Gorąca czekolada – przepisy dobre na wszystko! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Gorąca czekolada – przepisy dobre na wszystko!

Gorąca czekolada – przepisy dobre na wszystko!

Autor zdjęcia/źródło: Pixabay, Przepisy na gorącą czekoladę

Pyszna czekolada to synonim łakoci i przyjemności. Kojarzy się z relaksem. Nie bez powodu! Dzięki swoim składnikom poprawia nam humor, dodaje energii, a spożywana regularnie pomaga w zapobieganiu chorobom serca i przedwczesnemu starzeniu się. Gorąca czekolada dodatkowo nas rozgrzewa – czy wiesz jak przygotować pyszny deser z użyciem tego „niebiańskiego” płynu?

Najpierw nabierz nawyku kupowania tego co dobre: unikaj mlecznej czekolady, bo w niej kakao jest tylko dodatkiem (używaj tej z jak największą zawartością kakao, ale oczywiście musi Ci smakować!), nie kupuj tej w proszku, bo składa się głównie z cukru, do przepisów używaj mleka pełnotłustego, gdyż "chude" bardzo psuje smak. 

Przepis podstawowy na gorącą czekoladę

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 100 ml śmietanki
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/8 łyżeczki soli
  • Opcjonalnie 1 łyżka startej skórki pomarańczy

Przygotowanie KROK PO KROKU:

1. Mleko ze śmietanką wlać do małego garnka i podgrzać, uważając, aby nie doprowadzić do wrzenia.

2. Do gorącego mleka ze śmietanką dorzucić czekoladę połamaną na małe kawałki i cynamon. Wymieszać. Jeśli chcesz wzbogacić czekoladę, dodaj skórkę pomarańczową i wymieszaj.

3. Zdjąć z ognia i wymieszać całość do uzyskania jednolitego płynu. Przelać do kubków i pić jak natychmiast.

Dyniowa gorąca czekolada

Składniki:

  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki puree z dyni
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie KROK PO KROKU:

1. Do ciepłego mleka dodać czekoladę połamaną na kawałki. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.

2. Dorzucić dyniowe puree i pozostałe dodatki. Całość podgrzewać jeszcze przez chwilę. Zdjąć z ognia. Napój przecedzić i rozlać do kubków.

Gorąca czekolada á la Mikołajek (z książki „Mikołajek i słodkie przekąski”)

Składniki

  • 125 g czekolady (gorzkiej, mlecznej, lub mieszanej)
  • 500 ml wody
  • 20 g cukru
  • 25 g gorzkiego kakao
  • 20 g cukru (tylko jeśli użyłaś gorzej czekolady) 

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Wlać wodę do rondelka, dodać gorzkie kakao, cukier i opcjonalnie cynamon, zagotować całość, tak aby składniki się rozpuściły.
  2. W tym czasie czekoladę posiekać i przełożyć do wysokiego pojemnika.
  3. Zalać czekoladę gorącą wodą z kakao i dokładnie wymieszać.
  4. Wymieszać blenderem przez kilka minut, aby czekolada się napuszyła
  5. Przelać czekoladę do kubków, udekorować bitą śmietaną albo piankami marshmallows

Gorąca czekolada z Nutellą

Składniki:

  • szklanka mleka
  • 2 łyżki kremu czekoladowego Nutella
  • bita śmietana (50 ml kremówki + łyżka cukru pudru)
  • szczypta cynamonu
  • pianki

 Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Do garnuszka wlać mleko i dodać Nutellę. 
  2. Ciągle mieszając, zagotować, a potem przelać do wysokiej szklanki.
  3. Ozdobić bitą śmietaną (można ubić kremówkę z cukrem pudrem), cynamonem i piankami.

Czekolada z winem

Składniki

  • Czekolada gorzka z 64% kakao
  • 1/8 litra wody
  • 60 g cukru
  • 2 żółtka jaja kurzego
  • ½ litra białego wina
  • 1 kieliszek likieru kakaowego

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Czekoladę połamać, włożyć do garnka, zalać wodą, wsypać cukier i mieszając rozpuścić, lecz nie zagotować.
  2. Następnie ostudzić, utrzeć z żółtkami, wlać powoli gorące wino i likier i dokładnie wymieszać.
  3. Całość przecedzić i podawać dobrze ciepłą w filiżankach.

Nie bój się rozgrzewać gorącą czekoladą i podawać ją jako słodki deser. Owszem jest to danie wysokokaloryczne, ale przecież nie w każdej chwili musisz się odchudzać… Czekolada ma tyle wartościowych składników, że z pewnością może stać się częstym gościem na zimowym stole.

ZOBACZ TAKŻE:

4 najpowszechniejsze mity dotyczące czekolady>>

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika MS1969
    MS1969Ikona zgłaszania komentarza
    Co prawda zima nie jest jakaś straszna (bardziej jesiennie to wygląda), ale gorąca czekolada super do nauki do sesji :)
  • Awatar użytkownika Elizabeth1983
    Elizabeth1983Ikona zgłaszania komentarza
    Ta z nutellą po prostu idealna na zimowy wieczór. Tak do filmu i kocyka...