Nadszedł sezon na śliwki. Te bardzo smaczne i zdrowe owoce można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Przedstawiamy najlepsze przepisy na to, co można zrobić ze śliwek.
Śliwki, tak świeże jak i suszone, dostarczają niezbędnych dla zdrowia składników, wspomagają układ pokarmowy i nerwowy, chronią przed rakiem, osteoporozą, stabilizują ciśnienie. Składają się głównie z wody, a oprócz niej zawierają cukry i kwasy organiczne oraz wapń, potas, magnez, fosfor, witaminy B, C i A. W ich składzie znajduje się również miedź, która (w odpowiednich dawkach) chroni serce i zapobiega chorobom układu krążenia oraz wpływa na koncentrację i pamięć, wzmacnia także odporność.
(Pixabay.com @ Co można zrobić ze śliwek?)
Najpopularniejszym rodzajem śliwek w Polsce są mirabelki i węgierki. Mirabelki są mniej trwałe i zwykle używa się ich do przyrządzania kompotów lub nalewek. Węgierki mają dużo szersze zastosowanie. Można z nich zrobić pyszne dżemy, konfitury i powidła, które będziemy jeść przez całą zimę jako dodatek do naleśników, kanapek czy gofrów. Będą również świetnym składnikiem wielu ciast, babeczek i ciasteczek. Jedzmy je także na surowo, bo są bardzo zdrowe. Gdy skończy się na nie sezon, warto sięgnąć po śliwki suszone, które bardzo dobrze wpływają na układ trawienny i odpornościowy organizmu.
Co można zrobić ze śliwek? - PRZEPISY
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 100 g mąki ryżowej (lub ziemniaczanej)
- 50 g mąki kokosowej/mielonych migdałów/mąki ryżowej/pszennej
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 50 g oleju kokosowego lub masła
- 3 żółtka lub 1 jajko
- 6-7 łyżek wiórków kokosowych
Owoce:
- 1 i 1/2 kg śliwek węgierek
- ok. 50 g brązowego cukru
- tarta laska wanilii lub wanilia w innej postaci
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 2 łyżki likieru amaretto lub pomarańczowego
- 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka skórki z pomarańczy
Przygotowanie KROK PO KROKU:
Owoce:
- Śliwki umyj, osusz, pokrój na połówki, usuń pestki.
- Owoce włóż na dużą patelnię, dodaj cukier, wanilię, cynamon, kardamon, skórkę z pomarańczy. Smaż mieszając od czasu do czasu przez około 15-20 minut aż śliwki zmiękną, a powstały sok zredukuje się do postaci syropu.
- Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z likierem (lub jeśli nie używasz likieru w 1 łyżce dowolnego płynu) i dodaj do śliwek mieszając, zagotuj i odstaw z ognia.
Ciasto:
- Przygotuj formę o wymiarach ok. 25 x 35 cm.
- Do miski wsyp wszystkie mąki, dodaj cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone na kawałeczki masło i dodatkowy tłuszcz. Rozgnieć palcami mąkę z masłem na drobną kruszonkę.
- Dodaj żółtka lub jajko i połącz składniki w jednolitą masę. Podziel ją na 2 nierówne części. Do mniejszej części dodaj wiórki kokosowe i połącz. Ciasto możesz schłodzić w lodówce (ok. godzinę).
- Piekarnik nagrzej do 175 stopni C. Formę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj masłem i wylep spód większym kawałkiem ciasta.
- Wyłóż uprażone śliwki z patelni, na wierzchu rozsyp mniejszą część ciasta z dodatkiem wiórek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 40 minut na miodowy kolor.
Placek śliwkowy
Składniki:
Ciasto:
- 800 g śliwek (dowolnej odmiany), bez pestek, przekrojonych na połówki lub ćwiartki
- 200 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- 250 g mąki, przesianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 4 żółtka
- 60 g drobnego cukru
- 50 g mąki
- 1/2 litra tłustego mleka
- 50 g mielonych migdałów
- 2 krople esencji migdałowej
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Formę wysmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto:
- Do miski włóż masło z cukrem pudrem, ucieraj mikserem na puszystą i jasną masę przez ok. 5 - 8 minut. Nie przerywając ubijania dodawaj kolejno po jednym jajku. Zmniejsz obroty miksera do średnich i dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, najlepiej w 2-3 partiach, za każdym razem miksując do połączenia się składników w jednolite ciasto.
- Ciasto przełóż do formy, na wierzchu rozłóż śliwki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60 minut.
Krem:
- Ubij żółtka z cukrem. Posyp przesianą mąką i delikatnie wymieszaj łyżką. W międzyczasie zagotuj mleko.
- Mieszając masę jajeczną, połącz ją z powoli dolewanym gorącym mlekiem. Mieszaj aż krem będzie gładki. Przelej do garnka z grubym dnem i mieszając drewnianą łyżką, podgrzewaj na wolnym ogniu, aż krem zgęstnieje. Doprowadź do lekkiego wrzenia, zdejmij garnek z ognia i przelej krem do salaterki. Dodaj mielone migdały, esencję migdałową i wymieszaj, aby utworzyła się skorupka.
- Rozsmaruj krem migdałowy na wierzchu i po bokach ciasta.
- Zamiast kremu ciasto można po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Co można zrobić ze śliwek? - więcej zaskakujących przepisów>>