Opublikowany przez:
              
                                  Joanna P.
                    
                      Redakcja                    
                
              
              
                              
                  2017-08-11 11:37:38                
              
                              
                  
                
              
                          
          
                      
              
                              
                  Autor zdjęcia/źródło:
                  Przepisy na sierpień, congerdesign, TheAndrasBarta, keem1201 Pixabay                
                           
          
          Czego nie zdążyło ogrzać lipcowe słońce „walczące” z burzami, to z pewnością zostanie dopieszczone promieniami słonecznymi w sierpniu. Sierpniowe owoce i warzywa są pyszne i dorodne, co najlepiej z nich przyrządzić?
                    
          
            
                Sierpień to  czas największych zbiorów, dlatego w tym miesiącu przypada szczytowy okres żniw. Rolnicy cieszą się z udanej pogody, a my konsumenci z dorodnych plonów. Nie jestem wegetarianką, lecz latem chętnie rezygnuję z mięsa na rzecz pysznych warzyw i owoców. Nie ma innej możliwości, aby nasycić się do woli, „napchać” na cały rok urodzajnymi zbiorami z pól. Smaku i jakości dostępnych przez cały rok warzyw i owoców zupełnie nie można porównywać do tych letnich. Chętnie więc zaproszę Was do skorzystania z kilku przepisów na potrawy, które powinniśmy przygotowywać szczególnie w sierpniu. Wszystkie wybrane dania są wegetariańskie, bo nawet kochający mięso powinni latem, chociaż czasami,  przerzucić się na potrawy jarskie. Jedząc dużo warzyw i owoców można w pełni poczuć lato.
Sałatka z ogórkowych wstążek
Składniki:
- 2 ogórki wężowe, bez pestek, ze skórą
 
- 300-400 g pomidorów bez skóry i pestek pokrojonych w kostkę
 
- 3 cebule dymki pokrojone w plasterki
 
- 1 łyżeczka soli
 
- 1 zmiażdżony ząbek  czosnku
 
- trochę posiekanej kolendry
 
- 1 łyżka octu winnego
 
- szczypta cukru
 
- 2 łyżki oliwy
 
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Ogórki kroić wzdłuż na cienkie paseczki.
 
- Posypać solą i odstawić na 10 minut .
 
- Ogórki osuszyć na ręczniku papierowym, wymieszać z pomidorami i dymką.
 
- Całość polać sosem (wymieszane oliwa, ocet winny, czosnek, kolendra i cukier) przed podaniem.
 
Chłodnik ogórkowy
Składniki:
- 1 litr maślanki
 
- 8 ogórków gruntowych
 
- 1-2 ząbki czosnku
 
- 1/2 pęczka koperku
 
- ewentualnie kilka listków mięty
 
- sól i pieprz
 
Przygotowanie KROK PO KROKU:
                 
                    
                    
                 
- Ogórki obierać i utrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na 15 minut, żeby puściły sok.
 
- Odcisnąć ogórki, przełożyć do miski i wymieszać z maślanką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem (oraz miętą).
 
- Doprawić solą i pieprzem.
 
- Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aby chłodnik się schłodził, a smaki przegryzły.
 
Placuszki z cukinią
Składniki:
- 30 g mąki pszennej
 
- 1 starta na dużych oczkach cukinia
 
- 50 ml mleka
 
- szczypta soli i pieprzu
 
- 1 jajko
 
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Przesianą mąkę wymieszać z solą i pieprzem.
 
- Dodać roztrzepane jajko i powoli wlewając mleko wszystko mieszać na gładkie ciasto
 
- Następnie ciasto połączyć ze starta cukinią
 
- Smażyć po 2 minuty z każdej strony aż będą rumiane
 
- Podawać z tzatzikami.
 
Arbuzowa sałatka z fetą
Składniki:
- dwie garści pomidorków koktajlowych
 
- miseczka miąższu z arbuza
 
- 1/2 zielonej papryki
 
- 1/2 ogórka wężowego
 
- kilka rzodkiewek
 
- 2-3 łyżki oliwy
 
- 1 opakowanie sera feta
 
- 2 cebulki dymki
 
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
 
- 1 łyżeczka suszonego oregano
 
- kilka listków mięty
 
- sól i pieprz
 
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Pomidorki przekroić na pół, arbuza bez pestek, oczyszczoną paprykę i ogórka  w skórce pokroić w kosteczkę, a rzodkiewki w plasterki.
 
- Warzywa wymieszać z dwiema łyżkami oliwy.
 
- Dodać połowę pokrojonej w kostkę fety, jedną posiekaną dymkę i połowę mięty pokrojonej w paseczki i wszystko wymieszać.
 
- Resztę fety, mięty i dymek zmiksować z jogurtem 
 
- i oregano, doprawić solą i pieprzem.
 
- Sałatkę polać sosem i podawać z kawałkiem bagietki.
 
Kukurydza posypana serem
Składniki:
- kilka kolb kukurydzy
 
- 1 łyżka startego parmezanu (lub innego twardego sera) na 1 kolbę kukurydzy
 
- odrobina masła
 
- posiekana natka pietruszki
 
- sól i pieprz
 
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Gotować kukurydzę w osolonej wodzie przez 10 minut.
 
- Gorące kolby posmarować masłem, doprawić sola i pieprzem, posypać starty parmezanem i natką.
 
- Podawać jako samodzielną przekąskę lud do pieczonego kurczaka.
 
ZOBACZ TAKŻE: