Czym jest dieta FODMAP i kto powinien ją stosować? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Czym jest dieta FODMAP i kto powinien ją stosować?

Czym jest dieta FODMAP i kto powinien ją stosować?

Autor zdjęcia/źródło: Photo by Jez Timms on Unsplash

Dieta FODMAP: brzmi tajemniczo. Czy to nowa "modna" dieta? Na czym polega dieta FODMAP i kto powinien ją stosować?

Dieta FODMAP pojawia się coraz częściej w pytaniach na forach internetowych dotyczących zdrowego stylu życia. Najczęściej informacji szukamy w sieci, czasem w książkach. Natrafiamy tam na niezliczoną ilość nowych diet i komentarzy. Łatwo można się w nich pogubić. Szczególnie, że ich nazwy potrafią być tajemnicze i niewiele nam mówią. Dziś bierzemy pod lupę dietę FODMAP: na czym polega oraz dla kogo jest przeznaczona.

Dieta FODMAP: na czym polega

Dieta FODMAP (Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols – FODMAP) nazywana jest też dietą Low-FODMAP. Charakteryzuje się niską zawartością fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli. Brzmi skomplikowanie, ale wcale takie nie jest. Które związki należą do wyżej wymienionej grupy FODMAP?

  • Fruktoza,
  • Laktoza,
  • Fruktany,
  • Galaktany,
  • Poliole.

Dlaczego wykluczamy je w diecie FODMAP i co mają ze sobą wspólnego?

Ich cechą wspólną jest wpływ na nasz organizm. Są to krótkołańcuchowe węglowodany, które słabo wchłaniają się w jelicie cienkim. Dodatkowo powodują nagromadzenie płynów w świetle jelita. Może to przyczyniać się do powstawania dolegliwości takich jak biegunki czy ból brzucha. Następnie związki te trafiają do jelita grubego, gdzie ulegają fermentacji przez bakterie jelitowe. W wyniku tego powstające w nadmiernej ilości gazy są przyczyną wzdęć, bólu oraz uczucia odczuwanego dyskomfortu.

Produkty, które zawierają FODMAP

Na szczeście nie wszystkie produkty obfitują w związki FODMAP. W tabelce podano żywność o wysokiej i niskiej zawartości tych substancji.

Grupa produktów

Duża ilość FODMAP

Mała ilość FODMAP

WarzywaCebula, czosnek, brokuły, kalafior, brukselka, pory, kapusta, grzyby, buraki, karczochy, szparagiPomidory, cukinia, papryka, bakłażan, marchewka, ogórek, sałata, ziemniak, bataty
OwoceJabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, brzoskwinie, nektarynki, morele, arbuz, owoce suszoneBanany, truskawki, maliny, mandarynka, pomarańcza, cytryny, grejpfrut, ananas, winogrona, kiwi
Mleko i jego przetworyMleko (krowie, kozie), jogurty, maślanka, twaróg, napój sojowy, lodySer żółty, mozzarella, camembert, feta, napój ryżowy, migdałowy, nabiał bez laktozy
Rośliny strączkoweFasola, ciecierzyca, soja, soczewicaGroch 
Produkty zbożoweMąki, pieczywo, płatki śniadaniowe i przekąski z pszenicy, żyta, jęczmienia, syrop glukozowo-fruktozowyMąka kukurydziana, kokosowa, owsiana, ryżowa, gryczana, pieczywo i płatki śniadaniowe bez pszenicy, żyta, jęczmienia, chleb orkiszowy na zakwasie, płatki kukurydziane, owsiane, ryż, makaron bezglutenowy
OrzechyOrzechy nerkowca, pistacjeOrzechy włoskie, makadamia, orzeszki ziemne
inneMiód, słodziki (np. ksylitol, mannitol, sorbitol) wyroby cukiernicze z dodatkiem substancji słodzącychCiemna czekolada, cukier, syrop klonowy

FODMAP: komu szkodzą produkty zawierające FODMAP

Produkty z dużą zawartością FODMAP zwiększają dolegliwości brzuszne takie jak np. biegunka, wzdęcia, bóle brzucha i gazy u osób chorujących na zespół jelita drażliwego (IBS) lub na nieswoiste choroby zapalne jelit (np. choroba Leśniewskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego).


Dieta Low-FODMAP to dieta eliminacyjna. Wykluczenie produktów bogatych w FODMAP ma na celu złagodzenie dolegliwości.

Należy pamiętać, że dieta powinna być zbilansowana, dlatego cały proces warto prowadzić pod okiem dietetyka. Jej wprowadzanie obejmuje 3 etapy:

  • Eliminację - polega na usunięciu z naszego jadłospisu wszystkich produktów, zawierających dużo związków FODMAP na 2 do 6 tygodni. Należy zastąpić je żywnością o niskiej zawartość FODMAP.
  • Reintrodukcję - czyli ponowne, stopniowe wprowadzanie grup produktów bogatych w FODMAP, aby określić, które produkty wywołują objawy i nie są przez nas tolerowane. Etap ten trwa od 8 do 12 tygodni.
  • Personalizację diety - stworzenie indywidualnej diety opartej na wszystkich dozwolonych produktach, które nie powodują dolegliwości brzusznych.

Jeśli jesteśmy zdrowi, nie musimy obawiać się żywności z dużą zawartością FODMAP. Jednak jeśli często towarzyszą nam wzdęcia, biegunka lub bóle brzucha warto udać się do lekarza i dietetyka, aby zdiagnozować ten problem. Może właśnie dieta FODMAP będzie rozwiązaniem i pomoże poczuć się lepiej.
Autor artykułu: Julia Szymańska

>>> Czytaj też: Dieta w PCOS (zespole policystycznych jajników): co jeść, jak ją bilansować, a czego unikać?

Bibliografia:
1. Kibil I., Gajewska D.: Wege: dieta roślinna w praktyce, PZWL, 2020
2. https://age-less.pl/dieta-fodmap-w-zespole-jelita-drazliwego/fbclid=IwAR283go8MvWhSNwFnn1fk1hZBw3KFg0QQSvIs1axTTK_u9EKNzcZGk7bgDI
3. Pawlak K., et al.: Dieta L-FODMAP w leczeniu zespołu jelita drażliwego, Bromat. Chem. Toksykol., 2017