Cukier i konserwanty w żywności – dlaczego lepiej się ich wystrzegać? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Cukier i konserwanty w żywności – dlaczego lepiej się ich wystrzegać?

Cukier i konserwanty w żywności – dlaczego lepiej się ich wystrzegać?

Autor zdjęcia/źródło: mat. partnera artykułu

Konserwanty, tłuszcze nasycone oraz cukier dodawane do żywności, zwłaszcza do produktów przetworzonych, przyczyniają się do wielu problemów ze zdrowiem, w tym do rozwoju cukrzycy, miażdżycy i otyłości.

Niekorzystnie wpływają na organizm człowieka, w tym na narząd wzroku, co nieczęsto bierzemy pod uwagę. Im bogatszy chemiczny skład artykułów spożywczych, tym większe prawdopodobieństwo, że nie są one zdrowe. Sprawdź, jakie dodatki do żywności powinny wzbudzić Twoją czujność i jakich związków chemicznych unikać w pożywieniu. Jedzenie powinno być źródłem energii i składników odżywczych, nie chemicznych dodatków. Unikając ich, będziesz zdrowszy!

Składniki artykułów spożywczych szkodliwe dla zdrowia

Przemysł spożywczy rozwija się głównie z myślą o ilości sprzedawanych produktów i wydłużeniu czasu ich przydatności do spożycia. I choć świadomość konsumentów rośnie oraz wprowadzane są zmiany na lepsze w składzie artykułów żywnościowych, to jednak nadal jest tu wiele do zrobienia. Najbardziej niekorzystne dla naszego zdrowia są chemiczne konserwanty, takie jak benzoesan sodu, obecne w produktach spożywczych azotyny, tłuszcze utwardzane (tzw. tłuszcze trans) oraz cukier. Żywność zawierająca te składniki to nie tylko słodycze i gotowe dania, ale także napoje, w tym soki owocowe, jogurty, sałatki warzywne i inne produkty, które większość osób uznaje za zdrowe. Chemiczne substancje, tłuszcze nasycone i cukier w pożywieniu zwiększają ryzyko rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, otyłość i miażdżyca, a nawet depresja – mają wpływ zarówno na nasze zdrowie fizyczne, jak i psychiczne [1]. Z tego względu warto uważnie czytać etykiety i wybierać te produkty, które mają prosty skład.

Wpływ konserwantów na narząd wzroku

Dodawanie do żywności konserwantów ma na celu wydłużenie ich przydatności do spożycia, czyli zahamowanie rozwoju szkodliwych drobnoustrojów. Konserwowanie żywności znane było od wieków, ale dawniej używano w tym celu głównie soli. Obecnie do produktów żywnościowych dodaje się chemiczne konserwanty, takie jak benzoesan sodu (E211), dwutlenek siarki (E220) azotan (V) sodu (E251), azotan (III) sodu (E250), kwas fosforowy (E338) czy bifenyl. Są one skuteczne, jeśli chodzi o zatrzymanie procesów powodujących psucie się żywności, jednak spożywane w większej ilości mają negatywny wpływ na nasze zdrowie i mogą zaburzać funkcjonowanie całego organizmu. Z tego względu zaleca się unikać produktów zawierających konserwanty – są one oznaczone nazwą lub literą E i cyfrą, przy czym nie wszystkie substancje oznaczone w ten sposób są szkodliwe (np. kwas cytrynowy). Przyjmuje się, że człowiek w ciągu całego swojego życia spożywa około 60 ton pożywienia i 400 hektolitrów płynu [2]. Badania pokazują, że im bardziej żywność ta jest przetworzona i im więcej zawiera chemicznych dodatków, tym gorzej dla organizmu. Konserwanty w produktach spożywczych zwiększają podatność na alergie i rozwój nowotworów, mają też niekorzystny wpływ na wzrok – mogą m.in. negatywnie wpływać na skład filmu łzowego, który jest niezbędny dla właściwego nawilżenia gałki ocznej, jej ochrony i zachowania zdrowia oczu.

Nadmiar cukru w diecie i konsekwencje dla wzroku

Cukry znajdują się w wielu artykułach żywnościowych, także tych nieprzetworzonych, jak owoce i warzywa. Kiedy mowa o nadmiarze tej substancji, chodzi głównie o produkty dosładzane białym cukrem (choć należy też uważać na jego zamienniki). Nadmierne spożywanie tego rodzaju żywności może doprowadzić do zaburzeń w wydzielaniu insuliny, wzrostu stężenia cukru we krwi i w konsekwencji cukrzycy typu II i. Taka sytuacja jest niebezpieczna dla zdrowia, a trzeba dodać, że wiele osób żyje z niezdiagnozowaną cukrzycą i nie podejmuje w porę leczenia [3]. Nieleczona cukrzyca prowadzi zaś do poważnych zaburzeń w funkcjonowaniu narządów wewnętrznych, w tym narządu wzroku – najczęstsze z nich to cukrzycowy obrzęk plamki żółtej i retinopatia cukrzycowa [4].

Co zrobić, by zachować dobry wzrok?

Przede wszystkim istotna jest świadomość, jaką żywność wybierać, a jakiej unikać, czyli zdrowa dieta. Powinny w niej znaleźć się produkty zasobne w antyoksydanty, witaminy, składniki  mineralne i zdrowe tłuszcze omega-3 i omega-6, natomiast unikać należy żywności przetworzonej i napojów słodzonych [5]. Ważne są również badania kontrolne, które pozwolą wykryć na wczesnym etapie choroby takie jak cukrzyca i ewentualne zmiany w organizmie. Warto regularnie odwiedzać gabinet okulistyczny i zasięgać porady lekarskiej, gdy tylko zauważymy nieprawidłowości. Dla wsparcia dobrej kondycji narządu wzroku można też sięgnąć po suplement diety taki jak Ocuvite Complete z witaminami, cynkiem i kwasami omega-3, pamiętajmy jednak, że nie zastąpi on zdrowego sposobu odżywiania. Szczególną cechą produktu jest wysoka zawartość kwasu DHA (tłuszcz z rodziny omega-3), którego spożycie w ilości 250 mg dziennie przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia.

Materiał powstał we współpracy reklamowej z Bausch + Lomb.

Bibliografia:

  1. Eliza Wasilewska, Sylwia Małgorzewicz, Niepożądane reakcje pokarmowe na dodatki do żywności, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2015, tom 6, nr 1, 8–13.
  2. Novak N., Leung D. Diet and allergy: You are what you eat? Allergy Clin. Immunol. 2005; 115: 1235−1237.
  3. Paweł Drągowski i in, CUKRZYCA JAKO PROBLEM SPOŁECZNY I EKONOMICZNY, Polski Przegląd Nauk o Zdrowiu 2 (39) 2014.
  4. Retinopatia cukrzycowa. Stanowisko American Diabetes Association, Donald S. Fong, Lloyd Aiello, Thomas W. Gardner, George L. King, George Blankenship, Jerry D. Cavallerano, Fredrick L. Ferris III, Ronald Klein, Diabetes Care 2003, 26, supl. A, S99–S102.
  5. Józef Kotwas, Składniki pokarmowe wpływające na stan narządu wzroku, Opta Therapy, ol. 4/Nr 2(14)/2017 (s. 117-120).