ŚWIĄTECZNE ŚNIADANIE - KONKURS - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

ŚWIĄTECZNE ŚNIADANIE - KONKURS

31odp.
Strona 1 z 2
Odsłon wątku: 5755
Avatar użytkownika monika.g
monika.gPoziom:
  • Zarejestrowany: 06.11.2014, 17:56
  • Posty: 3250
  • Zgłoś naruszenie zasad
24 marca 2015, 10:52 | ID: 1207259

Weź udział w super konkursie! Dodaj swój przepis i wygraj zestaw naturalnych produktów marki SyS na Twój Wielkanocny stół :)


Aby wygrać zestaw produktów marki SyS zamieście na naszym forum przepis na świąteczne śniadanie. Może to być wyjątkowy przepis na żurek, jajka na różne sposoby czy domowej roboty majonez. Wszystko co powinno znaleźć się na stole podczas wielkanocnego śniadania.


Szczegóły konkursu tutaj:

Świąteczne śniadanie z żurkiem w roli głównej - KONKURS>>

Avatar użytkownika mopsiu
mopsiuPoziom:
  • Zarejestrowany: 04.09.2013, 07:21
  • Posty: 9
1
  • Zgłoś naruszenie zasad
24 marca 2015, 11:26 | ID: 1207266

 

Witam serdecznie,

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć Babki wielkanocnej, która i młodzi i rośli domownicy zjedzą z "wypiekmi na twarzy".. Chcę przedstawoć przepis na takz moja ulubiona z moja ulubiona białą czekoladą.

Babka z białą czekoladą i pomarańczą

Składniki:

• 15 g świeżych drożdży
• 4 łyżki ciepłego mleka
• 350 g mąki tortowej
• szczypta soli
• 50 g cukru
• 50 g rodzynek
• 50 g orzechów włoskich, zrumienionych na patelni i grubo pokrojonych
• drobno starta skórka z 1 pomarańczy
• 3 duże jajka
• 100 g miękkiego masła (+ 1 łyżka roztopionego masła do posmarowania formy i 3 łyżki do posmarowania babki)
• 50 g białej czekolady, posiekanej na kawałeczki


Przygotowanie:

  • Drożdże skruszyć do miski, dodać mleko, 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Formę na babkę z kominem o pojemności 2,25 litra (9 szklanek) wysmarować 1 łyżką roztopionego masła. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wyrośnięte drożdże, cukier, rodzynki, orzechy i skórkę z pomarańczy. Następnie dodać lekko roztrzepane jajka i 100 g masła.
  • Wyrabiać w misce przez 5 minut lub do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (można wyrabiać mikserem mieszadłem do ciasta drożdżowego). Wyrabiać kolejne 5 minut - mikserem lub ręcznie, wyjmując ciasto na posypaną mąką stolnicę. Umieścić ciasto w misce, przykryć przeźroczystą folią i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut.
  • Uderzyć pięścią w wyrośnięte ciasto i wyrabiać przez 5 minut (mikserem lub rękami na podsypanej mąką stolnicy). Na koniec dodać czekoladę. Ciasto ułożyć w formie, przykryć przeźroczystą folią i odstawić na 30 - 60 minut do wyrośnięcia (ciasto powinno wypełnić całą formę).
  • Wierzch polać 3 łyżkami roztopionego masła i piec przez 30 - 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdyby babka zaczęła za bardzo się rumienić, położyć na niej luźno kawałek folii aluminiowej.
  • Wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką i ostudzić. Wyłożyć na paterę, polać lukrem i udekorować skórką pomarańczową 
  • SMACZNEGO!

 

Avatar użytkownika justyna0420
justyna0420Poziom:
  • Zarejestrowany: 16.07.2013, 17:28
  • Posty: 13
2
  • Zgłoś naruszenie zasad
24 marca 2015, 16:36 | ID: 1207367

Przedstawiam przepis na kaczuszki z jajek,uwielbiane przez moje dzieci

Składniki:

- 4 jajka
- 3 listki sałaty
- 3 łyżki białego sera
- 8 ziarenek pieprzu
- marchewka
- olej
- kilka pieczarek
- majonez
- sól i pieprz
 
Sposób przygotowania:
Gotuję jaja na twardo,przekrawam na pół.
Drobno siekam pieczarki,podsmażam na oleju.
Po wystudzeniu pieczarki łączę z żółtkami jaj i doprawiam solą i pieprzem, nadziewam farszem białka.Układam jajka na liściach sałaty farszem do dołu.
Na talerzyku rozcieram widelcem biały ser,następnie formuję dłońmi małe kulki(główki kaczuszki),i łączę je z połową jaja wykałaczką.
Z pieprzu robię oczka a z marchewki dzióbki.Polewam jajka majonezem.
 

Ostatnio edytowany: 24.03.2015, 17:02, przez: justyna0420
Avatar użytkownika justyna0420
justyna0420Poziom:
  • Zarejestrowany: 16.07.2013, 17:28
  • Posty: 13
3
  • Zgłoś naruszenie zasad
24 marca 2015, 17:05 | ID: 1207374

Avatar użytkownika akuku78
akuku78Poziom:
  • Zarejestrowany: 18.01.2015, 11:53
  • Posty: 4
4
  • Zgłoś naruszenie zasad
24 marca 2015, 18:57 | ID: 1207399

Ja podaję jajka z pieczarkami i majonezem

Ugotowane jajka kroję na pół wzdłóż wyciągam żółtka do miski do żółtek dodaję starte i podsmarzone pieczarki doprawiam tylko pieprzem i solą łyżkę majonezu troszkę startego sera żółtego . To po wymieszaniu nakładam z górką do białek na wierzch majonez i starty ser żółty wymieszany ze szczypiorkiem

Polecam pyszne

Użytkownik usunięty
    5
    • Zgłoś naruszenie zasad
    25 marca 2015, 13:24 | ID: 1207642

    Jak mawia moja teściowa: "zrób no ten szlachetny żurek z kminkiem i chrzanem... "

    :)

    więc kochana teściowa teściową, ale żurek jest pyszny:

    Składniki:

    - 150 g boczku wędzonego

    - pół pęczka włoszczyzny

    - 2 liście laurowe

    - 4 ziarna ziela angielskiego

    - 3 ziarna czarnego pieprzu

    - 4 ząbki czosnku

    - łyżeczka kminku

    - łyżka chrzanu

    - szczypta majeranku

    - 1,5 l wody

    - 3 łyżki śmietany

    + jedyny w swym rodzaju targowy żurek :)       

    Sposób przygotowania:

    Włoszczyznę rozdrobnij i zalej wodą. Dodaj liść laurowy, pieprz, kminek oraz ziele angielskie i cały kawałek boczku. Gotuj ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmij z wywaru włoszczyznę i boczek. Następnie do wywaru dodaj żurek "targowy" i dokładnie wymieszaj. Wlej śmietanę, dodaj majeranek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz chrzan. Boczek pokrój w kostkę i ponownie dodaj do zupy. Całość gotuj jeszcze kilka minut i podawaj. Żurek doskonale smakuje z kromką razowego pieczywa (i spożywana w świętym spokoju - oczywiście z rodzinką). :-)

    Ostatnio edytowany: 25.03.2015, 13:26, przez: drewienko
    Avatar użytkownika nastka111
    nastka111Poziom:
    • Zarejestrowany: 03.12.2014, 16:18
    • Posty: 9
    6
    • Zgłoś naruszenie zasad
    26 marca 2015, 10:05 | ID: 1207922

    Do żurku idealnie nadaje się świeże, jeszcze ciepłe pieczywo, które podkreśla jego wspaniały smak i kojarzy się z dzieciństwem. Podaję przepis na zdrowe orkiszowo-razowe bułeczki w kształcie zajączków, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole:)

     

    Wielkanocne zajączki 

    Składniki:

    • 300 g mąki żytniej razowej
    • 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    • 30 g drożdży świeżych lub 15 g suchych
    • 50 ml mleka
    • 2 łyżeczki cukru
    • łyżeczka soli
    • 250 g maślanki
    • 150 g śmietany 18%
    • mak, sezam, rodzynki do dekoracji
    • masło do wysmarowania blachy

