Zioła w kuchni hodujecie? - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

Zioła w kuchni hodujecie?

32odp.
Strona 2 z 2
Odsłon wątku: 5645
Avatar użytkownika gagatka79
gagatka79Poziom:
  • Zarejestrowany: 01.09.2011, 10:38
  • Posty: 1
  • Zgłoś naruszenie zasad
7 października 2015, 12:25 | ID: 1252173

Mam dość suszonych ziół z torebek i myślałam o tym, żeby hodowac swoje świeże. Ogródka ani balkonu nie mam, więc w grę wchodzi tylko kuchnia.


Tu znalazłam fajne propozycje w czym hodować:

 

I teraz pytanie: czy takie zioła przetrwają w kuchni cały rok? Które są pewniakami do hodowli w ogrzewanym bloku? Czy kupować nasionka i siać, czy też lepiej gotowe roślinki jak sprzedają w Tesco?

Ostatnio edytowany: 07.10.2015, 12:26, przez: Stokrotka
Avatar użytkownika Agnieszka Grzelaz
  • Zarejestrowany: 11.04.2016, 13:18
  • Posty: 24
21
  • Zgłoś naruszenie zasad
11 kwietnia 2016, 13:34 | ID: 1300436

Tak ja teraz bede pikowac poidorki koktajlowe do wiekszych doniczek, bo już wyrosły na ponad 10cm :) popza tym to kupuję bazylię i miętę, a sama to szyczypiorek jeszcze i rzeżuchę. W sklepie Dajar kupiłam sobie takie ozdobne doniczki i w nich wszystko sadzę, tak, zeby to łandie wyglądało

Avatar użytkownika Patrycja Sobolewska
  • Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
  • Posty: 19647
22
  • Zgłoś naruszenie zasad
11 kwietnia 2016, 13:57 | ID: 1300452
Agnieszka Grzelaz (2016-04-11 15:34:42)

Tak ja teraz bede pikowac poidorki koktajlowe do wiekszych doniczek, bo już wyrosły na ponad 10cm :) popza tym to kupuję bazylię i miętę, a sama to szyczypiorek jeszcze i rzeżuchę. W sklepie Dajar kupiłam sobie takie ozdobne doniczki i w nich wszystko sadzę, tak, zeby to łandie wyglądało

ja tez pikuje ;)

Avatar użytkownika Mela134
Mela134Poziom:
  • Zarejestrowany: 22.03.2016, 10:12
  • Posty: 1080
23
  • Zgłoś naruszenie zasad
11 kwietnia 2016, 14:25 | ID: 1300460
gagatka79 (2015-10-07 14:25:00)

Mam dość suszonych ziół z torebek i myślałam o tym, żeby hodowac swoje świeże. Ogródka ani balkonu nie mam, więc w grę wchodzi tylko kuchnia.


Tu znalazłam fajne propozycje w czym hodować:

 

I teraz pytanie: czy takie zioła przetrwają w kuchni cały rok? Które są pewniakami do hodowli w ogrzewanym bloku? Czy kupować nasionka i siać, czy też lepiej gotowe roślinki jak sprzedają w Tesco?

Jeżeli masz dobrze nasłoneczniony parapet kuchenny (ekspozycja południowa) to powinnaś zasiać w doniczkach bazylię, szczypiorek, tymianek, czy co tam chcesz. Czy przetrwają cały rok. Tej pewności nikt nie ma, ale spróbować warto

Avatar użytkownika 77ewcia5
77ewcia5Poziom:
  • Zarejestrowany: 04.02.2016, 10:02
  • Posty: 2861
24
  • Zgłoś naruszenie zasad
14 kwietnia 2016, 05:26 | ID: 1301593

Dokładnie o takie zioła powinnaś dbać. Ja ogólnie sama nie sadze, bo mam parapet od północnej strony i w dodatku jestem zabudowana przez sąsiadów, że zero słońca w kuchni {#notworthy} Ale znajoma choduje zioła w kuchni i jak przestała o nie abć automatycznie uschły .

 

Może i ja się kiedy zdecyduje na zioła !!!

Avatar użytkownika goosiak4
goosiak4Poziom:
  • Zarejestrowany: 26.05.2015, 08:54
  • Posty: 3427
25
  • Zgłoś naruszenie zasad
14 kwietnia 2016, 05:32 | ID: 1301598
Julianna Kozińska (2016-04-11 16:25:48)
gagatka79 (2015-10-07 14:25:00)

Mam dość suszonych ziół z torebek i myślałam o tym, żeby hodowac swoje świeże. Ogródka ani balkonu nie mam, więc w grę wchodzi tylko kuchnia.


Tu znalazłam fajne propozycje w czym hodować:

 

I teraz pytanie: czy takie zioła przetrwają w kuchni cały rok? Które są pewniakami do hodowli w ogrzewanym bloku? Czy kupować nasionka i siać, czy też lepiej gotowe roślinki jak sprzedają w Tesco?

Jeżeli masz dobrze nasłoneczniony parapet kuchenny (ekspozycja południowa) to powinnaś zasiać w doniczkach bazylię, szczypiorek, tymianek, czy co tam chcesz. Czy przetrwają cały rok. Tej pewności nikt nie ma, ale spróbować warto

Ja mam tymianek, ale nie używam go. Do czego najlepiej go dodawać?

Avatar użytkownika Patrycja Sobolewska
  • Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
  • Posty: 19647
26
  • Zgłoś naruszenie zasad
14 kwietnia 2016, 06:18 | ID: 1301629
77ewcia5 (2016-04-14 07:26:34)

Dokładnie o takie zioła powinnaś dbać. Ja ogólnie sama nie sadze, bo mam parapet od północnej strony i w dodatku jestem zabudowana przez sąsiadów, że zero słońca w kuchni {#notworthy} Ale znajoma choduje zioła w kuchni i jak przestała o nie abć automatycznie uschły .

