Zioła w kuchni hodujecie?
- Zarejestrowany: 01.09.2011, 10:38
- Posty: 1
Mam dość suszonych ziół z torebek i myślałam o tym, żeby hodowac swoje świeże. Ogródka ani balkonu nie mam, więc w grę wchodzi tylko kuchnia.
Tu znalazłam fajne propozycje w czym hodować:
I teraz pytanie: czy takie zioła przetrwają w kuchni cały rok? Które są pewniakami do hodowli w ogrzewanym bloku? Czy kupować nasionka i siać, czy też lepiej gotowe roślinki jak sprzedają w Tesco?
- Zarejestrowany: 11.04.2016, 13:18
- Posty: 24
Tak ja teraz bede pikowac poidorki koktajlowe do wiekszych doniczek, bo już wyrosły na ponad 10cm :) popza tym to kupuję bazylię i miętę, a sama to szyczypiorek jeszcze i rzeżuchę. W sklepie Dajar kupiłam sobie takie ozdobne doniczki i w nich wszystko sadzę, tak, zeby to łandie wyglądało
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
Tak ja teraz bede pikowac poidorki koktajlowe do wiekszych doniczek, bo już wyrosły na ponad 10cm :) popza tym to kupuję bazylię i miętę, a sama to szyczypiorek jeszcze i rzeżuchę. W sklepie Dajar kupiłam sobie takie ozdobne doniczki i w nich wszystko sadzę, tak, zeby to łandie wyglądało
ja tez pikuje ;)
- Zarejestrowany: 22.03.2016, 10:12
- Posty: 1080
Mam dość suszonych ziół z torebek i myślałam o tym, żeby hodowac swoje świeże. Ogródka ani balkonu nie mam, więc w grę wchodzi tylko kuchnia.
Tu znalazłam fajne propozycje w czym hodować:
I teraz pytanie: czy takie zioła przetrwają w kuchni cały rok? Które są pewniakami do hodowli w ogrzewanym bloku? Czy kupować nasionka i siać, czy też lepiej gotowe roślinki jak sprzedają w Tesco?
Jeżeli masz dobrze nasłoneczniony parapet kuchenny (ekspozycja południowa) to powinnaś zasiać w doniczkach bazylię, szczypiorek, tymianek, czy co tam chcesz. Czy przetrwają cały rok. Tej pewności nikt nie ma, ale spróbować warto
- Zarejestrowany: 04.02.2016, 10:02
- Posty: 2861
Dokładnie o takie zioła powinnaś dbać. Ja ogólnie sama nie sadze, bo mam parapet od północnej strony i w dodatku jestem zabudowana przez sąsiadów, że zero słońca w kuchni Ale znajoma choduje zioła w kuchni i jak przestała o nie abć automatycznie uschły .
Może i ja się kiedy zdecyduje na zioła !!!
- Zarejestrowany: 26.05.2015, 08:54
- Posty: 3427
Mam dość suszonych ziół z torebek i myślałam o tym, żeby hodowac swoje świeże. Ogródka ani balkonu nie mam, więc w grę wchodzi tylko kuchnia.
Tu znalazłam fajne propozycje w czym hodować:
I teraz pytanie: czy takie zioła przetrwają w kuchni cały rok? Które są pewniakami do hodowli w ogrzewanym bloku? Czy kupować nasionka i siać, czy też lepiej gotowe roślinki jak sprzedają w Tesco?
Jeżeli masz dobrze nasłoneczniony parapet kuchenny (ekspozycja południowa) to powinnaś zasiać w doniczkach bazylię, szczypiorek, tymianek, czy co tam chcesz. Czy przetrwają cały rok. Tej pewności nikt nie ma, ale spróbować warto
Ja mam tymianek, ale nie używam go. Do czego najlepiej go dodawać?
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
Dokładnie o takie zioła powinnaś dbać. Ja ogólnie sama nie sadze, bo mam parapet od północnej strony i w dodatku jestem zabudowana przez sąsiadów, że zero słońca w kuchni Ale znajoma choduje zioła w kuchni i jak przestała o nie abć automatycznie uschły .
