Konkurs: Świąteczne wypieki - przepisy
- Zarejestrowany: 19.12.2013, 16:12
- Posty: 4400
Zapraszamy do konkursu!
ŚWIĄTECZNE WYPIEKI
Aby wziąć w nim udział wykonaj 2 KROKI!
KROK 1 – Dodaj w Przepisach swój przepis, którym będziesz się inspirować podczas pieczenia.
KROK 2 – Umieść zdjęcie swojego słodkiego dzieła w konkursowej galerii!
Czekamy na Wasze baby, mazurki i inne wypieki!
- Zarejestrowany: 18.11.2011, 12:05
- Posty: 3
Składniki na ciasto: (forma szer. 25 i 7 cm wys)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- pół szklanki mielonych migdałów
- pół szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 szklanka oleju
- 5 jajek L
- 1 szklanka mleka 3,2 %
Dodatkowo:
- 200 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- 50 g masła
- 4 batoniki bounty
- dwie łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Godzinę przed robieniem ciasta wyciągamy wszystkie składniki i pozostawiamy na blacie w kuchni, żeby nabrały temperatury pokojowej.
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Dodajemy wiórki kokosowe, mielone migdały oraz cukier z prawdziwą wanilią.
Do osobnej miski wlewamy olej i dodajemy jedno jajko. Miksujemy aż oba składniki dobrze się połączą i masa zacznie przypominać fazę początkową majonezu. Następnie dodajemy pojedynczo jajka, za każdym razem miksując.
Następnie dodajemy pół szklanki mleka i połowę suchych składników, miksujemy nieustannie, dodajemy znowu mleko i resztę suchych składników.
Formę na babkę smarujemy odrobiną masła i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Wlewamy ciasto.
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni, program - termoobieg, grzanie z dołu (najlepsze do ciast) i pieczemy przez godzinę +/- 10 minut - wiadomo, zasada suchego patyczka bo co piekarnik to inna historia. ;)
Upieczoną babkę studzimy i kładziemy na kratkę.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, następnie ściągamy, dodajemy kremówkę oraz masło i dokładnie mieszamy. Polewą ozdabiamy ciasto. Na wierzchu układamy pokrojonego batonika i posypujemy wiórkami. Odstawiamy w zimne miejsce na dwie godziny.
https://www.familie.pl/przepis/1735/Wielkanocna-babka-bounty
- Zarejestrowany: 23.08.2013, 08:41
- Posty: 1
Babka makowa
Składniki
1 kostka margaryny lub masła
1 szklanka cukru
5 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka maku
1 mały proszek do pieczenia
1 olejek migdałowy
10 dag rodzynek
Cukier puder
4 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przyrządzenia
1.Rodzynki zaparzyć wrzącą wodą, odcedzić gdy zmiękną, wystudzić.
2. Margarynę, cukier, żółtka utrzeć na pulchną masę, dodać mąkę, mak, proszek i olejek, rodzynki, dodać olej wyrobić.
3. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać z masą.
4.Piec tak jak zwykłą babkę. Na koniec obsypać cukrem pudrem
- Zarejestrowany: 09.10.2008, 17:56
- Posty: 13
https://www.familie.pl/przepis/1736/Mazurek-Chopina
- Zarejestrowany: 19.12.2013, 16:12
- Posty: 4400
Babka makowa
Składniki
1 kostka margaryny lub masła
1 szklanka cukru
5 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka maku
1 mały proszek do pieczenia
1 olejek migdałowy
10 dag rodzynek
Cukier puder
4 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przyrządzenia
1.Rodzynki zaparzyć wrzącą wodą, odcedzić gdy zmiękną, wystudzić.
2. Margarynę, cukier, żółtka utrzeć na pulchną masę, dodać mąkę, mak, proszek i olejek, rodzynki, dodać olej wyrobić.
3. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać z masą.
4.Piec tak jak zwykłą babkę. Na koniec obsypać cukrem pudrem
Prosimy o wstawienie przepisu w zakładce Przepisy i link na forum. Tak jak to zrobiła lizzie :) Dziękujemy!
- Zarejestrowany: 13.03.2011, 09:34
- Posty: 2
Proszę :) Sernik z brzoskwiniami :)
https://www.familie.pl/przepis/1737/Sernik-z-brzoskwiniami
- Zarejestrowany: 17.05.2011, 19:47
- Posty: 5
https://www.familie.pl/przepis/1738/faszerowane-jajka
- Zarejestrowany: 08.10.2012, 07:08
- Posty: 1
- Zarejestrowany: 25.04.2012, 13:36
- Posty: 87
www.familie.pl/przepis/1740/mazurek-kolorem-sie-toczy
- Zarejestrowany: 23.05.2011, 09:59
- Posty: 12
- Zarejestrowany: 04.09.2013, 10:47
- Posty: 19
https://www.familie.pl/przepis/1743/SZACHOWNICA-Tort-serowy
- Zarejestrowany: 18.04.2014, 10:44
- Posty: 2
Babka piaskowa
Lekka, delikatna i pyszna, czyli tradycyjna babka piaskowa.
Składniki
- 200 g mąki pszennej;
- 50 g mąki ziemniaczanej;
- 150 g masła lub margaryny;
- 4 duże jajka;
- 3 łyżki mleka;
- 150 g cukru;
- 1 torebka cukru waniliowego;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
- ewentualnie cukier puder do posypania lub lukier do polania.
Przygotowanie
Miękką margarynę/masło, cukier oraz cukier waniliowy utrzyj mikserem na puch, kolejno dodawaj po jednym jajku (masa może wyglądać na zważoną, ale po dodaniu mąki będzie jednolita).
Kiedy masa będzie dokładnie utarta dodaj przesiane mąki i proszek do pieczenia, a także ekstrakt z wanilii oraz mleko i mieszaj, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto.
Przygotowane ciasto przełóż do wysmarowanej i oprószonej bułką tartą foremki na babkę lub keksówki.
Piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC, do tak zwanego „suchego patyczka”.
Wyjmij z formy, gdy trochę przestygnie. Posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.
https://www.familie.pl/przepis/1744/Babka-piaskowa
- Zarejestrowany: 18.04.2014, 10:44
- Posty: 2
Keks/Cwibak
U nas w domu na święta Wielkanocne pieczemy również keks z dużą ilością bakalii. Jest bardzo smaczny, niesamowicie kolorowy, pięknie pachnie i długo utrzymuje swoją świeżość.
Składniki
- 25 dkg mąki;
- 4 jajka;
- 15 dkg cukru;
- 20 dkg masła lub margaryny;
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 torebka cukru waniliowego;
- 5 dkg smażonej skórki pomarańczowej lub mieszanych różnych skórek;
- 5 dkg suszonych śliwek;
- 5 dkg suszonych moreli;
- 10 dkg orzechów włoskich;
- 5 dkg rodzynków;
- 5 dkg żurawiny;
- tłuszcz i bułka tarta do formy;
- cukier puder do oprószenia.
Przygotowanie
Śliwki, morele oraz orzechy posiekaj i połącz z pozostałymi bakaliami oraz jedną czubatą łyżką mąki, odsypaną z 25 dkg. Oczywiście bakalie dodaj takie, jakie lubisz najbardziej.
Miękkie masło/margarynę utrzyj mikserem na puch, kolejno stopniowo dodawaj cukier, cukier waniliowy i po jednym jajku. Masa może wyglądać na zważoną, ale po dodaniu mąki będzie gładka.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, wsyp do utartej masy i mieszaj mikserem przez około 3 minuty, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto.
Kolejno dodaj przygotowane bakalie i wymieszaj całość łyżką, żeby bakalie równomiernie się rozłożyły.
Przygotowane ciasto przełóż do wysmarowanej i oprószonej bułką tartą keksówki o długości 30 cm.
Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180ºC, a po 45 minutach sprawdź ciasto wykałaczką. Jeżeli wykałaczka będzie sucha, wyjmij ciasto od razu, jeżeli nie to piecz jeszcze kilka minut do tak zwanego „suchego patyczka”.
Wyjmij z formy, gdy trochę przestygnie. Posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.
Smacznego
https://www.familie.pl/przepis/1745/KeksCwibak
- Zarejestrowany: 19.12.2013, 16:12
- Posty: 4400
Ale super przepisy! :)
Zapraszamy do udziału!
- Zarejestrowany: 26.02.2014, 19:08
- Posty: 43
Doskonały przepis dla poczatkujących :) Wesołych Świąt!
https://www.familie.pl/przepis/1746/Mazurek-z-bialek-na-waflu
- Zarejestrowany: 26.02.2014, 19:08
- Posty: 43
W kuchni nic nie może się zmarnować z mazurka zostało 5 żółtek w więc pora na smaczne i efektownie wyglądające kruche ślimaczki:)
https://www.familie.pl/przepis/1747/Kruche-slimaczki
- Zarejestrowany: 10.11.2012, 11:14
- Posty: 11
Zdjęcie:
https://www.familie.pl/gallery/Keks-z-biala-czekolada,imagecomments-37309.html
Przepis:
https://www.familie.pl/przepis/1748/Keks-z-biala-czekolada
Treść i zdjęcie:

Składniki:
330 g mieszanki keksowej
250 g mąki tortowej
4 jajka
150 g cukru
200 g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
biała czekolada (roztopiona w kąpieli wodnej)
Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Miękką margarynę miksujemy na jasną i puszystą masę. Dodajemy cukier i ponownie miksujemy. Dalej miksując dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie ubite białka na sztywną pianę powoli dodajemy do masy. Na koniec wrzucamy bakalie i ponownie chwilę miksujemy. Ciasto przekładamy do keksówki (o długości 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 60 min. Przestygnięte ciasto polewamy białą czekoladą i dekorujemy bakaliami.
- Zarejestrowany: 19.04.2014, 13:02
- Posty: 9
Wielkanocny Baranek
Składniki:
3 jajka
1 żółtko
130g cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
75g masła
25g mąki ziemniaczanej
125g mąki pszennej
Do lukru:
cukier puder
1 cytryna
kokos do posypania
Sposób przygotowania:
Masło roztopić w garnuszku i ostudzić.
Ubić jajka, żółtko, cukier waniliowy na puszystą pianę.
Wymieszać mąkę ziemniaczaną z mąką pszenną i przesiewać do masy jajecznej powoli mieszając.
Następnie dodać roztopione masło.
Formę baranka wysmarować masłem i napełnić ciastem.
Baranka piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 35 minut.
Wymieszaj 3 łyżki soku z cytryny z 3 łyżkami wody, a następnie dodawaj cukier puder cały czas mieszając.
Wyjmij baranka z formy i posmaruj go lukrem i posyp wiórkami kokosowymi.
Smacznego!!!
- Zarejestrowany: 14.04.2011, 18:37
- Posty: 5
https://www.familie.pl/przepis/1749/Kosz-Wielkanocny
- Zarejestrowany: 19.04.2014, 13:02
- Posty: 9
https://www.familie.pl/przepis/1751/Wielkanocny-Baranek
- Zarejestrowany: 14.04.2011, 18:37
- Posty: 5
https://www.familie.pl/przepis/1750/Muffinki