Ocet jabłkowy- znacie?
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Ocet jabłkowy – jest bogactwem składników odżywczych. W jego skład wchodzi duża grupa minerałów i pierwiastków śladowych, takich jak np. potas, sód, krzem, magnez, fluor, chlor, żelazo, miedź, fosfor, siarka, a także witamin z grup: A, B, C, E, P. Zawiera także pogromcę wolnych rodników w postaci beta-karotenu oraz kwas mlekowy, cytrynowy i octowy. Odpowiednie zestawienie tych związków pomaga przede wszystkim w oczyszczaniu organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn. Wzmacnia również system immunologiczny, poprawia stan naczyń krwionośnych i reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową. Głównymi składnikami octu jabłkowego są pektyny, witamina E i potas. Pektyny to mieszanka węglowodanów występująca w wielu roślinach, stanowiąca składową włókien błonnikowych. Dzięki temu: przyspiesza metabolizm komórkowy, wspomaga perystaltykę jelit, obniża przyswajalność i stopień odkładania tłuszczu, zmniejsza ryzyko miażdżycy. Witamina E, zwana witaminą młodości, chroni nas przed oznakami starzenia, walcząc z procesem utleniania się wolnych rodników. Dostarczając ją organizmowi zapewniamy sobie: dobry stan wzroku i mięśni, koncentrację, wzmocnienie systemu immunologicznego, prawidłowe ukrwienie organów wewnętrznych. Potas z kolei odpowiada za: dobrą pamięć, zdrowe zęby i dziąsła, piękną i zdrową cerę.
Same dobroci. Ja używam czasem zamiast toniku tylko rozcieńczony. Można płukać w nim włosy. Od niedawana robię sama taki ocet! Warto go mieć w domu!
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
znam ale nie uzywam ;)
- Zarejestrowany: 22.03.2016, 10:12
- Posty: 1080
Ocet jabłkowy jest wspaniały na wszystko - wspomaga oczyszczanie organizmu i odchudzanie.
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
Ocet jabłkowy jest wspaniały na wszystko - wspomaga oczyszczanie organizmu i odchudzanie.
moze sprobuje kiedys zobaczymy ;)
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Zastosowanie zewnętrzne octu
Już nasze prababcie zalecały płukanie jamy ustnej jego roztworem, gdy pojawiały się pleśniawki. Służyć może także do płukania gardła przy stanach zapalnych oraz zapaleniu krtani. Octowe okłady polecały też w przypadku skręcenia stawów i stłuczeniach.
Dermatolodzy utrzymują, że ma właściwości przeciwalergiczne. Nie rozcieńczony, stosowany bezpośrednio na skórę, leczy dolegliwości skórne. Używany do płukania włosów zapobiega ich wypadaniu. Płukanie włosów w słabym roztworze octu pozwala dokładnie usunąć resztki piany i mydła i zapobiega przetłuszczaniu się włosów sprawiając, że długo pozostają one świeże, pachnące i z połyskiem.
Kwas octowy to również doskonały antyseptyk. Rozcieńczony możemy użyć także do przemywania powierzchownych oparzeń, co zapobiegnie tworzeniu się blizn i uśmierzy ból.
Ja robię sobie tonik, dodałam jeszcze płatki różane tylko musi odstać do jutra
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Jak zrobić ocet jabłkowy?
Należy wybrać kilka ładnych jabłek, umyć i pokroić je wraz ze skórkami i gniazdami nasiennymi, na małe kawałki. Następnie umieścić je w dużym słoiku i zalać posłodzoną przegotowaną wodą (jedna łyżka cukru na jedną szklankę wody). Naczynie zatkać obwiązując płótnem. Postawić w ciepłym miejscu, aby jabłka sfermentowały (na około 4 tygodnie). Od czasu do czasu płyn zamieszać drewnianą łyżką. Gdy płyn przestanie się burzyć, należy przelać go do butelek, przecedzając przez gazę.
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Jak zrobić ocet jabłkowy?
Należy wybrać kilka ładnych jabłek, umyć i pokroić je wraz ze skórkami i gniazdami nasiennymi, na małe kawałki. Następnie umieścić je w dużym słoiku i zalać posłodzoną przegotowaną wodą (jedna łyżka cukru na jedną szklankę wody). Naczynie zatkać obwiązując płótnem. Postawić w ciepłym miejscu, aby jabłka sfermentowały (na około 4 tygodnie). Od czasu do czasu płyn zamieszać drewnianą łyżką. Gdy płyn przestanie się burzyć, należy przelać go do butelek, przecedzając przez gazę.
Muszę spróbować;)
Nie stosowałam jeszcze ale słyszałam o takim occie.
- Zarejestrowany: 23.04.2013, 18:58
- Posty: 12534
Jak zrobić ocet jabłkowy?
Należy wybrać kilka ładnych jabłek, umyć i pokroić je wraz ze skórkami i gniazdami nasiennymi, na małe kawałki. Następnie umieścić je w dużym słoiku i zalać posłodzoną przegotowaną wodą (jedna łyżka cukru na jedną szklankę wody). Naczynie zatkać obwiązując płótnem. Postawić w ciepłym miejscu, aby jabłka sfermentowały (na około 4 tygodnie). Od czasu do czasu płyn zamieszać drewnianą łyżką. Gdy płyn przestanie się burzyć, należy przelać go do butelek, przecedzając przez gazę.
ooooo miałam pytać jak robisz ocet! muszę zrobić Go i to jutro!
