Ziele angielskie to znana przyprawa, która chętnie jest używana w naszej kuchni. Nie dość, że wydobywa i podkreśla smak potraw, to dodatkowo zawiera witaminę C, A i ryboflawiny, a także wpływa na przyswajanie selenu i witaminy B. łagodzi również zgagę i usprawnia procesy trawienia. GIS wydał niedawno ostrzeżenie dotyczące jednej partii ziela angielskiego, które okazało się być zakażone bakteria Salmonelli. Sprawdź, czy masz je w domu!
Ziele angielskie – wycofana partia z Salmonellą
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę LEVANT Foods Sp. z o.o. wycofaniu produkowanych przez nią trzech marek ziela angielskiego ze względu na zastosowanie do ich produkcji surowca zanieczyszczonego bakterią Salmonella.
Spożycie produktu bez odpowiedniej obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem wystąpienia zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktów: kraj pochodzenia Meksyk
Zdjęcie | Nazwa produktu | Numer partii | Data minimalnej trwałości |
VITPOL Ziele Angielskie | 19117/991 | 08.2023 | |
RUSTICA Ziele angielskie | 23517/99 | 08.2023 | |
PORTLAND Ziele angielskie | 23517991 | 08.2023 |
Firma LEVANT Foods Sp. z o.o. niezwłocznie po uzyskaniu informacji od dostawcy surowca, wdrożyła procedurę wycofania ww. partii produktów.
Zalecenia dla konsumentów:
Konsumenci, którzy kupili wskazaną w komunikacie partię produktu, nie powinni jej spożywać.
CZYTAJ TEŻ >> Badania: Polskie dzieci mają za dużo glifostatu