suszone drożdże
- Zarejestrowany: 28.05.2013, 12:04
- Posty: 48
Mam przepis na bułeczki ale nie wiem co oznacza suszone drożdże. Mam kupić jakies specjalne czy normalne w kostce wysuszyć ? Z góry dziekuje za pomoc
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Można kupić w marketach. Ale ja nie jestem do nich przekonana. Zdecydowanie wolę drożdże świeże.
- Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
- Posty: 18946
ja mam zawsze susone drożdże w domu . Używam ich i jestem zadowolona ...
- Zarejestrowany: 28.05.2013, 12:04
- Posty: 48
aha czyli muszę kupić suszone drożdże. (chce sie trzymać instrukcji do tych bułeczek). mam w domu takie normalne w kostce mogę je wysuszyć czo coś aby nei biegać ( w sumie to jechać10 km )do sklepu ?
- Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
- Posty: 18946
aha czyli muszę kupić suszone drożdże. (chce sie trzymać instrukcji do tych bułeczek). mam w domu takie normalne w kostce mogę je wysuszyć czo coś aby nei biegać ( w sumie to jechać10 km )do sklepu ?
jeśli masz drożdże w kostce użyj je bez suszenia . Jeśli chcesz użyć suszonych - kupisz je w prawie każdym sklepie . Te świeże możesz zamrozić ...
- Zarejestrowany: 28.05.2013, 12:04
- Posty: 48
może dam przepis i swoim fachowym okiem powiedźcie mi czy muszą być suszone ( dla mnie to czarna magia )
[wymoderowano]
- Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
- Posty: 18946
może dam przepis i swoim fachowym okiem powiedźcie mi czy muszą być suszone ( dla mnie to czarna magia...
nie wiem , czy moje oko jest fachowe , ale użyłabym świeżych drożdży . Pokruszyłabum je , posypała łyżeczką cukru / nie zaszkodzi , a dzięki temu drożdże się rozpuszczą . Dalej postępowałabym wg . przepisu ...
- Zarejestrowany: 16.01.2011, 15:14
- Posty: 11242
Można kupić w marketach. Ale ja nie jestem do nich przekonana. Zdecydowanie wolę drożdże świeże.
Ja jakoś też..
- Zarejestrowany: 14.06.2010, 21:25
- Posty: 10745
Suszone drożdże to są drożdże w proszku.Więc świeżych nie musisz suszyć bo to zupełnie coś innego.Spokojnie możesz uzyć świezych drożdży są o wiele lepsze niż suszone.
- Zarejestrowany: 24.08.2011, 13:04
- Posty: 14675
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Swojego czasu używałam nawet takich instant. Dobre było jak na przykład zapominałam o świeżych a te nagle były potrzebne. Jakoś tak pod ręką je miałam.
- Zarejestrowany: 28.05.2013, 12:04
- Posty: 48
Suszone drożdże to są drożdże w proszku.Więc świeżych nie musisz suszyć bo to zupełnie coś innego.Spokojnie możesz uzyć świezych drożdży są o wiele lepsze niż suszone.
dziekuje ci ślicznie teraz wiem co to są suszone
- Zarejestrowany: 21.03.2013, 13:48
- Posty: 726
Ja też nie używam drożdzy suszonych tylko świerze
- Zarejestrowany: 28.05.2013, 12:04
- Posty: 48
mam jeszcze jedno pytanie roztrzepane jaka trzepaczką musze posmarować bułeczki zanim wsadze do pieca. nie mam trzepaczki a jak zrobił bym tak : wbije jajko do słoika zamknę i zaczne trzepać to też dobrze będzie ? a i całe jajko czy samo białko albo żółtko.
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Możesz roztrzepać widelcem!!!! A smarować bułeczki pedzelkiem albo tak jak moja babcia kawalęczkiem galganka zawinietym na trzonku łyżki.
- Zarejestrowany: 28.05.2013, 12:04
- Posty: 48
Możesz roztrzepać widelcem!!!! A smarować bułeczki pedzelkiem albo tak jak moja babcia kawalęczkiem galganka zawinietym na trzonku łyżki.
nie mam pędzelka ani tego galganka co kolwiek to jest. zrobie to chyba palcem i też będzie dobrze :P dzieki za pomoc biore sie do roboty właśnie. wczoraj mysiałem jeździć autkami i nie miałem czasu.
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Znalazłeś też niezły sposób.
- Zarejestrowany: 28.05.2013, 12:04
- Posty: 48
a jeszcze jedno właśnie robie i teraz mam dodac szklankę oleju a mam w domu normalny i olej z oliwek i właśnie czy ten z oliwek nie będzie lepszy dla końcowego efektu ?
- Zarejestrowany: 28.05.2013, 12:04
- Posty: 48
dobra z tym przepesem jest cos nie tak moje ciasto jest jak kisiel
- Zarejestrowany: 28.05.2013, 12:04
- Posty: 48
już wiem ja dałem za mało mąki myślałem że mam dać 150g a tyle to sera miałem dać dobra będę sypać mągę aż będę miał łądne ciasto
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Jeśli chodzi o liwę z oliwek, to nie zawsze dodanie jej sprawia, ze ciasto jest lepsze. Ale chyba już coś dodałeś?
Ja dodałabym jednak olej. Tylko nie rzepakowy!!!