Dieta w trakcie choroby powinna być lekkostrawna z dużą zawartością gotowanych na parze warzyw. Jadłospis powinien być dostosowany do fazy i rodzaju choroby. Innego żywienia wymaga dziecko gorączkujące, które musi przede wszystkim dużo pić, a innego maluch z zainfekowanym gardłem, który powinien dostawać posiłki półpłynne.
O czym powinnaś pamiętać?
- Chore dziecko powinno dużo pić, by uzupełnić płyny utracone wyniku gorączki. Napoje powinny mieć temperaturę pokojową. Najlepsze są herbatki ziołowe, soki z warzyw i owoców. Dawaj także dziecku butelkowaną wodą mineralną. Możesz ją przed podaniem przegotować i ostudzić. Niemowlę i małe dziecko trzeba poić regularnie niewielkimi dawkami płynów, ale kilkulatkowi lepiej postawić przy łóżku kubek z pokrywką i słomką, żeby samodzielnie mógł po niego sięgać.
- Posiłki powinny być niewielkie i lekkostrawne. Dobrze jest uwzględnić w diecie produkty zawierające węglowodany, jak makaron, pieczywo, mięso, bo to wzmocni organizm chorego malucha. Nie podawaj dziecku mięsa czerwonego, gdyż jest ono ciężkostrawne. Najlepsze w trakcie choroby będzie gotowane lub duszone mięso drobiowe.
- Jeśli dziecko bierze antybiotyk, nie dawaj mu nabiału w okresie do dwóch godzin przed i po zażyciu leku.
- Do popijania lekarstw podawaj dziecku wyłącznie wodą i w czasie choroby ogranicz do minimum słodycze
- W zaburzeniach przewodu pokarmowego u dzieci, jak wymioty czy biegunki. Podawaj dziecku mleko z dodatkiem odwaru ryżowego i 3% miodu.
- Możesz też podać sam miód. Przedszkolaki do 6 lat powinny dostać go trzy łyżeczki, dzieciom w wieku 6-12 lat można dać 6 łyżeczek, a starszym 2-4 łyżki stołowe miodu dziennie .
- Gdy kryzys choroby już minął powinnaś dziecku dostarczyć dużo witaminy C i beta karotenu. Surówki z marchwi, pietruszki i selera to solidna porcja cynku i magnezu oraz beta karotenu
- W czasie rekonwalescencji podawaj dziecku owoce, zwłaszcza cytrusy bogate w witaminę C i rutynę. Dziecko może także pić soki ze świeżo wyciskanych owoców np. z pomarańczy. Bogatym źródłem witaminy C jest czarna porzeczka i aronia.
- W diecie wzmacniającej dziecka zwiększ ilość warzyw. Są one źródłem błonnika, który wspomaga regulację przemiany materii, wchłania toksyny, zły cholesteroli inne szkodliwe związki.
Pamiętaj, że w czasie choroby zmienia się sposób żywienia i rodzaj aktywności fizycznej twojego dziecka. Dieta, którą wprowadzasz powinna być do tego dostosowana. Jednak nie zmuszaj chorego dziecka do jedzenia. Zje, gdy będzie odczuwało głód, być może mniej, niż dla niego przygotowałaś. Ważne, żeby zjadło nawet trochę, ale zdrowego posiłku.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Dieta wspierająca odporność dziecka - PORADY DIETETYKA>>
Jak wzmocnić dziecko po chorobie?>>