Dobra patelnia do naleśników w ogromnym stopniu ułatwia ich obracanie na drugą stronę, a także samo wylewanie ciasta i jego podważanie. Czym powinny wyróżniać się tego typu akcesoria, aby korzystanie z nich było jak najbardziej przyjemne?
Nieprzywierająca powłoka
Jedną z najważniejszych kwestii jeśli wyposażenie w powłokę, która zapobiega przywieraniu ciasta. Ma to kluczowe znaczenie dla wszystkich osób, dla których ważne jest używanie jak najmniejszej ilości tłuszczu. Niestety jeśli powłoka jest niskiej jakości, trzeba liczyć się z koniecznością każdorazowego dodawania odrobiny oleju, masła lub oliwy. Obecnie na rynku można znaleźć szeroki wybór modeli posiadających różnego rodzaju powłoki. Które z nich cieszą się największą popularnością?
- Teflon - akcesoria z taką powłoką są łatwo dostępne i występują w szerokim przedziale cenowym, dzięki czemu można znaleźć zarówno tańsze, jak i droższe modele. Teflon jest bezpiecznym materiałem, a jego właściwości sprawiają, że ilość tłuszczu wykorzystywanego do smażenia może być minimalna. To z kolei przekłada się na możliwość szybkiego i łatwego czyszczenia. Aby na dłużej zachować powłokę w dobrym stanie, należy używać wyłącznie drewnianych czy silikonowych akcesoriów. Dobrze sprawdzają się też elementy z tworzywa sztucznego.
- Ceramika - ten materiał wyróżnia się bardzo dużą odpornością na wysoką temperaturę, znacznie wyższą niż modele z teflonu. Można także całkowicie zrezygnować z dodawania tłuszczu. Zaletą jest też spora odporność na uszkodzenia mechaniczne, jednak dla bezpieczeństwa lepiej nie używać metalowych elementów. Dobra patelnia do naleśników nie będzie wchodzić w reakcję z jedzeniem. Warto też wspomnieć o wyjątkowo eleganckim wyglądzie ceramiki.
Równomierne rozprowadzanie ciepła
Ta cecha ma kluczowe znaczenie dla wszystkich osób, którym zależy na perfekcyjnym i równym wysmażeniu. Dzięki temu, ciasto będzie dokładnie takie, na jakim nam zależy. W tej kwestii sporo zależy od rodzaju materiału, a także grubości spodu. Pod tym względem bardzo dobrze wypadają modele ceramiczne, granitowe oraz żeliwne, jednak najlepszy jest ostatni materiał. Żeliwo jest przy tym bardzo wytrzymałe i długo utrzymuje temperaturę. Choć nagrzewa się nieco dłużej w porównaniu do innych egzemplarzy, znakomicie sprawdza się zwłaszcza wtedy, gdy chcemy przygotować większą ilość placków.
Czym jeszcze wyróżnia się dobra patelnia do naleśników?
Dla osób, które często lubią przygotowywać tego typu przekąski i to dla całej rodziny, istotne znaczenie będzie mieć rozmiar. Na rynku można znaleźć akcesoria o różnej średnicy, dzięki czemu z łatwością wybierzemy model idealny dla większej liczby domowników. Jeśli dorośli przygotowują naleśniki raczej dla swoich dzieci niż dla samych siebie, można zainwestować w mniejszą patelnię. Aby operowanie naczyniem było komfortowe, warto upewnić się co do wagi. Najcięższe są modele żeliwne i chcąc przewracać naleśniki w powietrzu, trzeba przygotować się na to, iż dla niektórych osób będzie to bardzo trudne. Zdecydowanie najlżejsze są z kolei wersje aluminiowe. Jeśli chodzi o uniwersalność i atrakcyjną cenę, pod tym względem najlepiej wypadają patelnie teflonowe.