suszone drożdże - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

suszone drożdże

22odp.
Strona 1 z 2
Odsłon wątku: 9693
Avatar użytkownika impra
impraPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.05.2013, 12:04
  • Posty: 48
  • Zgłoś naruszenie zasad
1 czerwca 2013, 13:52 | ID: 968290

Mam przepis na bułeczki ale nie wiem co oznacza suszone drożdże. Mam kupić jakies specjalne czy normalne w kostce wysuszyć ? Z góry dziekuje za pomoc 

Avatar użytkownika Dunia
DuniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
  • Posty: 18894
1
  • Zgłoś naruszenie zasad
1 czerwca 2013, 14:12 | ID: 968291

Można kupić w marketach. Ale ja nie jestem do nich przekonana. Zdecydowanie wolę drożdże świeże. 

Avatar użytkownika Alina63
Alina63Poziom:
  • Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
  • Posty: 18946
2
  • Zgłoś naruszenie zasad
1 czerwca 2013, 14:30 | ID: 968292

ja mam zawsze susone drożdże w domu . Używam ich i jestem zadowolona ...

Avatar użytkownika impra
impraPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.05.2013, 12:04
  • Posty: 48
3
  • Zgłoś naruszenie zasad
1 czerwca 2013, 14:41 | ID: 968295

aha czyli muszę kupić suszone drożdże. (chce sie trzymać instrukcji do tych bułeczek). mam w domu takie normalne w kostce mogę je wysuszyć czo coś aby nei biegać ( w sumie to jechać10 km )do sklepu ? 

Avatar użytkownika Alina63
Alina63Poziom:
  • Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
  • Posty: 18946
4
  • Zgłoś naruszenie zasad
1 czerwca 2013, 14:43 | ID: 968296
impra (2013-06-01 16:41:35)

aha czyli muszę kupić suszone drożdże. (chce sie trzymać instrukcji do tych bułeczek). mam w domu takie normalne w kostce mogę je wysuszyć czo coś aby nei biegać ( w sumie to jechać10 km )do sklepu ? 

jeśli masz drożdże w kostce użyj je bez suszenia . Jeśli chcesz użyć suszonych - kupisz je w prawie każdym sklepie . Te świeże możesz zamrozić ...

Avatar użytkownika impra
impraPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.05.2013, 12:04
  • Posty: 48
5
  • Zgłoś naruszenie zasad
1 czerwca 2013, 14:44 | ID: 968297

może dam przepis i swoim fachowym okiem powiedźcie mi czy muszą być suszone ( dla mnie to czarna magia )

[wymoderowano]

Ostatnio edytowany: 01.06.2013, 21:02, przez: Sonia
Avatar użytkownika Alina63
Alina63Poziom:
  • Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
  • Posty: 18946
6
  • Zgłoś naruszenie zasad
1 czerwca 2013, 14:53 | ID: 968298
impra (2013-06-01 16:44:03)

może dam przepis i swoim fachowym okiem powiedźcie mi czy muszą być suszone ( dla mnie to czarna magia...

nie wiem , czy moje oko jest fachowe , ale użyłabym świeżych drożdży . Pokruszyłabum je , posypała łyżeczką cukru / nie zaszkodzi , a dzięki temu drożdże się rozpuszczą . Dalej postępowałabym wg . przepisu ...

Ostatnio edytowany: 01.06.2013, 21:02, przez: Sonia
Avatar użytkownika kwadracik
kwadracikPoziom:
  • Zarejestrowany: 16.01.2011, 15:14
  • Posty: 11242
7
  • Zgłoś naruszenie zasad
1 czerwca 2013, 20:56 | ID: 968405
Dunia (2013-06-01 16:12:20)

Można kupić w marketach. Ale ja nie jestem do nich przekonana. Zdecydowanie wolę drożdże świeże. 

Ja jakoś też..

Avatar użytkownika Kamila2010
Kamila2010Poziom:
  • Zarejestrowany: 14.06.2010, 21:25
  • Posty: 10745
8
  • Zgłoś naruszenie zasad
1 czerwca 2013, 22:29 | ID: 968442

Suszone drożdże to są drożdże w proszku.Więc świeżych nie musisz suszyć bo to zupełnie coś innego.Spokojnie możesz uzyć świezych drożdży są o wiele lepsze niż suszone.

