Ocet jabłkowy- znacie? - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

Ocet jabłkowy- znacie?

29odp.
Strona 1 z 2
Odsłon wątku: 11556
Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
  • Zgłoś naruszenie zasad
11 lipca 2016, 12:00 | ID: 1329396

Ocet jabłkowy –  jest bogactwem składników odżywczych.  W jego skład wchodzi duża grupa minerałów i pierwiastków śladowych, takich jak np. potas, sód, krzem, magnez, fluor, chlor, żelazo, miedź, fosfor, siarka, a także witamin z grup: A, B, C, E, P. Zawiera także pogromcę wolnych rodników w postaci beta-karotenu oraz kwas mlekowy, cytrynowy i octowy. Odpowiednie zestawienie tych związków pomaga przede wszystkim w oczyszczaniu organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn. Wzmacnia również system immunologiczny, poprawia stan naczyń krwionośnych i reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową. Głównymi składnikami octu jabłkowego są pektyny, witamina E i potas. Pektyny to mieszanka węglowodanów występująca w wielu roślinach, stanowiąca składową włókien błonnikowych. Dzięki temu: przyspiesza metabolizm komórkowy, wspomaga perystaltykę jelit, obniża przyswajalność i stopień odkładania tłuszczu, zmniejsza ryzyko miażdżycy. Witamina E, zwana witaminą młodości, chroni nas przed oznakami starzenia, walcząc z procesem utleniania się wolnych rodników. Dostarczając ją organizmowi zapewniamy sobie: dobry stan wzroku i mięśni, koncentrację, wzmocnienie systemu immunologicznego, prawidłowe ukrwienie organów wewnętrznych. Potas z kolei odpowiada za: dobrą pamięć, zdrowe zęby i dziąsła, piękną i zdrową cerę.


 Same dobroci. Ja używam czasem zamiast toniku tylko rozcieńczony. Można płukać w nim włosy.    Od niedawana robię sama taki ocet! Warto go mieć w domu!

Avatar użytkownika Patrycja Sobolewska
  • Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
  • Posty: 19647
1
  • Zgłoś naruszenie zasad
11 lipca 2016, 12:02 | ID: 1329397

znam ale nie uzywam ;)

Avatar użytkownika Mela134
Mela134Poziom:
  • Zarejestrowany: 22.03.2016, 10:12
  • Posty: 1080
2
  • Zgłoś naruszenie zasad
11 lipca 2016, 14:23 | ID: 1329440

Ocet jabłkowy jest wspaniały na wszystko  - wspomaga oczyszczanie organizmu  i odchudzanie.

Avatar użytkownika Patrycja Sobolewska
  • Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
  • Posty: 19647
3
  • Zgłoś naruszenie zasad
11 lipca 2016, 16:00 | ID: 1329474
Julianna Kozińska (2016-07-11 16:23:06)

Ocet jabłkowy jest wspaniały na wszystko  - wspomaga oczyszczanie organizmu  i odchudzanie.

moze sprobuje kiedys zobaczymy ;)

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
4
  • Zgłoś naruszenie zasad
11 lipca 2016, 16:19 | ID: 1329480

Zastosowanie zewnętrzne octu 

Już nasze prababcie zalecały płukanie jamy ustnej jego roztworem, gdy pojawiały się pleśniawki. Służyć może także do płukania gardła przy stanach zapalnych oraz zapaleniu krtani. Octowe okłady polecały też w przypadku skręcenia stawów i stłuczeniach.

Dermatolodzy utrzymują, że ma właściwości przeciwalergiczne. Nie rozcieńczony, stosowany bezpośrednio na skórę, leczy dolegliwości skórne. Używany do płukania włosów zapobiega ich wypadaniu. Płukanie włosów w słabym roztworze octu pozwala dokładnie usunąć resztki piany i mydła i zapobiega przetłuszczaniu się włosów sprawiając, że długo pozostają one świeże, pachnące i z połyskiem.

Kwas octowy to również doskonały antyseptyk. Rozcieńczony możemy użyć także do przemywania powierzchownych oparzeń, co zapobiegnie tworzeniu się blizn i uśmierzy ból. 


Ja robię sobie tonik, dodałam jeszcze płatki różane tylko musi odstać do jutra

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
5
  • Zgłoś naruszenie zasad
11 lipca 2016, 16:24 | ID: 1329481

Jak zrobić ocet jabłkowy? 


Należy wybrać kilka ładnych jabłek, umyć i pokroić je wraz ze skórkami i gniazdami nasiennymi, na małe kawałki. Następnie umieścić je w dużym słoiku i zalać posłodzoną przegotowaną wodą (jedna łyżka cukru na jedną szklankę wody). Naczynie zatkać obwiązując płótnem. Postawić w ciepłym miejscu, aby jabłka sfermentowały (na około 4 tygodnie). Od czasu do czasu  płyn zamieszać drewnianą łyżką. Gdy płyn przestanie się burzyć, należy przelać go do butelek, przecedzając przez gazę. 

