Chemiczne dodatki do żywności - lista najbardziej szkodliwych - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Chemiczne dodatki do żywności - lista najbardziej szkodliwych

Chemiczne dodatki do żywności są obecnie stosowane we wszystkich produktach spożywczych dostępnych na rynku. Używa się ich w celu stworzenia wrażenia smaku, zapachu podobnego do naturalnego, zmiany konsystencji i koloru oraz przedłużania terminu ważności do spożycia. Nie da się ich zupełnie wyeliminować, ale warto wiedzieć jakie środki są stosowane i które są najbardziej szkodliwe.

Chemiczne dodatki do żywności - lista najbardziej szkodliwych

Autor zdjęcia/źródło: Photl.com @ chemiczne dodatki do żywności

Lista spożywczych środków chemicznych jest długa. Można ją podzielić na 5 rodzajów chemicznych dodatków a są to: aromaty, barwniki, emulgatory, konserwanty i środki słodzące.

Nie wszystkie z nich są czystą chemią, niektóre mają pochodzenie naturalne, pod tym względem można wyróżnić:

  • naturalne – pochodzące bezpośrednio z produktów naturalnych,
  • identyczne z naturalnymi – tzn. syntezowane przez człowieka, ale o identycznej strukturze chemicznej do związków naturalnych,
  • sztuczne – syntezowane przez człowieka i o strukturze nie odpowiadającej żadnym związkom występującym naturalnie.

Lista E

W Unii Europejskiej istnieje tzw. lista E, na której zgromadzono wszystkie chemiczne dodatki do żywności i nadano im skróty literowo-cyfrowe. Taki system ma umożliwić producentom umieszczenie wszystkich użytych dodatków na niewielkiej na ogół etykiecie listy składników oraz ułatwić i zmniejszyć u nabywcy negatywne wrażenie jakie może się pojawić przy czytaniu skomplikowanych nazw chemicznych.

Wymienię tylko te środki, na które należy uważać i które są szkodliwe w większych dawkach. Lista E jest naprawdę długa i ciągnie się w nieskończoność, więc nie sposób wymienić wszystkich środków, zwłaszcza, że systematycznie są do niej dodawane kolejne.


Jakie produkty zawierają najwięcej chemicznych dodatków? Oto one:

Wędliny  - mogłoby się wydawać, że to po prostu zwykłe mięso, ale nie dość, że w paszach dla trzody chlewnej i drobiu stosowane są różnego rodzaju ulepszacze to potem przy przetwarzaniu mięsa dodaje się również wiele chemii m. in. acetylowany adypinian dwuskrobiowy (E1422), azotyn sodu (E250), cytrynian trisodowy (E331iii), difosforan disodowy (E450i), glutaminian sodu (E621), guma guar (E412), izoaskorbinian sodu (E316), karagen (E407), koszenila (E120), trifosforan pentasodowy (E451i).


Chrupki i chipsy – zawierają łatwo przy­swa­jal­ne cukry, duże ilo­ści soli i tłusz­cze z dodatkiem wielu ulep­sza­czy. A w ich skład wchodzą: aro­mat dymu wę­dzar­ni­cze­go, brąz HT (E155), di­fos­fo­ran di­so­do­wy (E450), glu­ta­mi­nian sodu (E621), gu­any­lan di­so­do­wy (E627), ino­zy­nian di­so­do­wy (631), kar­mel amo­nia­kal­ny (E150c), ko­sze­ni­la (E120), kwas jabł­ko­wy (E296), kwas kar­mi­no­wy (E120), wę­glan sodu (E500).


Napoje gazowane - zawierają sub­stan­cje sło­dzą­ce, które przy­czy­niać się do roz­wo­ju nowotwo­rów i cho­rób ukła­du lim­fa­tycz­ne­go. Che­micz­ne do­dat­ki w napojach to: ace­sul­fam K (E950), ben­zo­esan sodu (E211), be­ta-apo-8’-ka­ro­te­nal (E160e), cy­kla­mi­nian sodu (E952), cytry­nian sodu (E331), estry gli­ce­ro­lu i ży­wi­cy ro­ślin­nej (E455), guma arab­ska (E414), karmel amo­nia­kal­no-siar­czy­no­wy (E150d), kwas fos­fo­ro­wy (E338), sa­cha­ry­nian sodu (E954), sorbinian po­ta­su (E202).



Ciastka i cukierki – wyglądają niewinnie, ale zawierają masę spulchniaczy, słodzików,konserwantów i barwników tj.:  di­fos­fo­ra­ny (E450), dwu­tle­nek ty­ta­nu (E171), izo­me­ry ka­ro­te­nu (E160a), kosze­ni­la (E120), mono i di­gli­ce­ry­dy kwa­sów tłusz­czo­wych (E471), pi­ro­siar­czyn sodu (E223), po­li­ry­cy­no­le­inian po­li­gli­ce­ro­lu (E476), siar­czan wap­nia (E516), sor­bi­tol (E420), węgla­ny amonu (E503), wę­gla­ny sodu (E500).



Sery topione – tylko w nazwie mają słowo ser, bo ich skład nie ma z nim nic wspólnego, w niektórych przypadkach sera jest w nich zaledwie 10 proc. A poza tym woda i ponad 45 proc. tłusz­czów. Głów­nie ro­ślin­nych, utwar­dzo­nych. Do tego mąka pszen­na, skro­bia, biał­ko so­jo­we, i oczywiście chemia: askor­bi­nian sodu (E301), di­fos­fo­ra­ny (E450), fos­fo­ra­ny sodu (E339), glu­ta­mi­nian sodu (E621), guma ksan­ta­no­wa (E415), ka­ra­gen (E407), ko­sze­ni­la (E120), po­li­fos­fo­ra­ny (E452), pół­to­ra­wę­glan sodu (E500iii), sole so­do­we kwasu cy­try­no­we­go (E331).


Lista najbardziej szkodliwych chemicznych dodatków do żywności>>


Najnowsze komentarze

  • 83.11.*.*Ikona zgłaszania komentarza
    Koszenile e120 to produkt pochodzenia naturalnego, nie chemicznego
  • 37.47.*.*Ikona zgłaszania komentarza
    ja ze stokrotka
  • Awatar użytkownika spoczikasia
    spoczikasiaIkona zgłaszania komentarza
    Co jak co ale sery topione to ja bardzo lubię i nie zamierzam z nich rezygnować. Wolę już wynieść na śmieci wszystkie słodycze z domu.