Dania postne na piątek, które przygotujesz w kwadrans - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Dania postne na piątek, które przygotujesz w kwadrans

Dania postne na piątek, które przygotujesz w kwadrans

Autor zdjęcia/źródło: Photo by Ella Olsson on Unsplash

Utarło się, że dania postne gotuje się dłużej niż te z mięsem. Nic bardziej mylnego. Oto 5 przepisów na postne dania na piątek, które przygotujesz w domu błyskawicznie.

Dania postne wielu z nas nie wydają się szczególne smacznie, bo kojarzymy je z typowymi daniami postnymi na piątek, czyli ze smażoną rybą, gotowanymi ziemniakami surówką z kapusty. Absolutnie nie mamy nic przeciwko rybie z kapustą, zwłaszcza jeśli zaserwuje ją mama, jednak postnych dań obiadowych jest całe mnóstwo. Wystarczy sięgnąć do kuchni włoskiej, tajskiej lub hinduskiej, żeby znaleźć pełne smaku inspiracje do dań postnych, które przygotujesz w tym samym czasie lub szybciej niż potrawy zawierające mięso.

Dlaczego warto częściej jeść dania postne?

Dania postne są nie tylko zdrowe i smaczne, ale także ograniczając spożycie mięsa przyczynimy się do ochrony środowiska. Do kilku wybranych przez nas potraw bez mięsa wykorzystasz też resztki z poprzedniego dnia. To do dzieła! Dajcie nam znać, które z postnych dań najbardziej Wam smakowało!

TOP 5 przepisów na postne dania w 30 minut

Te dania bez mięsa świetnie sprawdzą się nie tylko podczas postu. Ich dodatkową zaletą jest to, że przygotujesz je naprawdę szybko. Obiecujemy i mamy nadzieję, że niektóre z nich wejdą do twojego menu na stałe.

Zupa Pappa al pomodoro

(dla 4 osób)

To świetna i lekka, włoska alternatywa dla klasycznej zupy pomidorowej. Zaletą tej toskańskiej potrawy jest szybkie przygotowanie, bez konieczności gotowania wywaru, makaronu itp. Zupa lepiej smakuje, jeśli pomidory pozostaną w większych cząstkach – nie ma więc nawet potrzeby przecierania pomidorów. By uzyskać charakterystyczną, nieco gęstą konsystencję, dodajemy... czerstwe pieczywo, które wchłania sos pomidorowy powstający w trakcie duszenia.

Składniki:

  • 1,2 – 1,5 kg pomidorów (w sezonie najlepsze będą miękkie, przecenione) lub z puszki

  • 1/3 szklanki oliwy

  • pęczek bazylii

  • 5-6 ząbków czosnku

  • świeżo stary parmezan

  • kilka kromek czerstwego pieczywa: ciabatty, kajzerki, tostowego...

Sposób przygotowania:

  1. Świeże pomidory obierz ze skórki (łatwiej będzie, jeśli sparzysz je wrzątkiem, a następnie zahartujesz w zimnej wodzie).

  2. Czerstwe pieczywo pokrój na grzanki wielkości kęsa (świeży chleb nie wchłonie nadmiaru płynu z zupy – jeśli masz tylko takie pieczywo, zrób z niego tosty w piekarniku, lub pokrój na mniejsze kawałki i grilluj na patelni z odrobiną oliwy).

  3. Zaromatyzuj oliwę czosnkiem – podgrzej oliwę, włóż nieobrane, lekko zgniecione ząbki czosnku i obsmaż je. Kiedy zrobią się złote, wyjmij je z oliwy, ale mnie wyrzucaj!

  4. Ostrożnie (bo pryska) wrzuć do oliwy pomidory, razem z liśćmi bazylii.

  5. Posól i popieprz.

  6. Duś pod przykryciem ok. 20 minut

  7. Zupę Pappa al pomodoro nalewaj do głębokich talerzy lub miseczek, dorzuć grzanki – nie żałuj ich, posyp świeżą bazylią i parmezanem.

W czasie upałów zupa świetnie smakuje w temperaturze pokojowej. Wyjęte z oliwy ząbki czosnku możesz wycisnąć z łupinek do zupy, stosować jako smarowidło na kanapki lub dodatek do sałatek (czosnek w tej postaci jest znacznie lżej strawny niż surowy).

Kulki warzywne w sosie pomidorowym

(dla 5-6) osób

Jest to danie o lekko orientalnej nucie. Jeśli jednak wolisz smak ziół rosnących w Polsce, kumin zastąp koperkiem, rozmarynem lub estragonem. Kulki warzywne są świetną alternatywą mięsnych pulpecików lub falafeli. Możesz je podawać ze świezym pieczywem, makaronem lub kaszą...

Składniki:

Kulki:

  • ok. 30dkg ugotowanych w skórce ziemniaków

  • ok. 15 dkg innych warzyw, np.: marchewki, zielonego groszku, brokuła,

  • szczypta chilli (opcjonalnie, w wersji dla dorosłych),

  • sól, pieprz,

  • kilka posiekanych (wcześniej namoczonych) orzeszków piniowych lub nerkowców

  • 1 żółtko jaja

  • 1 łyżka tartej bułki ( dodawaj stopniowo , może będzie potrzeba więcej)

Sos:

  • 1 kg pomidorów (wiosną i zimą mogą być z puszki)

  • 1 łyżeczka oliwy (lub klarowanego masła)

  • sól, pieprz

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • 1 łyżeczka kuminu (możesz zamienić na koperek, rozmaryn lub estragon)

  • 1 łyżeczką imbiru

Sposób przygotowania:

  1. Na tłuszczu podsmażamy imbir, kurkumę i kumin – powstaje żółta pasta, następnie dodajemy pomidory i resztę przypraw i dusimy ok 10 minut, często mieszając. Jeśli lubisz możesz sos zagęścić jogurtem lub odrobiną śmietany.

