DIETETYK radzi: TOP 5 składników które podkręcą Twój nastrój w czasie pandemii! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

DIETETYK radzi: TOP 5 składników które podkręcą Twój nastrój w czasie pandemii!

DIETETYK radzi: TOP 5 składników które podkręcą Twój nastrój w czasie pandemii!

Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie Brooke Lark/Unsplash

Co jeść, aby mieć lepszy nastrój w czasie pandemii? Wybraliśmy 5 wyjątkowych składników pokarmowych, które korzystnie wpływają na dobre samopoczucie i lepszy humor.

Zamknięci w domach, w izolacji społecznej, mamy prawo czuć się nieco gorzej. Ważne jednak, aby chwilowe spadki nastroju nie przerodziły się w stan długotrwałego obniżenia nastroju, który może wpłynąć negatywnie na nasz komfort życia.

Jak więc sobie pomóc? Jaka dieta w pandemii może wpłynąć na lepszy nastrój i dobre zdrowie?

Pamiętajmy, że nasz dobry nastrój bierze się również z tego, co jemy. Dlatego w naszej codziennej diecie nie może zabraknąć kilku podstawowych składników, które pomogą nam podkręcić dobry nastrój, aby został z nami na dłużej. Poniżej więcej o dobrej diecie w czasie pademii.

Dieta w pandemii: Postaw na zdrowe kwasy DHA

W poprawie nastroju na pewno mogą nam pomóc kwasy tłuszczowe omega 3, znajdujące się między innymi w rybach, nasionach, czy lnie. Mają bardzo ważną rolę do odegrania w rozwoju mózgu, ale jak się okazuje wpływają również na nasz nastrój i mogą zapobiegać depresji. A sami przyznamy, że nastrój w czasie izolacji społecznej w domu wszyscy mamy nieco obniżony.

- Optymalne spożycie kwasów omega 3 zapewnia odpowiednią pracę mózgu, wpływa też na lepsze samopoczucie oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji - mówi Agnieszka Małek, ekspert Familie i dietetyk Poradni Żywienia MedFood.  - W czasie pandemii postawmy przede wszystkim na różnorodność naszych pokarmów, zadbajmy też o duże spożycie świeżych warzyw i owoców. Postarajmy się przede wszystkim unikać wyskoprzetworzonej żywności - dodaje ekspert.

Kwasy omega 3 mają pozytywny wpływ na tworzenie zdrowych błon komórkowych i tkanek, które lepiej transportują składniki odżywcze. Zmniejszają one także stany zapalne i podnoszą poziom serotoniny – co wydaje się być kluczowe dla dobrego samopoczucia

Co jeść? Włącz do diety ryby – najlepiej te tłuste jak łosoś, śledź, makrela lub sardynki. A także olej lniany/len, orzechy, nasiona chia oraz jajka.

WIĘCEJ PORAD DIETETYKA >>  ZOBACZ TUTAJ <<

Dieta na dobry nastrój podczas pandemii? Graj w zielone!

Zielone warzywa – a zwłaszcza szpinak, brokuły czy brukselka, są źródłem kwasu foliowego i witaminy B, niezbędnych do produkcji serotoniny w organizmie. Niski poziom witaminy B może być również przyczyną osłabienia i zmęczenia, jak również może się stać przyczyną anemii.

Co jeść? Awokado, truskawki, szpinak, groszek, fasola, ryb, nabiał, mięso drobiowe, wątróbka, jajka, orzechy i pestki.

Probiotyki na poprawę humoru

Wiemy, jak istotna rolę pełnią probiotyki w utrzymaniu dobrego stanu układu pokarmowego, tymczasem badania wskazują także, że przyczyniają się one do utrzymania dobrego nastroju. Dlatego włącz je koniecznie do codziennej diety.

Co jeść? Jogurt, kefir, kiszonki, czosnek, kimchi.

Brak energii? Sprawdź pełne ziarna

Bogate w witaminy z grupy B, a także błonnik, produkty pełnoziarniste przyczynią się do potrawy nastroju. Dodatkowo zawarty w nich błonnik pomoże zapobiec gwałtownemu wzrostowi cukru we krwi, którego to spadek może powodować złość, zmęczenie i napady głodu. Dodanie do pełnoziarnistego produktu białka  (kurczak, ryba, rośliny strączkowe) dodatkowo polepszy nasze nastawienie, ponieważ białko pomaga w uwalnianiu noradrenaliny, substancji chemicznej w mózgu, która zapewnia również  wzrost energii i nastrój

Co jeść? Pełnoziarniste: owies, brązowy ryż, pieczywo pełnoziarniste.

 Pamiętaj o witaminie ze słońca

Pomimo, że rola witaminy. D w występowaniu depresji nie jest jeszcze do końca zbadana, rośnie liczba doniesień naukowym wiążących niski poziom tej witaminy z częstością zapadania na depresję.  Nasze organizmy syntetyzują witaminę D ze światła słonecznego, dlatego warto zadbać o odpowiedni czas przebywania na dworze w słoneczne dni.  W sprzyjających warunkach wystarczy nawet 20 minut przebywania na słońcu z odkrytą twarzą, oraz odkrytymi ramionami. Natomiast w przypadku niedoborów i w okresie zimowym zaleca się spożywanie pokarmów bogatych w tę witaminę.

Co jeść? Żółtka jaj, tłuste ryby, ser żółty, mleko.

źródło: CNN

CZYTAJ TEŻ: Dietetyk radzi: Co jeść by skrócić czas choroby i infekcji?

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Świadome jedzenie.. czasem pakujemy do ust rzeczy które nam szkodzą ale smakują i dalej jest zjadamy..
  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Świadome jedzenie.. czasem pakujemy do ust rzeczy które nam szkodzą ale smakują i dalej jest zjadamy..