki czosnku obieramy i wyciskamy w wyciskarce lub drobno siekamy, cebulę obieramy i kroimy w piórka, paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Wszystko to wrzucamy do głębokiej miski, wlewamy puszkę piwa, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Karczek kroimy na 1 cm plastry, które dokładnie nacieramy mieszanką oleju i sosu sojowego, po czym wkładamy do marynaty. Całość przykrywamy i wkładamy na 10 godzin do lodówki. Zamarynowany karczek pieczemy w Wolnowarze Russell Hobbs w bardzo wysokiej temperaturze przez ok. 15 min. Od czasu do czasu można polać pozostałą marynatą aby był bardziej soczysty. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub sałatkami i pieczywem.
- Zarejestrowany: 19.04.2013, 21:35
- Posty: 3
Gdybym miała takiego wolnowara to mojej teściowej opadłaby kopara Z teściową mam problem taki, że wytyka mi w mej skromnej domowej gastronomii braki
Co rusz do moich dań się przyczepia, za każdym razem jest to u niej temat rzeka
Staję na głowie, staję na rzęsach, pitraszę lepiej od Jamiego Olivera a mimo to ona wciąż tylko narzeka i narzeka
Więc tak sobie pomyślałam... cholera, a może by ją tak zaskoczyć czymś z wolnowara
W wolnowarze można będąc singlem i w parze
Ja jestem po ślubie, teściowa wielkim okiem patrzy, więc wolnowar jest jak najbardziej dla mnie przydatny
Przygotowałabym dla teściowej ***Pealle
z krewetkami*** - teściowa ma na imię Paulina, więc przywazelinowałabym się specjalnie dla niej
SKŁADNIKI: 1 mała czerwona papryka, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 2,5 szklanki bulionu drobiowego, 1 szklanka brązowego ryżu, 1/2 łyżeczki tymianku, 1/4 łyżeczki pokruszonej papryczki chili, 1/4 łyżeczki szafranu, 300 g krewetek, oczyszczonych i odżyłowanych, 300 g dorady (lub dorsza), pokrojonej na 2 cm kawałki, 1 szklanka mrożonego groszku, 1 łyżka oliwy
PRZYGOTOWANIE: W garnku wymieszałabym bulion z ryżem, tymiankiem, chili i szafranem i zagotowała na dużym ogniu. Posiekałabym paprykę, cebulę i czosnek. Wolnowar natłuściłabym oliwą, włożyła paprykę, cebulę i czosnek. Przelałabym bulion do wolnowara, przykryła i gotowała przez powiedzmy 4 godziny. Dodałabym krewetki, rybę i groszek. Gotowałabym przez kolejne 45 minut.
Gdyby teściowa znowu do mnie jakieś wytyczne krytyczne miała, pokazałabym jej wtedy tego wolnowara i powiedziała: MAMO! TYM RAZEM TO NIE JA GOTOWAŁAM
- Zarejestrowany: 13.03.2013, 08:19
- Posty: 479
DZIĘKUJEMY ZA UDZIAŁ W KONKURSIE!
WOLNOWAR MARKI RUSSELL HOBBS WĘDRUJE DO:
drewienko (Post: 50)
oraz
Katarzyna Chudy (Post 40)
GRATULUJEMY
GRATULACJE! dajcie znac jak wolnowary beda sie sprawowac.
Nie wierzę!!!! Bardzo dziękuję!!!!!!!! Mój mąż też :)
Ale radość! :)
- Zarejestrowany: 22.06.2013, 09:55
- Posty: 27
nie wierzę tak samo! jestem przeszczęśliwa! jak tylko go otrzymam, to od razu zdam wam relację! jeszcze raz dziękuję!!!!!!!!
- Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
- Posty: 30511
Gratuluję ciepło!
- Zarejestrowany: 17.01.2010, 18:30
- Posty: 3823
Smaczne Przepisy wygrały,musze wypróbować.
Gratuluję
nie wierzę tak samo! jestem przeszczęśliwa! jak tylko go otrzymam, to od razu zdam wam relację! jeszcze raz dziękuję!!!!!!!!
Gratulacje..