    Przygotowanie:

    Drożdże świeże rozkruszyć w ciepłym mleku, posłodzić, odstawić na kilka minut do wyrośnięcia (suche drożdże wsypać bezpośrednio do miski z resztą składników). W misce wymieszać wszystkie składniki, dodać wyrośnięty zaczyn i dokładnie wyrobić ciasto, następnie odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

    Po około 1,5 h wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 10 części, każdą z tych części podzielić jeszcze na 3 mniejsze: mała kulka na ogonek, większa na głowę, największa na tułów. Główkę uformować na kształt gruszki, a następnie przeciąć do połowy tak, aby powstały uszka. Na tułów uformować wałek i zwinąć go jak ślimaka. Blaszkę posmarować masłem, ułożyć zajączki, posmarować je białkiem, posypać sezamem i makiem, a oczy zrobić z rodzynek. Pozostawić jeszcze do wyrośnięcia w lekko nagrzanym piekarniku (około 20 minut). astępnie wyjąć zajączki, nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec około 25 minut. Smacznego:)

    Avatar użytkownika Scarlett
    ScarlettPoziom:
    • Zarejestrowany: 01.09.2013, 18:09
    • Posty: 204
    7
    • Zgłoś naruszenie zasad
    26 marca 2015, 10:20 | ID: 1207928

    To ja podam przepis na jajka, które goszczą u nas na świątecznym stole, a także na wielu innych spotkaniach rodzinnych.


    Potrzebujemy:


    -kilka jajek w zależności od tego ile potrawy chcemy przygotować


    -majonez


    -sól, pieprz


    -puszka lub dwie tuńczyka najlepiej w kawałkach


    -natka pietruszki

     


    Jajka gotujemy na twardo. Po wystygnieciu i obraniu ostrożnie wyjmujemy żółtka (aby nie uszkodzić białka) i przekładamy do miseczki. Kilka żółtek odkładamy, nie będą nam wszystkie potrzebne. 


    Następnie żółtka gnieciemy widelcem, dodajemy odsączonego tuńczyka, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy dobniutko pokrojoną natkę pietruszki. Do tego dodajemy majonez, tak aby uzyskać fajną konsystencję (nie za gęstą nie za rzadką). Tak przygotowany,dobrze wymieszany farsz nakładamy łyżeczkę do białek i ładnie uklepujemy. 


    Te jajka są pzrepyszne, u nas znikają w kilka minut.

    Avatar użytkownika oliwka
    oliwkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
    • Posty: 161880
    8
    • Zgłoś naruszenie zasad
    26 marca 2015, 18:47 | ID: 1208072

    Wielkanocne zajączki

    Wielkanocne zajączki

    Składniki:

    1/ 3 - 5 szt. ugotowanych jaj na twardo
    2/ ugotowana marchewka
    3/ kilka listków zielonej sałaty
    4/ 2 rzodkiewki
    5/ kilka ziarenek pieprzu
    6/ szczypiorek

    Sposób przyrządzenia:

    Ugotowane jajka ułóż na liściach sałaty. Na górze jajeczek zrób nacięcia na uszka zajączka, które wykonamy z rzodkiewki. Wykałaczką zrób dziurki na oczka i włóż tam ziarenka pieprzu. Marchewkę wykorzystaj do zrobienia noska i włóż po jego bokach szczypiorek...

    By zajączek dobrze "stał" na talerzu można uciąć dół jajeczka...

    *****

    Wielkanocna sałatka ze szpinakiem i łososiem...

    Wielkanocna sałatka ze szpinakiem i łososiem...

    Składniki:

    1/ 5 ugotowanych jajek na twardo
    2/ kilka pomidorków koktajlowych
    3/ 100 g wędzonego łososia
    4/ świeże liście szpinaku
    5/ mała czerwona cebulka

    Na sos:

    majonez, musztarda, jogurt naturalny - wszystkie te składniki po kilka łyżeczek wymieszać ze sobą...

    Sposób przyrządzenia

    Na półmisek układamy świeże liście szpinaku, na które układamy ćwiartki jajek ugotowanych na twardo. Na jajka układamy wędzonego łososia pokrojonego w paseczki, nastepnie układamy przecięte na pół pomidorki koktajlowe i pokrojoną czerwoną cebulkę. Całość polewamy sosem majonezowo - musztardowo - jogurtowym...

    SMACZNEGO !!!

    Wielkanocny stół...

    Życzę wszystkim smacznych potraw na wielanocnym stole !!!http://idobczyce.pl/sites/default/files/images/wielkanocny-krolik.png

    Ostatnio edytowany: 26.03.2015, 18:48, przez: oliwka
    Avatar użytkownika ewewita1383
    ewewita1383Poziom:
    • Zarejestrowany: 13.10.2011, 14:48
    • Posty: 7303
    9
    • Zgłoś naruszenie zasad
    26 marca 2015, 23:32 | ID: 1208116

    Oprócz żurku ,jajek ,śledzika i innych wielkanocnych potraw nie może zabraknąć na Wielkanocnym stole BABKI PUCHOWEJ,którą przygotowujem w/g przepisu śp.Babci -Ona zawsze miała na Wielkanoc Babkę Puchową i Piaskową -Mojej rodzini bardziej smakuje Puchowa i jest z Nami w każde Wielkanocne Święta :) 


    oto przepis : BABKA PUCHOWA 


    składniki :


    6 jaj ,

    2 szklanki cukru ,

    2 szklanki mąki ziemniaczanej ,

    6 łyżek stołowych mąki przennej ,

    6 łyżek stołowych oleju ,

    1 łyżka stołowa octu ,

    1 kostka margaryny, 

    2 łyżeczki małe proszku do pieczenia .


    przygotowanie : 


    Margarynę utrzej z cukrem ,po czym kolejno dodawaj 1 jajko i 1 łyżkę oleju ucieraj i dodaj kolejne jajko i łyzkę oleju -czynność tę  powtarzamy do wykończenia jaj i oleju. Następnie do takiej masy ładnie roztartej dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia - mieszmy wszystko dokładnie by uzyskać jednolitą masę -na koniec wlewamy ocet . 

    Masę przelać do formy głębokiej babkowej wysmarowanej uprzednio tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika piec 35-40 min- w zależności od możliwości indywidualnych piekarnika ,który posiadasz . 

    na wierzch po upieczeniu polewamy lukrem :

    3 łyżki stołowe przegotowanej wody , 1 łyzka stołowa soku z cytryny ,4 łyżki stołowe cukru pudru .

    rozmieszaj wszystkie składniki w szklance polej wierzch babki i posyp kolorowymi cukiereczkami -posypką do ozdabiania ciast i deserów .

    Może to być również gotowa polewa czekoladowa ,a nawet sam cukier puder ,którym posypiemy babkę i damy jej efektownego wykończenia :)



    Forma głęboka babkowa taka lub podobna : 



    Smacznych Świąt :) {#eatingtime} {#lang_emotions_tongue_out} {#drool}{#lang_emotions_wink}

    Ostatnio edytowany: 26.03.2015, 23:47, przez: ewewita1383
    Avatar użytkownika blondi089
    blondi089Poziom:
    • Zarejestrowany: 02.10.2013, 22:24
    • Posty: 69
    10
    • Zgłoś naruszenie zasad
    29 marca 2015, 18:23 | ID: 1208772

    Faszerowane jajka wielkanocne


    Przygotowanie jajek:


    1. Ugotowac jajka na twardo (8minut), a nastepnie przeciac je na polowe - nie sciagajac przy tym wczesniej skorupki. Nastepnie oproznic srodek i pozostawic skorupke, ktora zostanie napelniona przygotowanym przez nas farszem.  

     

    2.  Rozgniesc wczesniej ugotowane zoltko (mozna takze bialko) i dodac do niego drobno posiekana cebulke, przyprawy, a takze koperek i rzezuche dla dopelnienia smaku (moga byc to takze inne ulubione ziola, dodac mozna takze chrzan) i tak przygotowany farsz umiescic w skorupkach jajek, ktory nalezy obsypac bulka tarta i usmiescic na rozgrzanej patelni. 