Avatar użytkownika Paulqa
PaulqaPoziom:
  • Zarejestrowany: 24.08.2011, 13:04
  • Posty: 14675
9
  • Zgłoś naruszenie zasad
2 czerwca 2013, 04:08 | ID: 968445
Ja używam tylko świeżych drożdży
Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
10
  • Zgłoś naruszenie zasad
2 czerwca 2013, 07:53 | ID: 968493

Swojego czasu używałam nawet takich instant. Dobre było jak na przykład zapominałam o świeżych a te nagle były potrzebne. Jakoś tak pod ręką je miałam.

Avatar użytkownika impra
impraPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.05.2013, 12:04
  • Posty: 48
11
  • Zgłoś naruszenie zasad
2 czerwca 2013, 08:25 | ID: 968507
Kamila2010 (2013-06-02 00:29:16)

Suszone drożdże to są drożdże w proszku.Więc świeżych nie musisz suszyć bo to zupełnie coś innego.Spokojnie możesz uzyć świezych drożdży są o wiele lepsze niż suszone.

dziekuje ci ślicznie teraz wiem co to są suszone 

Avatar użytkownika Laurunia
LauruniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 21.03.2013, 13:48
  • Posty: 726
12
  • Zgłoś naruszenie zasad
2 czerwca 2013, 09:23 | ID: 968513

Ja też nie używam drożdzy suszonych tylko świerze

Avatar użytkownika impra
impraPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.05.2013, 12:04
  • Posty: 48
13
  • Zgłoś naruszenie zasad
2 czerwca 2013, 12:50 | ID: 968529

mam jeszcze jedno pytanie roztrzepane jaka trzepaczką musze posmarować bułeczki zanim wsadze do pieca. nie mam trzepaczki a jak zrobił bym tak : wbije jajko do słoika zamknę i zaczne trzepać to też dobrze będzie ? a i całe jajko czy samo białko albo żółtko.

Avatar użytkownika Dunia
DuniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
  • Posty: 18894
14
  • Zgłoś naruszenie zasad
2 czerwca 2013, 12:54 | ID: 968531

Możesz roztrzepać widelcem!!!! A smarować bułeczki pedzelkiem albo tak jak moja babcia kawalęczkiem galganka zawinietym na trzonku łyżki. 

Avatar użytkownika impra
impraPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.05.2013, 12:04
  • Posty: 48
15
  • Zgłoś naruszenie zasad
2 czerwca 2013, 12:58 | ID: 968534
Dunia (2013-06-02 14:54:34)

Możesz roztrzepać widelcem!!!! A smarować bułeczki pedzelkiem albo tak jak moja babcia kawalęczkiem galganka zawinietym na trzonku łyżki. 

nie mam pędzelka ani tego galganka co kolwiek to jest. zrobie to chyba palcem i też będzie dobrze :P dzieki za pomoc biore sie do roboty właśnie. wczoraj mysiałem jeździć autkami i nie miałem czasu. 

Avatar użytkownika Dunia
DuniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
  • Posty: 18894
16
  • Zgłoś naruszenie zasad
2 czerwca 2013, 13:00 | ID: 968536

Znalazłeś też niezły sposób. 

Avatar użytkownika impra
impraPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.05.2013, 12:04
  • Posty: 48
17
  • Zgłoś naruszenie zasad
2 czerwca 2013, 13:09 | ID: 968539

a jeszcze jedno właśnie robie i teraz mam dodac szklankę oleju a mam w domu normalny i olej z oliwek i właśnie czy ten z oliwek nie będzie lepszy dla końcowego efektu ?



Avatar użytkownika impra
impraPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.05.2013, 12:04
  • Posty: 48
18
  • Zgłoś naruszenie zasad
2 czerwca 2013, 13:22 | ID: 968541

dobra z tym przepesem jest cos nie tak moje ciasto jest jak kisiel 

Avatar użytkownika impra
impraPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.05.2013, 12:04
  • Posty: 48
19
  • Zgłoś naruszenie zasad
2 czerwca 2013, 13:26 | ID: 968542

już wiem ja dałem za mało mąki myślałem  że mam dać 150g a tyle to sera miałem dać dobra będę sypać mągę aż będę miał łądne ciasto 

Avatar użytkownika Dunia
DuniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
  • Posty: 18894
20
  • Zgłoś naruszenie zasad
2 czerwca 2013, 13:30 | ID: 968543

Jeśli chodzi o liwę z oliwek, to nie zawsze dodanie jej sprawia, ze ciasto jest lepsze. Ale chyba już coś dodałeś? 


Ja dodałabym jednak olej. Tylko nie rzepakowy!!!