Dietetyczne przepisy w sam raz na lato! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Dietetyczne przepisy w sam raz na lato!

Dietetyczne przepisy w sam raz na lato!

Autor zdjęcia/źródło: Dietetyczne przepisy@flikr.com/Lablascovegmenu

Potrawy naszej rodzimej kuchni niestety zaliczają się do ciężkich i nieco tłustych. Dietetyczne przepisy na posiłki w polskiej tradycji jeszcze do niedawna kojarzone były jedynie z osobami chorymi oraz dziećmi. Najwyższy czas to zmienić. Wystarczy wprowadzić kilka zmian w sposobie gotowania, aby dania stały się mniej kaloryczne, nie tracąc przy tym na smaku.

Zrezygnujmy z dużych ilości tłuszczu używanego  do smażenia oraz  dodawajmy dużo warzyw do potraw. Przygotowywane w ten sposób potrawy będą  przede wszystkim miały mniej kalorii a dzięki warzywom staną lekkostrawne i zdrowe.


A oto proste triki na dietetyczne przepisy jakie powinnaś zastosować w kuchni aby ją uzdrowić:

  • Zrezygnujmy w ogóle z tłuszczu kupując specjalną patelnię lub używając go bardzo mało.
  • Zamiast smażenia lepiej pieczmy i duśmy potrawy.
  • Dodawajmy dużo warzyw do potraw
  • Sprawdzajmy ilość kalorii w potrawach
  • Używajmy ziół i przypraw
  • Z mięs wybierajmy przede wszystkim drób i wołowinę.
  • Zastąpmy kiełbasę chudą wędliną.
  • Unikajmy sera żółtego. Zastąpmy go chudym serkiem.
  • Gdy pijemy soki i wino, rozcieńczajmy je wodą.



Zupa szczawiowa z jajkiem (2porcje po 150 kcal)

Składniki:

  • 150 g szczawiu
  • około 100 g marchewka
  • około m100 g pietruszka
  • 1 litr bulionu  
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 jajka

Wykonanie KROK PO KROKU:


1. Szczaw dokładnie umyjmy i posiekajmy.
2. Wrzućmy do garnka razem z pokrojoną marchewką i pietruszką.
3. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
4. Zalej bulionem i gotujmy około 20 minut.
5. W tym czasie ugotujmy jajka na twardo.
6. Zupę podawajmy z jajkiem pokrojonym w ćwiartki.


Sałatka z rukolą, tuńczykiem i  kukurydzą


Składniki:

  • 100 g rukoli
  • puszka  tuńczyka w oleju
  • 125 g  mozzarelli light w kulce
  • puszka kukurydzy
  • 100 g  rzodkiewek
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g długiego ogórka
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprzdo smaku

Wykonanie KROK PO KROKU:


1. Pomidorki i rzodkiewki umyjmy i pokrójmy w ćwiartki.
2. Ogórek obierzmy i pokrójmy w półtalarki.
3. Ser mozzarella pokrójmy w kostkę.
4. Wymieszajmy wszystkie warzywa, łącznie z kukurydzą, dodajmy mozzarellę i dobrze odsączmy z oleju tuńczyka.
5. Doprawmy solą pieprzem, octem i wymieszajmy.
6. Na koniec dodajmy rukolę i ponownie delikatnie wymieszajmy.

Dietetyczne przepisy@flikr.com/bob walker

Penne z cukinią i pomidorami


Składniki:

  • 150 g penne
  • 100g cukinii
  • puszka pomidorów w całości bez skórki
  • 4 listki bazylii
  • łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka oliwy

Wykonanie KROK PO KROKU:


1. Cukinię pokroić w kostkę i poddusić na patelni na oleju.
2. Dodać rozdrobnione pomidory z puszki.
3. Dusić około 10 minut
4. Dodać przyprawy i posiekane listki bazylii
5. Ugotować penne na półtwardo
6. Makaron połączyć z warzywami

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Mamo, tato w warzywach i owocach siła!>>

Najmniej oraz najbardziej zanieczyszczone owoce i warzywa>>