    3. Smazenie na patelni zajmuje kilka minut, do czasu kiedy bulka tarta nabierze zlotego koloru. 


    Skladniki niezbedne do przygotowania dania:


    - kilka jajek ugotowanych na twardo, przyprawy: sol i pieprz, bulka tarta, chrzan do farszu, cebulka, koperek, rzezucha, inne ziola, do smazenia na patelni: maslo.

    Smacznego wielkanocnego jajka! {#lang_emotions_smile}



    Ostatnio edytowany: 29.03.2015, 18:23, przez: blondi089
    Avatar użytkownika usia
    usiaPoziom:
    • Zarejestrowany: 14.02.2014, 22:30
    • Posty: 420
    11
    • Zgłoś naruszenie zasad
    29 marca 2015, 21:18 | ID: 1208830

    Na śniadanie wielkanocne obowiązkowo musi być żurek.

    W piekarni kupujemy specjalne chlebki do żurku - tak podany ma zupełnie inny smak, niż ten na talerzu. Zakwas zawsze otrzymuję od koleżanki, bo ma do niego najlepszą rękę.

    1 średniej wielkości cebulę kroję w drobną kosteczkę i obsmażam

    2 średnie ziemniaki, 1 średnią marchew, 1 małą pietruszkę białą, mały kawałek selera obieram, kroję w kostkę dorzucam do cebuli, solę, zalewam wodą (ok 1l), dodaję pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego, 2 listki laurowe i gotuję aż warzywa będą miękkie. W czasie gotowania ściągam szumowinę.

    Marchew, pietruszkę, seler i listki laurowe wyciągam, pozostałość rozcieram blenderem. Dolewam zakwas, łyżkę tartego chrzanu i pół roztartego ząbka czosnku. Gotuję jeszcze ok 20 min. Dodaję szczyptę białego pieprzu. Jeśli zupa jest za gęsta - dolewam wody.

    W osobnych garnkach gotuję jajka na twardo i podgrzewam kiełbasę pokrojoną w plasterki.

    Żurek wlewam do chlebków (wydrążony środek, z wierzchu ścinam "pokrywkę"), dodaję kiełbasę i jajka pokrojone w łódki i posypuję szczyptą majeranku.

     

    Podczas śniadania dzielimy się poświęconymi pisankami, które wspólnie przygotowujemy w Wielką Sobotę. Każdy na swój sposób dekoruje je, jak potrafi najlepiej. Aby zachować miłość ukochanego (lub zdobyć czyjeś serce) zawsze wpisujemy na pisance jego imię :)

     

    U nas, tak samo jak u Oliwki, królują na stołach zajączki z jajek (tak pięknie je zobrazowała, że nie będę powtarzać przepisu) u nas różnią się jedynie tym, że uszka mają wycięte z brzuszka :)

     

    Do jajek podaję w małych miskach różne sosy:

    Tatarski: pieczarki marynowane mały słoik, ogórek konserwowy pół dużego słoika - pokrojone w kostkę, groszek konserwowy 1 puszka, średni słoik majonezu, sól, pieprz do smaku

    Chrzanowy: 2 kopiaste łyżki tartego chrzanu, małe opakowanie śmietany 12%, sól i kilka łyżek majonezu - tak by uzyskać pół płynną konsystencję sosu.

    Musztardowy: 2 łyżki musztardy sarepskiej, majonez, szczypta soli - na początek ok 200g majonezu - potem dobieram do smaku

    Koperkowy: jogurt naturalny kubeczek ok 170g mieszam ze świeżo pokrojonym koperkiem, szczypta soli i majeranku do smaku

    Paprykowy: 1/4 papryki bardzo drobno kroję, do 150g majonezu dodaję posiekaną paprykę i doprawiam słodką papryką mieloną i chili do smaku.