  2. Kiedy sos się dusi, rozgnieć ziemniaki i marchewkę, brokuły i groszek pokrój w kosteczkę

  3. Delikatnie wmieszaj i dodaj tartą bułkę, posiekane orzechy, przyprawy i żółtko jaja

  4. Ulep kulki

  5. Delikatnie włóż kulki do sosu i ostrożnie mieszając ugotuj– to delikatniejsza i lżejsza wersja potrawy

  6. Warzywne kulki możesz także podsmażyć na oliwie/maśle klarowanym i dopiero przełożyć je do sosu.

Zupa krem z białych warzyw

Ta wykwintna zupa jest bardzo prosta do przygotowania, poradzi sobie z nią każdy, nawet kuchenny nowicjusz. Jedyną trudnością może być ugotowanie warzyw do tego samego stopnia miękkości, czyli te warzywa, które gotują się dłużej powinny być pokrojone na mniejsze kawałki.

Składniki:

  • korzeń selera, biała część pora, 2 korzenie pietruszki, 3-4 ziemniaki, topinambur

  • 1-1,2l bulionu z warzyw

  • sól, pieprz

  • liść laurowy

  • śmietana (opcjonalnie)

  • oliwa truflowa (opcjonalnie)

  • chrzan

  • grzanki lub groszek ptysiowy

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa ugotuj (ale nie rozgotuj) w wodzie, a następnie przełóż jer do ciepłego bulionu

  2. Całość dokładnie zblenduj

  3. Przed podaniem opraw do smaku oliwą truflową lub chrzanem wymieszanym ze śmietaną

  4. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Pyszna zupa – krem z białych warzyw sprawdzi się jako proste, postne danie na co dzień lub w wersji z oliwą truflową jako świąteczne danie.

Ryż smażony z zielonym groszkiem i jajkiem

To dobrze znane danie z tradycyjnej kuchni chińskiej jest zarówno świetnym dodatkiem do dań mięsnych i z ryb, jak i daniem samodzielnym. Ryż smażony z jajkiem, jest także świetnym pomysłem na wykorzystanie ryżu z poprzedniego dnia (prawdę mówiąc do zrobienia tej potrawy najlepszy jest ryż „wczorajszy”.

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu

  • 2 jajka, rozkłócone

  • 1 średnia cebula

  • pęczek szczypiorku

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • pół opakowania mrożonego groszku

  • 2-3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. W dużym rondlu, na patelni zeszklij cienko pokrojoną cebulkę

  2. Dodaj do niej ryż i dokładnie wymieszaj

  3. Następnie do ryżu dodaj zielony groszek i smaż ok. 1 minutę

  4. Na koniec dodaj rozkłócone jajka i szybko mieszaj, by dokładnie rozprowadzić je w ryżu

  5. Dopraw do smaku sosem sojowym i szczypiorkiem.

Tajskie curry z warzywami

Składniki:

  • 1 puszka mleka kokosowego

  • biała ryba 400-500g lub kalafior

  • 1 większa szalotka

  • 2 małe marchewki

  • kiełki fasoli mung

  • pędy bambusa (krojone w słupki)

  • imbir, ok. 2 cm

  • szklanka bulionu warzywnego

  • łyżka sosu rybnego

  • sos sojowy

  • 1 łyżka pasty z tamaryndowca

  • kilka liści limonki

  • 1 łodyga trawy cytrynowej

  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowywania

  1. Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną szalotkę i marchewki, oraz łyżkę pasty z tamaryndowca (opcjonalnie)

  2. Kiedy się zeszklą dodaj gęstą część mleczka kokosowego (wodę zostaw) i dokładnie wymieszaj tak, by powstała pasta

  3. Następnie dodaj pół szklanki bulionu, lekko zmiażdżoną w kilku miejscach trawę cytrynową, liście limonki i wszystko gotuj na małym ogniu przez kilka minut

  4. Następnie dodaj pozostałą płynną część mleczka kokosowego, starty imbir i pędy bambusa,  dodaj rybę pokrojoną na paski 2x3cm lub różyczki kalafiora, jeszcze gotuj przez ok. 2-3 minuty

  5. Przed podaniem potrawę dopraw do smaku sosem rybnym i sojowym oraz dołóż kiełki fasoli.

W zależności od ilości użytego imbiru, zupa będzie bardziej lub mniej ostra, a co za tym idzie będzie miała właściwości rozgrzewające. Sprawdzi się zimą i wiosną, w sezonie grypowym. W wersji dla dorosłych możesz do zupy kokosowej dodać chilli i kolendrę.

Mamy nadzieje, że tych 5 postnych potraw urozmaici wasze menu i wprowadzi na stałe inne, ciekawe smaki do kuchni

>>>>  Czytaj też: 

Dania postne dla dzieci - PYSZNE I PROSTE

Meble kuchenne w małym mieszkaniu – jak maksymalnie wykorzystać przestrzeń?