Rosół jest jednym z najpopularniejszych domowych
środków leczniczych. Wiele badań wykazało że hamuje tworzenie się stanu zapalnego w górnych
drogach oddechowych przez ograniczenie gromadzenia się białych krwinek. Gdy w domu mamy osobę przeziębioną lub chorą na grypę
warto ugotować duży gar rosołu. Bogaty wywar zmniejsza blokadę dróg oddechowych a dodatki jak cebula czy czosnekmają właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Dlatego warto dodać do prawie gotowej już zupy kilka drobno pokrojonych ząbków czosnku- to zwiększy jego właściwości lecznicze.
Oto dokładny przepis.
1 cały kurczak pokrojony na 8 części.
1 kg marchewki pokrojonej w kostkę
300g pietruszki korzenia
150g selera
1kg cebuli
4 zgniecione ząbki czosnku
natka pietruszki
Kawałki kurczaka umieścić w dużym, garnku, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zdejmować podczas gotowania szumowinę. Dodać warzywa i gotować na małym ogniu przez dwie- trzy godziny w razie potrzeby dolewając wody tak by mięso było zanurzone. Dodaj zgnieciony czosnek, dopraw solą i pieprzem oraz dodaj natkę pietruszki. Jeśli chcesz by rosół był gęstszy wyjmij warzywa i zmiksuj je. Przewidziana porcja na 10 osób
Jeśli do poniższego przepisu dodasz jeszcze trochę pieprzu kajeńskiego i łyżkę posiekanego imbiru rosół będzie miała silniejsze właściwości odblokowujące zatkane drogi oddechowe.
http://www.tipy.pl/artykul_1539,jak-ugotowac-rosol.html