     

    Dodatkowo na śniadaniu królują ciasta, wędliny, sałatki i dużo życzliwości :)

    Avatar użytkownika kasia1k
    kasia1kPoziom:
    • Zarejestrowany: 07.03.2009, 16:23
    • Posty: 91
    12
    • Zgłoś naruszenie zasad
    29 marca 2015, 22:23 | ID: 1208831

    Mój nowoczesny akcent tradycyjnych świąt :)

     

    Muffiny Wielkanocne

    Składniki na 4 muffiny:

    szklanka liści szpinaku
    1/4 cukinii
    30 g sera koziego, pleśniowego lub fety
    1/3 czerwonej papryki
    2 jajka
    1/2 posiekanego ząbka czosnku
    sól, pieprz
    łyżka posiekanego szczypiorku lub rzeżuchy


    Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Szpinak umyć i posiekać. Cukinię i ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę pokroić w małą kostkę.
    W misce roztrzepać jajka z czosnkiem, solą, pieprzem i szczypiorkiem. Dodać szpinak, cukinię, ser, paprykę i wymieszać.
    Cztery kokilki lub cztery wgłębienia w formie do muffinów posmarować dowolnym tłuszczem, napełnić masą i piec przez 15 minut. Można też użyć silikonowych foremek bez natłuszczania.

    Avatar użytkownika monika.g
    monika.gPoziom:
    • Zarejestrowany: 06.11.2014, 17:56
    • Posty: 3250
    13
    • Zgłoś naruszenie zasad
    30 marca 2015, 11:51 | ID: 1208987

    Już jutro zakończenie konkursu!!!

    Kto nie wziął udziału ma jeszcze szansę{#lang_emotions_smile} Czekamy na zgłoszenia.

    Avatar użytkownika Księżniczka
    • Zarejestrowany: 25.07.2010, 17:32
    • Posty: 24
    14
    • Zgłoś naruszenie zasad
    30 marca 2015, 14:30 | ID: 1209049

    W Wielkanocną Niedzielę najpierw idziemy całą rodziną na Mszę Rezurekcyjną, a po niej po godz. 8 zasiadamy do świątecznego stołu, na któym zawsze goszczą ciasta, jaja, żurek z białą kiełbasą, sałatka ziemniaczana, domowy pasztet, szynka, barszczyk z rzeżuchy. 

    Podaję niżej przepisy na moje ulubione potrawy:


    "Swojski pasztet"


    Składniki: 4 udka z kurczaka, 2,5 kg łopatki, 1 kg wątróbki, 1 kg podgardla, 25 dag słoniny, 3 duże cebule, 3 jaja, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, liść laurowy, sól, pieprz, gałka muszkatałowa, bułka tarta do posypania foremki.


    Mięso z łopatki, podgarle, kurczaka, watróbkę i cebulę gotujemy do miękości przyprawiając liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i solą. Całość przepuszczamy potem przez maszynkę trzykrotnie, dodajemy jaja, przyprawiamy gałką muszkatałową i solą i pieprzem. Mieszamy, a następnie wykładamy do foremek, które są natłuszczone, obsypane bułką tartą i obłożone plasterkami słoniny. Pasztet pieczemy w temp. 180stopni przez ok. 2 godziny.


    "Barszczyk z rzeżuchy"


    Składniki: 5 cebulek dymek, seler naciowy, 6 łyżek rzeżuchy, czosnek, szczypiorek, 1 l bulionu warzywnego, olej do smażenia, sól, pieprz, majeranek.

    Wszystką zieleninę myjemy i siekamy, smażymy na oleju, dodajemy czosnek wedle uznania przeciśnięty przez praskę. Wszystko wsypujemy do bulionu, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Gotujemy ok. 15 minut. Można zagęścić mąką. U mnie podaje się ten barszczyk jako "popitkę" w szklance. Oczywiście rzeżuszka jest z włąsnej parapetowej hodowli.


    "Malinowa baba"


    Składniki: 5 jaj, łyżeczka proszku do pieczenia, 9 torebek budyniu malinowego, margaryna, 25 dag cukru


    Oddzielamy żółtka od białek i żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy margarynę, a następnie proszek do pieczenia i torebki z budyniem. Białka ubijamy na painę, połączamy z masą malinową i delikatnie mieszamy. Przekładamy do babkowej formy i pieczemy w temp. 150 stopni przez ok 50 min. Można opruszyć cukrem pudrem lub kawałki babki podawać z dżemem malinowym.


                Wesołych Świąt i Smacznego jajka!

    Avatar użytkownika karolina25
    karolina25Poziom:
    • Zarejestrowany: 03.07.2009, 14:50
    • Posty: 65
    15
    • Zgłoś naruszenie zasad
    31 marca 2015, 12:22 | ID: 1209333

    - WIELKANOCNE JAJKA POD ZIOŁOWĄ PIERZYNKĄ

    Składniki:

    - 8 jajek ( z 2 potrzebne są tylko żółtka)

    - 2 szalotki

    - łyżeczka musztardy

    - 75 g masła

    - 2 łyżki octu winnego balsamicznego

    - łyżeczka śmietany 36%-procentowej

    - 75 ziół (trybulka, estragon, szczypiorek)

    Przygotowanie:

    Jajka ugotować na twardo. Obrać i przekroić na pół. Szalotki pokroić w drobną kostkę, wymieszać z ziołami, pokruszonymi żółtkami, śmietaną i octem oraz musztardą i masłem. Połówki jaj włożyć do naczynia żaroodpornego, polać masą i zapiekać w temp. 200 st. C przez 15 minut.  


    - WIELKANOCNA GALARETKA, CZYLI JAJKA W NOWYM WCIELENIU

    Składniki:

    - 8 plastrów szynki konserwowej

    - 4 jajka

    - 2 średnie ogórki konserwowe

    - opakowanie żelatyny spożywczej

    - bulion drobiowy

    - kilkanaście liści sałaty


    Przygotowanie:

    Żelatynę rozpuścić w bulionie. Ugotowane jajka pokroić w plasterki, szynkę i ogórki drobno pokroić, przełożyć z kilkoma listkami sałaty do foremek, zalać tężejącą żelatyną. Podawać na liściach sałaty. 

    Avatar użytkownika alen300
    alen300Poziom:
    • Zarejestrowany: 20.07.2014, 06:51
    • Posty: 73
    16
    • Zgłoś naruszenie zasad
    31 marca 2015, 13:04 | ID: 1209356

    W naszej rodzince na światecznym stole nie może zabraknąć śledzików japończyków - Na półmisku układam 4 porcje sałatki jarzynowej. Na jej szczycie w centralnym miejscu układam jajko na twardo otulone sparzoną cebulą z dodatkiem śmietany, co łagodzi smak ostrości. Całość dopełniam płatami śledziowymi. Kompozycję dekoruję tak, by wzrok i smak dopełniały się na wzajem gdy goście degustują moje danie:) JAPOŃCZYKI - niebo w gębie

    Obok tych smakołyków lubi pojawić się sos tatarski - słoik pieczarek, słoik ogórków konserwowych, 5 jaj na twardo, łyzka cukru, sól i pieprz oraz majonez. a dodatkiem są jak zwykle wędliny domowej roboty, ulubionne pasztety oraz pieczone własnoręcznie chleby, chlebki i chlebusie, którymi obdarowujemy sasiadów z najlepszymi życzeniami:)

    Avatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
    • Posty: 66136
    17
    • Zgłoś naruszenie zasad
    31 marca 2015, 13:21 | ID: 1209357

    Do tego suto zastawionego stołu postawimy najważniejszą rzecz na naszym stole: ,, Koszyczek ze święconka"! 


    Przepis:


    Wyciągamy koszyczek najlepiej wiklinowy,jeśli nie posiadamy trzeba zakupić nowy. Ozdabiamy według uznania ale najpiękniej jak umiemy. Ważna: taką czynność możemy zrobić już wcześniej będzie wtedy więcej czasu na przygotowanie innych rzeczy.

    Środek wyściełam białą serwetą i kolejno wkładamy..

    • Wędlina - Zapewnia zdrowie, płodność i dostatek. 
    • Sól - Oznacza prostotę życia. Dodaje potrawom smaku, chroni przed zepsuciem i ma właściwości oczyszczające. Kiedyś wierzono, że potrafi odstraszyć zło.
    • Jajko - Jest znakiem zwycięstwa nad śmiercią, odradzającego się życia i płodności. Do koszyczka wkłada się jajka ugotowane na twardo Najczęściej pomalowane.
    • Baranek - Oznacza pokorę i łagodność. Ten z czerwoną chorągiewką jest symbolem Chrystusa Zmartwychwstałego.
    • Chleb - To pokarm podstawowy symbolizujący Ciało Chrystusa, gwarantujący dobrobyt i pomyślność. Święci się zwykle kilka kromek chleba.
    • Pieprz - Zwykle święci się zmielony pieprz czarny – symbol gorzkich ziół. Posypujemy nim (i solą) jajko, którym dzielimy się w świąteczną niedzielę.
    • Ciasto - Pojawiło się w koszyczkach dość niedawno. Jest znakiem umiejętności i doskonałości. Najlepiej włożyć do koszyczka np. kawałek drożdżowej baby domowego wypieku.
    Tak przygotowaną ,,święconkę" niesiemy do kościoła w sobotni ranek by koniecznie  poświęcić pokarm. Przyniesina do domu, jest przechowywana do niedzielnego poranka i zajmuje główne miejsce na świątecznym stole.
     

                                                
    Użytkownik usunięty
      18
      • Zgłoś naruszenie zasad
      31 marca 2015, 20:50 | ID: 1209502

      Świąteczny stół cieszy, gdy czuć na nim staranie. I mocno cieszy, a nawet najbardziej, gdy wokół niego zasiądą wszyscy, których kochamy. To dla nich upiększamy każdy kącik stołu, ten wolny od potrawy. :) U nas nsłabo by było w Wielkanocy poranek bez klasycznych rogalików (wypiekanych przez męża,... no cóż ja trochę słabsza w tych sprawach jestem) i bez rzeżuchy. Cieszymy się z tych przysmaków. 

      Z rogalikami mąż ma trochę zabawy. Mąkę przesiewa nad stolnicą, dodaje jajko,  do tego drożdże rozpuszczone w mleku i szczyptę soli. Całość wyrabia na gładkie ciasto. Dodaje cukier w małych ilościach i 80 g miękkiego masła. Znowu wyrabia, a później z ciasta formuje kulę, którą zawija w folię spożywczą i wkłada do lodówki na noc. A my już czekamy, oj czekamy! Wczesnym rankiem, zawsze wszytkim komunikuje: "rozciągam ciasto na grubość centymetra";), a my się z tego śmiejemy. I następnie, tak zwyczajnie 100 g masła dzieli na 3 równe części i zostawia w temperaturze pokojowej, żeby zmiękło. Później na połowie ciasta rozkłada jedną część miękkiego masła. Następnie zakłada ciasto na 4 części i wkłada do lodówki na 5 minut. I znowu rozciąga ciasto na grubość pół centymetra, by wyciąć z ciasta trójkąty i je zawinąć, tworząc rogaliki. Później smaruje rogaliki ubitym jajkiem i wkłada je do rozgrzanego piekarnika, by piec te cudeńka w temperaturze 170 stopni przez 15 minut, aż rogaliki się zarumienią. 

      Smakują one świetnie z rzeżuszką (już naszej, babskiej roboty):)


      Fotorelacja z rzeżuszki i końcowy efekt na stole (ostatnio rzeżuszka rośnie nam w skorupach po jajkach):)





      Avatar użytkownika Stokrotka
      StokrotkaPoziom:
      • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
      • Posty: 66136
      19
      • Zgłoś naruszenie zasad
      1 kwietnia 2015, 11:30 | ID: 1209755

      Zwycięzcy:

       

      mopsiu, drewienko, oliwka, Księżniczka i karolina25


      GRATULUJEMY!

       



      Zobacz więcej: https://www.familie.pl/artykul/Swiateczne-sniadanie-z-zurkiem-w-roli-glownej-Wyniki-KONKURSU,8854,1.html#ixzz3W3Xss1m8

      Avatar użytkownika Stokrotka
      StokrotkaPoziom:
      • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
      • Posty: 66136
      20
      • Zgłoś naruszenie zasad
      1 kwietnia 2015, 11:30 | ID: 1209756

      Serdeczne gratulacje!