 

Może i ja się kiedy zdecyduje na zioła !!!

mi tez ostatnio uschly {#biggrin}

Avatar użytkownika Mela134
Mela134Poziom:
  • Zarejestrowany: 22.03.2016, 10:12
  • Posty: 1080
27
  • Zgłoś naruszenie zasad
14 kwietnia 2016, 07:29 | ID: 1301657
goosiak4 (2016-04-14 07:32:51)
Julianna Kozińska (2016-04-11 16:25:48)
gagatka79 (2015-10-07 14:25:00)

Mam dość suszonych ziół z torebek i myślałam o tym, żeby hodowac swoje świeże. Ogródka ani balkonu nie mam, więc w grę wchodzi tylko kuchnia.


Tu znalazłam fajne propozycje w czym hodować:

 

I teraz pytanie: czy takie zioła przetrwają w kuchni cały rok? Które są pewniakami do hodowli w ogrzewanym bloku? Czy kupować nasionka i siać, czy też lepiej gotowe roślinki jak sprzedają w Tesco?

Jeżeli masz dobrze nasłoneczniony parapet kuchenny (ekspozycja południowa) to powinnaś zasiać w doniczkach bazylię, szczypiorek, tymianek, czy co tam chcesz. Czy przetrwają cały rok. Tej pewności nikt nie ma, ale spróbować warto

Ja mam tymianek, ale nie używam go. Do czego najlepiej go dodawać?

Dodawaj go do zupy pomidorowej, pomidoró, cukini i prawie wszystkich warzyw.

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
28
  • Zgłoś naruszenie zasad
14 kwietnia 2016, 08:02 | ID: 1301689
77ewcia5 (2016-04-14 07:26:34)

Dokładnie o takie zioła powinnaś dbać. Ja ogólnie sama nie sadze, bo mam parapet od północnej strony i w dodatku jestem zabudowana przez sąsiadów, że zero słońca w kuchni {#notworthy} Ale znajoma choduje zioła w kuchni i jak przestała o nie abć automatycznie uschły .

 

Może i ja się kiedy zdecyduje na zioła !!!

Moje jeszcze na początku rosły ładnie.. potem padały.. jedynie co ładnie rośnie to szczypiorek jak las! {#lol}

Avatar użytkownika Patrycja Sobolewska
  • Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
  • Posty: 19647
29
  • Zgłoś naruszenie zasad
14 kwietnia 2016, 08:10 | ID: 1301698
Stokrotka (2016-04-14 10:02:48)
77ewcia5 (2016-04-14 07:26:34)

Dokładnie o takie zioła powinnaś dbać. Ja ogólnie sama nie sadze, bo mam parapet od północnej strony i w dodatku jestem zabudowana przez sąsiadów, że zero słońca w kuchni {#notworthy} Ale znajoma choduje zioła w kuchni i jak przestała o nie abć automatycznie uschły .

 

Może i ja się kiedy zdecyduje na zioła !!!

Moje jeszcze na początku rosły ładnie.. potem padały.. jedynie co ładnie rośnie to szczypiorek jak las! {#lol}

no tak ja juz caly scielam szczypior wciaz do czegos go dodaje {#huh}

Avatar użytkownika goosiak4
goosiak4Poziom:
  • Zarejestrowany: 26.05.2015, 08:54
  • Posty: 3427
30
  • Zgłoś naruszenie zasad
14 kwietnia 2016, 11:07 | ID: 1301811
Julianna Kozińska (2016-04-14 09:29:34)
goosiak4 (2016-04-14 07:32:51)
Julianna Kozińska (2016-04-11 16:25:48)
gagatka79 (2015-10-07 14:25:00)

Mam dość suszonych ziół z torebek i myślałam o tym, żeby hodowac swoje świeże. Ogródka ani balkonu nie mam, więc w grę wchodzi tylko kuchnia.


Tu znalazłam fajne propozycje w czym hodować:

 

I teraz pytanie: czy takie zioła przetrwają w kuchni cały rok? Które są pewniakami do hodowli w ogrzewanym bloku? Czy kupować nasionka i siać, czy też lepiej gotowe roślinki jak sprzedają w Tesco?

Jeżeli masz dobrze nasłoneczniony parapet kuchenny (ekspozycja południowa) to powinnaś zasiać w doniczkach bazylię, szczypiorek, tymianek, czy co tam chcesz. Czy przetrwają cały rok. Tej pewności nikt nie ma, ale spróbować warto

Ja mam tymianek, ale nie używam go. Do czego najlepiej go dodawać?

Dodawaj go do zupy pomidorowej, pomidoró, cukini i prawie wszystkich warzyw.

Dziękuję, na pewno spróbuję

Avatar użytkownika MirkaIks
MirkaIksPoziom:
  • Zarejestrowany: 27.02.2015, 22:00
  • Posty: 29
31
  • Zgłoś naruszenie zasad
24 kwietnia 2016, 13:26 | ID: 1305112

Świeży tymianek jest ekstra, pasuje do wielu rzeczy, ja nim posypuję i ryby i miesa i warzywa. W zasadzie pasuje do tego do czego uważasz, ze pasuje :) Ja hoduję zioła w kuchni cały rok. Zwykle sama je sieję.

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
32
  • Zgłoś naruszenie zasad
21 czerwca 2016, 14:14 | ID: 1323743

Dobrze że ciepło to rosną pieknie w ogrodzie.. można je pomału suszyć i zbierac na zimę..