Może i ja się kiedy zdecyduje na zioła !!!
mi tez ostatnio uschly
- Zarejestrowany: 22.03.2016, 10:12
- Posty: 1080
Mam dość suszonych ziół z torebek i myślałam o tym, żeby hodowac swoje świeże. Ogródka ani balkonu nie mam, więc w grę wchodzi tylko kuchnia.
Tu znalazłam fajne propozycje w czym hodować:
I teraz pytanie: czy takie zioła przetrwają w kuchni cały rok? Które są pewniakami do hodowli w ogrzewanym bloku? Czy kupować nasionka i siać, czy też lepiej gotowe roślinki jak sprzedają w Tesco?
Jeżeli masz dobrze nasłoneczniony parapet kuchenny (ekspozycja południowa) to powinnaś zasiać w doniczkach bazylię, szczypiorek, tymianek, czy co tam chcesz. Czy przetrwają cały rok. Tej pewności nikt nie ma, ale spróbować warto
Ja mam tymianek, ale nie używam go. Do czego najlepiej go dodawać?
Dodawaj go do zupy pomidorowej, pomidoró, cukini i prawie wszystkich warzyw.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Dokładnie o takie zioła powinnaś dbać. Ja ogólnie sama nie sadze, bo mam parapet od północnej strony i w dodatku jestem zabudowana przez sąsiadów, że zero słońca w kuchni Ale znajoma choduje zioła w kuchni i jak przestała o nie abć automatycznie uschły .
Może i ja się kiedy zdecyduje na zioła !!!
Moje jeszcze na początku rosły ładnie.. potem padały.. jedynie co ładnie rośnie to szczypiorek jak las!
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
Dokładnie o takie zioła powinnaś dbać. Ja ogólnie sama nie sadze, bo mam parapet od północnej strony i w dodatku jestem zabudowana przez sąsiadów, że zero słońca w kuchni Ale znajoma choduje zioła w kuchni i jak przestała o nie abć automatycznie uschły .
Może i ja się kiedy zdecyduje na zioła !!!
Moje jeszcze na początku rosły ładnie.. potem padały.. jedynie co ładnie rośnie to szczypiorek jak las!
no tak ja juz caly scielam szczypior wciaz do czegos go dodaje
- Zarejestrowany: 26.05.2015, 08:54
- Posty: 3427
Mam dość suszonych ziół z torebek i myślałam o tym, żeby hodowac swoje świeże. Ogródka ani balkonu nie mam, więc w grę wchodzi tylko kuchnia.
Tu znalazłam fajne propozycje w czym hodować:
I teraz pytanie: czy takie zioła przetrwają w kuchni cały rok? Które są pewniakami do hodowli w ogrzewanym bloku? Czy kupować nasionka i siać, czy też lepiej gotowe roślinki jak sprzedają w Tesco?
Jeżeli masz dobrze nasłoneczniony parapet kuchenny (ekspozycja południowa) to powinnaś zasiać w doniczkach bazylię, szczypiorek, tymianek, czy co tam chcesz. Czy przetrwają cały rok. Tej pewności nikt nie ma, ale spróbować warto
Ja mam tymianek, ale nie używam go. Do czego najlepiej go dodawać?
Dodawaj go do zupy pomidorowej, pomidoró, cukini i prawie wszystkich warzyw.
Dziękuję, na pewno spróbuję
- Zarejestrowany: 27.02.2015, 22:00
- Posty: 29
Świeży tymianek jest ekstra, pasuje do wielu rzeczy, ja nim posypuję i ryby i miesa i warzywa. W zasadzie pasuje do tego do czego uważasz, ze pasuje :) Ja hoduję zioła w kuchni cały rok. Zwykle sama je sieję.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Dobrze że ciepło to rosną pieknie w ogrodzie.. można je pomału suszyć i zbierac na zimę..