Frytki ze szparagów – KROK PO KROKU - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Frytki ze szparagów – KROK PO KROKU

Mała przekąska a bardzo cieszy każdą mamę, bo jej mały smyk może zajadać coś zdrowego nawet nie wiedząc o tym. Lubicie szparagi? Te frytki powalą Was na kolana!

Przepis jest banalnie prosty, ale liczy się w nim najbardziej pomysł. Kiedy wymyśliłam frytki ze szparagów nie widziałam, że moja rodzinka tak je pokocha. Mamy sezon na przepyszne szparagi, więc to najlepszy czas, by powitać je w swojej kuchni. Jeśli przywykłaś do gotowania szparagów, chce Cię zachęcić do ich pieczenia, ponieważ wychodzą równie smaczne i miękkie. Macie 15 minut na zrobienie przyjemności rodzince? Zapraszam do wspólnego gotowania…

Frytki ze szparagów:






Składniki:

  • pęczek szparagów zielonych,
  • sól/ pieprz do smaku,
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 2 jajka,
  • ½ szklanki parmezanu lub innego sera startego na drobnych oczkach.



Wykonanie KROK PO KROKU

KROK 1

Umyj szparagi. Jeśli uważasz że mniejsze frytki będą poręczniejsze,

np. dla dzieci, pokrój szparagi na pół.

KROK 2

Rozmieszaj jajko do obtaczania. W drugiej misce zmieszaj przyprawy z bułką tartą i serem.  Obtaczaj szparagi jedna po drugiej tak jak kotleciki.

KROK 3

Wysmaruj blachę olejem. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.

Układaj na blachę szparagi do pieczenia.

KROK 4

Wstaw szparagi do rozgrzanego piekarnika na 12 minut.

KROK 5

Podawaj z czym chcesz lub same. Moim dodatkiem były kotleciki jajeczne.

Smacznego!

Najnowsze komentarze