Avatar użytkownika Sonia
SoniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
  • Posty: 112855
6
  • Zgłoś naruszenie zasad
11 lipca 2016, 16:51 | ID: 1329489
Stokrotka (2016-07-11 18:24:36)

Jak zrobić ocet jabłkowy? 


Należy wybrać kilka ładnych jabłek, umyć i pokroić je wraz ze skórkami i gniazdami nasiennymi, na małe kawałki. Następnie umieścić je w dużym słoiku i zalać posłodzoną przegotowaną wodą (jedna łyżka cukru na jedną szklankę wody). Naczynie zatkać obwiązując płótnem. Postawić w ciepłym miejscu, aby jabłka sfermentowały (na około 4 tygodnie). Od czasu do czasu  płyn zamieszać drewnianą łyżką. Gdy płyn przestanie się burzyć, należy przelać go do butelek, przecedzając przez gazę. 

Muszę spróbować;)

Nie stosowałam jeszcze ale słyszałam o takim occie.

Avatar użytkownika gocha2323
gocha2323Poziom:
  • Zarejestrowany: 23.04.2013, 18:58
  • Posty: 12534
7
  • Zgłoś naruszenie zasad
11 lipca 2016, 21:05 | ID: 1329521
Stokrotka (2016-07-11 18:24:36)

Jak zrobić ocet jabłkowy? 


Należy wybrać kilka ładnych jabłek, umyć i pokroić je wraz ze skórkami i gniazdami nasiennymi, na małe kawałki. Następnie umieścić je w dużym słoiku i zalać posłodzoną przegotowaną wodą (jedna łyżka cukru na jedną szklankę wody). Naczynie zatkać obwiązując płótnem. Postawić w ciepłym miejscu, aby jabłka sfermentowały (na około 4 tygodnie). Od czasu do czasu  płyn zamieszać drewnianą łyżką. Gdy płyn przestanie się burzyć, należy przelać go do butelek, przecedzając przez gazę. 

ooooo miałam  pytać jak robisz ocet! muszę zrobić Go i to jutro!

Avatar użytkownika Patrycja Sobolewska
  • Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
  • Posty: 19647
8
  • Zgłoś naruszenie zasad
12 lipca 2016, 07:13 | ID: 1329564
Odp. na: #7
gocha2323 (2016-07-11 23:05:13)
Stokrotka (2016-07-11 18:24:36)

Jak zrobić ocet jabłkowy? 


Należy wybrać kilka ładnych jabłek, umyć i pokroić je wraz ze skórkami i gniazdami nasiennymi, na małe kawałki. Następnie umieścić je w dużym słoiku i zalać posłodzoną przegotowaną wodą (jedna łyżka cukru na jedną szklankę wody). Naczynie zatkać obwiązując płótnem. Postawić w ciepłym miejscu, aby jabłka sfermentowały (na około 4 tygodnie). Od czasu do czasu  płyn zamieszać drewnianą łyżką. Gdy płyn przestanie się burzyć, należy przelać go do butelek, przecedzając przez gazę. 

ooooo miałam  pytać jak robisz ocet! muszę zrobić Go i to jutro!

ja dla mamy pokarzę ;P

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
9
  • Zgłoś naruszenie zasad
12 lipca 2016, 07:52 | ID: 1329587

Podobno na zmarszczki dobry i na kurzajki

Avatar użytkownika oliwka
oliwkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
  • Posty: 161880
10
  • Zgłoś naruszenie zasad
12 lipca 2016, 09:54 | ID: 1329622

Znam ale jeszcze go nie używałam, może czas zacząć...

Avatar użytkownika mardinka
mardinkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 08.06.2011, 06:18
  • Posty: 1582
11
  • Zgłoś naruszenie zasad
13 lipca 2016, 05:33 | ID: 1329824

A ja uzywam ocet jablkowy od dawna do salat. Kiedys salate, lub salatki robilam z dodatkiem cytryny i oleju, tak mi po prostu smakowalo, potem poznalam ocet jablkowy, a teraz uzywam roznych octow winnych i balsamiczny, mam zawsze przynajmniej z piec roznych smakow w szafce, od dawna malo uzywam natomiast spirytusowego, chyba ze do przetworow.

Avatar użytkownika Patrycja Sobolewska
  • Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
  • Posty: 19647
12
  • Zgłoś naruszenie zasad
13 lipca 2016, 06:38 | ID: 1329830
Stokrotka (2016-07-12 09:52:50)

Podobno na zmarszczki dobry i na kurzajki

w sumie cos tam mam pod oczami ale jak to uzyc {#tongue}

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
13
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 lipca 2016, 10:54 | ID: 1330674

Poczekam na swoje jabłka i świeżego nastawię.. 

Avatar użytkownika Mela134
Mela134Poziom:
  • Zarejestrowany: 22.03.2016, 10:12
  • Posty: 1080
14
  • Zgłoś naruszenie zasad
18 lipca 2016, 13:33 | ID: 1331156
Sonia (2016-07-11 18:51:48)
Stokrotka (2016-07-11 18:24:36)

Jak zrobić ocet jabłkowy? 


