Dziewięć miesięcy ciąży to czas wyjątkowy, który pozwala mamie odpowiednio przygotować się na przyjście dziecka na świat, a maluchowi dojrzeć, aby móc samodzielnie funkcjonować. Jest to również okres, w którym mama powinna wyjątkowo zadbać o swój dobrostan, ale również o swoją dietę, która może bezpośrednio wpływać na dobry rozwój malucha? Czy są produkty, których należy unikać w ciąży? Choć lista nie jest taka długa, kilku z nich powinnaś unikać bezwzględnie.
#1 Alkoholowi w ciąży mówimy nie!
Nawet mała dawka alkoholu ma wpływ na rozwijający się płód, a zwłaszcza na jego mózg. Najcięższym powikłaniem, u mam pijących często i dużo będzie zespół alkoholowy u dziecka FAZ. Pamiętaj, że alkohol przenikając przez łożysko do płodu wywiera na niego teratogenne (wywołujące wady rozwojowe płodu) i toksyczne działanie.
#2 Ostrożnie surowe mięso, jaja, ryby
Tego typu surowizna jest w ciąży niewskazana. Organizm kobiety ciężarnej podlega w tym czasie wielu zmianom, a co za tym idzie następuje także osłabienie układu odpornościowego i wzrasta podatność na niektóre zakażenia. Dlatego też niektóre drobnoustroje w tym czasie łatwiej mogą przeniknąć przez łożysko. Zarówno surowe mięso, jaja, czy ryby mogą spowodować u ciężarnej zakażenie listeriozą, salmonellozą lub toksoplazmozą, a to z kolei może nieść negatywne skutki dla rozwijającego się płodu – z wadami rozwojowymi włącznie.
Warto także pamiętać w ciąży o nieco większej potrzebie higieny rąk – zwłaszcza przed posiłkami, a także czystością ich przygotowania i spożywania (np. mycie owoców przed spożyciem itp.).
#3 Mleko? Wybieraj wyroby pasteryzowane
Nie zaleca się jedzenia w ciąży wyrobów z niepasteryzowanego mleka – na przykład niektóre rodzaje serów, czy mleko prosto od krowy. Niestety, w ciąży możemy się łatwiej zarazić listeriozą, salmonellozą lub kampylobakteriozą, bakteriami obecnymi również w niepasteryzowanym mleku. Dlatego warto zawsze wybierać wyroby i przetwory, które powstały z mleka pasteryzowanego.
#4 Zdrowa dieta to podstawa
W diecie przyszłej mamy nie powinno zabraknąć nieprzetworzonej żywności, warzy i owoców. Warto, aby dieta była zbilansowana i koniecznie pamiętaj o odpowiedniej ilości wody (1,5-2 litry dziennie). Wyklucz za to z diety słodycze i przetworzoną żywność, która może zawierać szkodliwe tłuszcze trans, konserwanty, czy sztuczne dodatki, które nie wpływają pozytywnie na dobre odżywienie organizmu mamy i dziecka.
CZYTAJ TEŻ >> Obrzęk piersi podczas karmienia - jak sobie z tym poradzić?