Kto nie lubi lodów? Nie znam takiej osoby. Dlatego na zbliżające się ciepłe dni każdy uwielbia ten pyszny, słodki i przede wszystkim zimny deser, a dzieci są jego wyjątkowymi smakoszami. Jednak Każdy rodzic dobrze wie, że nie każde lody kupione w sklepie są dobre i zdrowe dla dzieci. Maluchy nie powinny jeść produktów zbyt przesłodzonych, z dużą ilością barwników i sztucznych konserwantów. Z drugiej jednak strony to właśnie te kolorowe i pysznie wyglądające lody najbardziej kuszą nasze pociechy. Mamy na to sposób!
Domowe lody to najzdrowsza alternatywa. Zrobisz je samodzielnie w domu ze składników, które dokładnie znasz, bez dodatku niepotrzebnych i często szkodliwych substancji poprawiających ich wygląd czy konsystencje. Są bardzo łatwe do wykonania, wystarczy kilka składników, blender, pojemniki i zamrażarka. Jedynym minusem może być to, że nie da się ich przechowywać kilka miesięcy, ale raczej nie będzie z tym problemu, bo na pewno szybko znikną nawet największe domowe zapasy, gdy tylko dzieci je spróbują :)
Domowe lody – zdrowe lody dla dzieci PRZEPISY
Lody z awokado
Składniki:
- 1 średnie awokado
- szczypta soli
- 1 limonka
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 łyżeczka miodu
Lody owocowe
Składniki:
3 banany
2 szklanki malin, truskawek lub jagód
można dosłodzić 1-2 łyżeczkami miodu lub ksylitol
Lody sorbetowe
Składniki:
2 szklanki truskawek
1/2 szklanki malin
1/2 szklanki wody
2-3 łyżeczki miodu lub ksylitolu
Przygotowanie KROK PO KROKU:
Wszystkie składniki zblendować do gładkiej masy. Następnie przelać do foremek i wstawić do zamrażarki na 4 godziny. Po ok. pół godzinie zamrażania można wyjąć lody i powkładać w nie patyczki, aby po zamrożeniu były lody na patyku.