Należy wybrać kilka ładnych jabłek, umyć i pokroić je wraz ze skórkami i gniazdami nasiennymi, na małe kawałki. Następnie umieścić je w dużym słoiku i zalać posłodzoną przegotowaną wodą (jedna łyżka cukru na jedną szklankę wody). Naczynie zatkać obwiązując płótnem. Postawić w ciepłym miejscu, aby jabłka sfermentowały (na około 4 tygodnie). Od czasu do czasu  płyn zamieszać drewnianą łyżką. Gdy płyn przestanie się burzyć, należy przelać go do butelek, przecedzając przez gazę. 

Muszę spróbować;)

Nie stosowałam jeszcze ale słyszałam o takim occie.

Ja też muszę spróbować zrobić sama.Ten w sklepach podobno jest oszukany i nie tak zdrowy. Z kolei w sklepach eko jest dobry ale stanowczo dla mnie za drogi

Avatar użytkownika Patrycja Sobolewska
  • Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
  • Posty: 19647
15
  • Zgłoś naruszenie zasad
18 lipca 2016, 13:52 | ID: 1331167
Stokrotka (2016-07-16 12:54:03)

Poczekam na swoje jabłka i świeżego nastawię.. 

ja juz mogę robic swoj akurat mam jabłka :)

Avatar użytkownika jg1990
jg1990Poziom:
  • Zarejestrowany: 14.07.2016, 14:33
  • Posty: 36
16
  • Zgłoś naruszenie zasad
18 lipca 2016, 16:07 | ID: 1331208

Kiedyś uzywałam octu rozcieńczonego do picia na oczyszczanie organizmu... smak dosyc intensywny i z czasm mozna się przyzwyczaić ale odeszłam od tego. Kiedyś jadłam sałatkę ze szpinakiem baby zakrapianą tym octem, ale niezbyt podchodzi mi ten smak.

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
17
  • Zgłoś naruszenie zasad
18 lipca 2016, 17:09 | ID: 1331215
jg1990 (2016-07-18 18:07:44)

Kiedyś uzywałam octu rozcieńczonego do picia na oczyszczanie organizmu... smak dosyc intensywny i z czasm mozna się przyzwyczaić ale odeszłam od tego. Kiedyś jadłam sałatkę ze szpinakiem baby zakrapianą tym octem, ale niezbyt podchodzi mi ten smak.

Chyba trzeba się do smaku przyzwyczaić. Na do picia dodaje jeszcze miodu, jest duzo smaczniejsze  a miodek na serce jest dobry

Avatar użytkownika wamat
wamatPoziom:
  • Zarejestrowany: 01.10.2009, 10:38
  • Posty: 4075
18
  • Zgłoś naruszenie zasad
18 lipca 2016, 17:50 | ID: 1331235
Stokrotka (2016-07-11 18:24:36)

Jak zrobić ocet jabłkowy? 


Należy wybrać kilka ładnych jabłek, umyć i pokroić je wraz ze skórkami i gniazdami nasiennymi, na małe kawałki. Następnie umieścić je w dużym słoiku i zalać posłodzoną przegotowaną wodą (jedna łyżka cukru na jedną szklankę wody). Naczynie zatkać obwiązując płótnem. Postawić w ciepłym miejscu, aby jabłka sfermentowały (na około 4 tygodnie). Od czasu do czasu  płyn zamieszać drewnianą łyżką. Gdy płyn przestanie się burzyć, należy przelać go do butelek, przecedzając przez gazę. 

Moja siostra robi ocet jabłkowy, ja nie próbowałam ale chyba wreszcie zacznę. Czy gatunek jabłek obojętny (mam papierówkę)? Ile płynu? Tyle żeby razem z owocami był pełen słoik? Muszę sprawdzić czy już jabłka dobre. 

Avatar użytkownika Dunia
DuniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
  • Posty: 18894
19
  • Zgłoś naruszenie zasad
18 lipca 2016, 17:55 | ID: 1331238

Nie robię sama octu jabłkowego. Ale tylko taki kupowany w sklepie używam od kilku lat. I do wszystkiego. Nawet do przetworów. 

A sama zrobiłam ocet winny z winogron. Stoi dwa lata , nie używam , bo pachnie mi winem. A zal wyrzucić. Niech sobie stoi. Za kilka lat będzie ocet balsamiczny.{#lol}

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
20
  • Zgłoś naruszenie zasad
2 kwietnia 2017, 19:36 | ID: 1373212
Jeszcze ciekawostkę znalazłam.. może się przyda..: Wystarczy że napełnisz butelkę z rozpylaczem w proporcjach 2 do 1 czyli na w stosunku 2:1 czyli na 200 ml octu jabłkowego przypada 100 ml wody. Następnie spryskaj nim chwasty. Zdziwisz się, że chwasty w bardzo krótkim znikną z Twojego ogrodu! Najważniejsze jest to że ta metoda jest w 100% naturalna zatem nie zawiera szkodliwych składników pestycydów, a efekt jest taki sam, a nawet lepszy.