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
Jak zrobić ocet jabłkowy?
Należy wybrać kilka ładnych jabłek, umyć i pokroić je wraz ze skórkami i gniazdami nasiennymi, na małe kawałki. Następnie umieścić je w dużym słoiku i zalać posłodzoną przegotowaną wodą (jedna łyżka cukru na jedną szklankę wody). Naczynie zatkać obwiązując płótnem. Postawić w ciepłym miejscu, aby jabłka sfermentowały (na około 4 tygodnie). Od czasu do czasu płyn zamieszać drewnianą łyżką. Gdy płyn przestanie się burzyć, należy przelać go do butelek, przecedzając przez gazę.
ooooo miałam pytać jak robisz ocet! muszę zrobić Go i to jutro!
ja dla mamy pokarzę ;P
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Podobno na zmarszczki dobry i na kurzajki
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Znam ale jeszcze go nie używałam, może czas zacząć...
- Zarejestrowany: 08.06.2011, 06:18
- Posty: 1582
A ja uzywam ocet jablkowy od dawna do salat. Kiedys salate, lub salatki robilam z dodatkiem cytryny i oleju, tak mi po prostu smakowalo, potem poznalam ocet jablkowy, a teraz uzywam roznych octow winnych i balsamiczny, mam zawsze przynajmniej z piec roznych smakow w szafce, od dawna malo uzywam natomiast spirytusowego, chyba ze do przetworow.
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
Podobno na zmarszczki dobry i na kurzajki
w sumie cos tam mam pod oczami ale jak to uzyc
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Poczekam na swoje jabłka i świeżego nastawię..
- Zarejestrowany: 22.03.2016, 10:12
- Posty: 1080
Jak zrobić ocet jabłkowy?
Należy wybrać kilka ładnych jabłek, umyć i pokroić je wraz ze skórkami i gniazdami nasiennymi, na małe kawałki. Następnie umieścić je w dużym słoiku i zalać posłodzoną przegotowaną wodą (jedna łyżka cukru na jedną szklankę wody). Naczynie zatkać obwiązując płótnem. Postawić w ciepłym miejscu, aby jabłka sfermentowały (na około 4 tygodnie). Od czasu do czasu płyn zamieszać drewnianą łyżką. Gdy płyn przestanie się burzyć, należy przelać go do butelek, przecedzając przez gazę.
Muszę spróbować;)
Nie stosowałam jeszcze ale słyszałam o takim occie.
Ja też muszę spróbować zrobić sama.Ten w sklepach podobno jest oszukany i nie tak zdrowy. Z kolei w sklepach eko jest dobry ale stanowczo dla mnie za drogi
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
Poczekam na swoje jabłka i świeżego nastawię..
ja juz mogę robic swoj akurat mam jabłka :)
- Zarejestrowany: 14.07.2016, 14:33
- Posty: 36
Kiedyś uzywałam octu rozcieńczonego do picia na oczyszczanie organizmu... smak dosyc intensywny i z czasm mozna się przyzwyczaić ale odeszłam od tego. Kiedyś jadłam sałatkę ze szpinakiem baby zakrapianą tym octem, ale niezbyt podchodzi mi ten smak.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Kiedyś uzywałam octu rozcieńczonego do picia na oczyszczanie organizmu... smak dosyc intensywny i z czasm mozna się przyzwyczaić ale odeszłam od tego. Kiedyś jadłam sałatkę ze szpinakiem baby zakrapianą tym octem, ale niezbyt podchodzi mi ten smak.
Chyba trzeba się do smaku przyzwyczaić. Na do picia dodaje jeszcze miodu, jest duzo smaczniejsze a miodek na serce jest dobry
- Zarejestrowany: 01.10.2009, 10:38
- Posty: 4075
Jak zrobić ocet jabłkowy?
Należy wybrać kilka ładnych jabłek, umyć i pokroić je wraz ze skórkami i gniazdami nasiennymi, na małe kawałki. Następnie umieścić je w dużym słoiku i zalać posłodzoną przegotowaną wodą (jedna łyżka cukru na jedną szklankę wody). Naczynie zatkać obwiązując płótnem. Postawić w ciepłym miejscu, aby jabłka sfermentowały (na około 4 tygodnie). Od czasu do czasu płyn zamieszać drewnianą łyżką. Gdy płyn przestanie się burzyć, należy przelać go do butelek, przecedzając przez gazę.
Moja siostra robi ocet jabłkowy, ja nie próbowałam ale chyba wreszcie zacznę. Czy gatunek jabłek obojętny (mam papierówkę)? Ile płynu? Tyle żeby razem z owocami był pełen słoik? Muszę sprawdzić czy już jabłka dobre.
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Nie robię sama octu jabłkowego. Ale tylko taki kupowany w sklepie używam od kilku lat. I do wszystkiego. Nawet do przetworów.
A sama zrobiłam ocet winny z winogron. Stoi dwa lata , nie używam , bo pachnie mi winem. A zal wyrzucić. Niech sobie stoi. Za kilka lat będzie ocet balsamiczny.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136