Katrin3783
2011.02.05 21:05
Czy znasz właściwości lecznicze miodu pszczelego? Na pewno nie wiesz o tym , że miód ma wiele właściwości leczniczych.. Zapoznaj się z artykułem a sam się przekonasz jak ważnym elementem diety jest miód! Miód pszczeli jest podstawowym produktem pracy pszczół. Jego skład to w przewadze cukry proste: glukoza i fruktoza ok. 75%, woda - wg normy dopuszcza się jej 23 % w miodzie wrzosowym, 20 % w pozostałych. W znacznie mniejszych ilościach występują biopierwiastki (potas fosfor, magnez, wapń, w mniejszej ilości żelazo siarka), flawonoidy - naturalne kwasy organiczne, olejki eteryczne, witaminy (głównie z grupy B, wit C) i wiele innych skomplikowanych substancji, które w sumie składają się na właściwości miodu. Bardzo ważną rolę pełnią enzymy dodawane przez pszczoły w trakcie procesu powstawania miodu, to one w większości decydują o właściwościach przeciw zapalnych i przeciw drobnoustrojowych. Miód działa wzmacniająco na układ odpornościowy organizmu, działa korzystnie na serce, wątrobę, układ pokarmowy. Wszystkim znane jest jego wykrztuśne i przeciwzapalne działanie w schorzeniach układu oddechowego. Miód to wyjątkowy produkt, stosowany na co dzień pozwala uchronić nas przed wieloma dolegliwościami. W czasie choroby w zwiększonych dawkach potrafi skutecznie wspomagać leczenie. Miód zwiększa siłę skurczu i wydolność serca, obniża ciśnienie krwi, oraz działa przeciw arytmicznie. Rozszerza również naczynia wieńcowe, oraz poprawia krążenie. Miód jest z powodzeniem stosowany przy arytmii serca. W tym przypadku podaje się ok 100-200g miodu dziennie – oczywiście w kilku mniejszych porcjach. Systematyczne spożywanie miodu pozwala zmniejszyć miażdżycę, oraz łagodzi dusznicę bolesną. Miód posiada łagodne działanie uspokajające, łagodzące napięcie nerwowe. Warto stosować miód przy wyczerpaniu psychicznym, oraz zmęczeniu pracą umysłową, oraz jako wspomagające leczenie schizofrenii, nerwic, oraz depresji. Tradycyjnie miód jest używany w leczeniu wszelkiego typu przeziębień. Są to m. in .kaszel, chrypka, bóle gardła, stany zapalne gardła, zapalenie oskrzeli. Miód posiada działanie wykrztuśne, zmniejsza ból gardła i głowy. Miód normalizuje pracę żołądka, jak również wątroby. Można go stosować wspomagająco we wrzodach żołądka i dwunastnicy. Regularne przyjmowanie miodu pozwala wyeliminować zgagę. Podczas biegunek, lub zaparć warto stosować miód, który unormuje pracę jelit. W dermatologii miód ma zastosowanie podczas leczenia ran po oparzeniach, czy zabiegach chirurgicznych. Stosuje się go także na owrzodzenia cukrzycowe, oraz odleżyny. Miód można z powodzeniem stosować na niektóre schorzenia alergiczne skóry. Najlepszą metodą na popękane usta jest posmarowanie ich miodem. W sprzedaży są dostępne następujące miody: Miód wrzosowy Miód rzepakowy Miód lipowy Miód kremowy Mniszek Lekarski Miód kremowy Lipa z Bławatkiem Miód Akacjowy Miód Gryczany Miód Wielokwiatowy Miód nie jest zarejestrowany jako lek – formalnie jest traktowany jako substancja spożywcza, ale faktycznie jest lekiem. W przypadku spożywania miodu jako substancji leczniczej zaleca się taki miód który gwarantuje efekt leczniczy. Najlepiej zakupić go bezpośrednio od znajomego pszczelarza. Adresy indywidualnych pszczelarzy można uzyskać w każdym większym mieście, w siedzibach związku pszczelarzy. Ja polecam miód z pasieki Dutkowiak dostępny w Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność ul. Koszykowa 20 oraz Modlińska 310/312 Warszawa. Dostępny również przez Internet http://www.waszsklep.com.pl
2iza
2010.03.09 00:04
A ja właśnie na przeziebienie zrobiłam syrop z miodu i z cebuli mniam :D
dziecinka
2010.03.08 21:12
smacznego życzę:) najlepiej chyba niechby to było na wodzie, ale różni ludzie różnie robią:) ( ja robię - troszke wody, miód, sok z cytryny)
madzior88
2010.03.08 20:45
dziecinka napisał 2010-03-08 20:43:47ja od grycznego wolę lipowy czy wielokwiatowy, spadziowgo chyba nie jadłam. A z tego, co podajesz,Madzior, to jeszcze - z cytrynką:) pycha:)to muszę spróbować,z cytrynką nigdy nie piłam :D
dziecinka
2010.03.08 20:43
ja od grycznego wolę lipowy czy wielokwiatowy, spadziowgo chyba nie jadłam. A z tego, co podajesz,Madzior, to jeszcze - z cytrynką:) pycha:)
madzior88
2010.03.08 20:39
lubię z mleczkiem i odrobiną masełka na gorąco,dobre na przeziębienie :D czasem jak gardło boli zjem łyżeczkę,ale z musu,bo nie lubię go w takiej postaci na "surowo"
plascynacja
2010.03.08 20:35
Kocham miód, a szczególnie gryczany i spadziowy - mają "pikantny" smak i specyficzny smak... Ale najlepszy miód był z pasieki mojego dziadka
dziecinka
2010.03.05 10:52
Ula ma rację,z ezbyt wysoka temperatura usuwa dobre właściwości miodu.
jarmila02
2010.03.04 22:10
Powinnam jeść miód gryczany, a nie jem żadnego, bo nie lubię... tak samo jak chałwywww.jarmila09.wordpress.com
bełatka
2010.03.04 21:48
Ja najbardziej lubię miód lipowy, a ostatnio zasmakowałam we wrzosowym.
ULA
2010.03.04 13:07
Ja bardzo lubię prawie każdy miód - najczęściej robię sobie kanapkę z serkiem "Twój smak" (śmietankowym) i z miodem albo robię do picia dzbanek wody z goździkami miodem i cytryną (wrzątkiem zalewam goździki, po przestudzeniu dodaję 2 duże łyżki miodu i wyciskam 3 cytryny), który potem pijemy cały dzień. Jak bierze mnie przeziębienie piję mleko z miodem i z czosnkiem Miód dodaję też czasami do ciast a nawet do dań obiadowych Z tego co wiem i stosuję nie powinno się dodawać miodu do gorącej herbaty, wody czy mleka, bo wówczas traci on swoje lecznicze właściwości. Trzeba poczekać aż picie do którego dodajemy miód przestygnie
Malwinka
2010.03.04 12:54
oliwka napisał 2010-03-04 10:52:22Nie przepadam... i nie jadam....w potrawie zjem, jak go nie czuć, ale na surowo nigdy, nie lubię jego zapachu. Panuj nam sloneczko ☺
Jaśmina
2010.03.04 11:59
1)Akacjowy – zaburzenia p. pokarmowego, nerki i ukł.moczowy, przeziębienia 2) Lipowy – górne i dolne drogi oddechowe, serce i ukł. krążenia, ukł. nerwowy, stres
3) Gryczany – ukł. krążenia, miażdżyca, wątroba i działanie odtruwające, niedokrwistość z powodu niedoboru żelaza
4) Wrzosowy – nerki, drogi moczowe, prostata, stany zapalne jamy ustnej i gardła, stany zapalne żołądka i jelit
5) Wielokwiatowy – stany alergiczne dróg oddechowych, wyczerpanie fizyczne i psychiczne, serce i naczynia krwionośne
6) Spadziowy z drzew iglastych – dolne drogi oddechowe, przewód pokarmowy, zaparcia, biegunki, choroby serca i naczyń, nerwice
Katianka
2010.03.04 11:37
Nie lubię.
aśka r
2010.03.04 11:06
Ja muszę mieć dużą ochotę żeby jeść albo żeby w ogóle kupić chociaż moja Ania bardzo lubi.
Jaśmina
2010.03.04 11:02
Uwielbiam miód lipowy i akacjowy, miody jasne, łagodne które jak się skrystalizują są białe jak smalec, szczególnie akacjowy. W zimę lubię gryczany, ciemny i mocny w smaku, dobrze rozgrzewa dodany do herbaty lub do piwka
Mama Tymka
2010.03.04 10:58
teściowie mają swoją pasiekę więc na brak miodu nie narzekam - najbardziej lubię spadziowy ze spadzi iglastej.taką wodą być a nie tą co żałośnie całą noc tłucze się po oknie
oliwka
2010.03.04 10:52
Nie przepadam... i nie jadam....
Isabelle
2010.03.04 10:51
Z mlekiem najlepszy! Ale i łyżeczką potrafię zjesć;)Słońce wstało zwariowało...
dziecinka
2010.03.04 10:30
co Wy na to? jecie, lubicie, który smakuje najlepiej?