Co region, to potrawa
Daniem, które musi pojawić się podczas wigilijnej kolacji jest oczywiście zupa. Jaka? Tutaj już można spotkać się z różnymi odmianami. Prym wiedzie przede wszystkim zupa grzybowa na przemian z czerwonym barszczem. Nie są to jednak jedyne dania, które pojawiają się na białym obrusie nieopodal karpia. Co kraj, to obyczaj, co region, to potrawa – w górach powita nas kwaśnica, na Kresach skosztujemy zupy migdałowej, natomiast zupa rybna najczęściej będzie figurować w świątecznym menu na Pomorzu.
Wyjątkowe zupy na świąteczną kolację
Specjalnie dla Was wybraliśmy 4 wyjątkowe zupy – dwie popularne w całej Polsce i dwie cieszące się głównie lokalną sławą. Jesteśmy bardzo ciekawi, która z nich pojawi się u Was na rodzinnej, świątecznej kolacji w tym roku. Oto wybrane przez nasz przepisy:
- Czerwony barszcz świąteczny (https://uwielbiam.pl/przepis/barszcz-swiateczny) – klasyczna zupa wigilijna z dodatkiem majeranku, masła oraz przepysznymi uszkami;
- Klasyczna zupa grzybowa (https://uwielbiam.pl/przepis/zupa-grzybowa-4) – sporządzana na bazie warzyw (marchew, pietruszka, seler, cebula) i suszonych grzybów. W naszym przepisie podawana z makaronem typu łazanki;
- Zupa z pulpetami rybnymi (https://uwielbiam.pl/przepis/zupa-z-pulpetami-rybnymi) – wyjątkowy przepis na bożonarodzeniową ucztę. Niezbędne składniki? Włoszczyzna, filet z dorsza, seler naciowy, kiełki rzodkiewki, jajko, tarta bułka i koperek;
- Moczka (https://uwielbiam.pl/przepis/moczka) – tradycyjna zupa piernikowa z dodatkiem bakali i suszonych owoców (m.in. suszone śliwki, morele i jabłka. Dzięki niej poznasz świąteczne smaki prosto ze Śląska!
Wszystko brzmi smakowicie, prawda? Aż trudno się na coś zdecydować! Na szczęście zostało nam trochę czasu, aby wybrać swój ulubiony przepis. Szczerze zachęcamy do przetestowania wszystkich 4 przepisów, aby wybrać swojego wigilijnego faworyta!