Zrezygnujmy z dużych ilości tłuszczu używanego do smażenia oraz dodawajmy dużo warzyw do potraw. Przygotowywane w ten sposób potrawy będą przede wszystkim miały mniej kalorii a dzięki warzywom staną lekkostrawne i zdrowe.
A oto proste triki na dietetyczne przepisy jakie powinnaś zastosować w kuchni aby ją uzdrowić:
- Zrezygnujmy w ogóle z tłuszczu kupując specjalną patelnię lub używając go bardzo mało.
- Zamiast smażenia lepiej pieczmy i duśmy potrawy.
- Dodawajmy dużo warzyw do potraw
- Sprawdzajmy ilość kalorii w potrawach
- Używajmy ziół i przypraw
- Z mięs wybierajmy przede wszystkim drób i wołowinę.
- Zastąpmy kiełbasę chudą wędliną.
- Unikajmy sera żółtego. Zastąpmy go chudym serkiem.
- Gdy pijemy soki i wino, rozcieńczajmy je wodą.
Zupa szczawiowa z jajkiem (2porcje po 150 kcal)
Składniki:
- 150 g szczawiu
- około 100 g marchewka
- około m100 g pietruszka
- 1 litr bulionu
- sól, pieprz do smaku
- 2 jajka
Wykonanie KROK PO KROKU:
1. Szczaw dokładnie umyjmy i posiekajmy.
2. Wrzućmy do garnka razem z pokrojoną marchewką i pietruszką.
3. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
4. Zalej bulionem i gotujmy około 20 minut.
5. W tym czasie ugotujmy jajka na twardo.
6. Zupę podawajmy z jajkiem pokrojonym w ćwiartki.
Sałatka z rukolą, tuńczykiem i kukurydzą
Składniki:
- 100 g rukoli
- puszka tuńczyka w oleju
- 125 g mozzarelli light w kulce
- puszka kukurydzy
- 100 g rzodkiewek
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 200 g długiego ogórka
- 4 łyżki octu balsamicznego
- sól, pieprzdo smaku
Wykonanie KROK PO KROKU:
1. Pomidorki i rzodkiewki umyjmy i pokrójmy w ćwiartki.
2. Ogórek obierzmy i pokrójmy w półtalarki.
3. Ser mozzarella pokrójmy w kostkę.
4. Wymieszajmy wszystkie warzywa, łącznie z kukurydzą, dodajmy mozzarellę i dobrze odsączmy z oleju tuńczyka.
5. Doprawmy solą pieprzem, octem i wymieszajmy.
6. Na koniec dodajmy rukolę i ponownie delikatnie wymieszajmy.
Dietetyczne przepisy@flikr.com/bob walker
Penne z cukinią i pomidorami
Składniki:
- 150 g penne
- 100g cukinii
- puszka pomidorów w całości bez skórki
- 4 listki bazylii
- łyżeczka tymianku
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka oliwy
Wykonanie KROK PO KROKU:
1. Cukinię pokroić w kostkę i poddusić na patelni na oleju.
2. Dodać rozdrobnione pomidory z puszki.
3. Dusić około 10 minut
4. Dodać przyprawy i posiekane listki bazylii
5. Ugotować penne na półtwardo
6. Makaron połączyć z warzywami
ZOBACZ RÓWNIEŻ: