Najpierw nabierz nawyku kupowania tego co dobre: unikaj mlecznej czekolady, bo w niej kakao jest tylko dodatkiem (używaj tej z jak największą zawartością kakao, ale oczywiście musi Ci smakować!), nie kupuj tej w proszku, bo składa się głównie z cukru, do przepisów używaj mleka pełnotłustego, gdyż "chude" bardzo psuje smak.
Przepis podstawowy na gorącą czekoladę
Składniki:
- 250 ml mleka
- 100 ml śmietanki
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/8 łyżeczki soli
- Opcjonalnie 1 łyżka startej skórki pomarańczy
Przygotowanie KROK PO KROKU:
1. Mleko ze śmietanką wlać do małego garnka i podgrzać, uważając, aby nie doprowadzić do wrzenia.
2. Do gorącego mleka ze śmietanką dorzucić czekoladę połamaną na małe kawałki i cynamon. Wymieszać. Jeśli chcesz wzbogacić czekoladę, dodaj skórkę pomarańczową i wymieszaj.
3. Zdjąć z ognia i wymieszać całość do uzyskania jednolitego płynu. Przelać do kubków i pić jak natychmiast.
Dyniowa gorąca czekolada
Składniki:
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki puree z dyni
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie KROK PO KROKU:
1. Do ciepłego mleka dodać czekoladę połamaną na kawałki. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
2. Dorzucić dyniowe puree i pozostałe dodatki. Całość podgrzewać jeszcze przez chwilę. Zdjąć z ognia. Napój przecedzić i rozlać do kubków.
Gorąca czekolada á la Mikołajek (z książki „Mikołajek i słodkie przekąski”)
Składniki
- 125 g czekolady (gorzkiej, mlecznej, lub mieszanej)
- 500 ml wody
- 20 g cukru
- 25 g gorzkiego kakao
- 20 g cukru (tylko jeśli użyłaś gorzej czekolady)
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Wlać wodę do rondelka, dodać gorzkie kakao, cukier i opcjonalnie cynamon, zagotować całość, tak aby składniki się rozpuściły.
- W tym czasie czekoladę posiekać i przełożyć do wysokiego pojemnika.
- Zalać czekoladę gorącą wodą z kakao i dokładnie wymieszać.
- Wymieszać blenderem przez kilka minut, aby czekolada się napuszyła
- Przelać czekoladę do kubków, udekorować bitą śmietaną albo piankami marshmallows
Gorąca czekolada z Nutellą
Składniki:
- szklanka mleka
- 2 łyżki kremu czekoladowego Nutella
- bita śmietana (50 ml kremówki + łyżka cukru pudru)
- szczypta cynamonu
- pianki
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Do garnuszka wlać mleko i dodać Nutellę.
- Ciągle mieszając, zagotować, a potem przelać do wysokiej szklanki.
- Ozdobić bitą śmietaną (można ubić kremówkę z cukrem pudrem), cynamonem i piankami.
Czekolada z winem
Składniki
- Czekolada gorzka z 64% kakao
- 1/8 litra wody
- 60 g cukru
- 2 żółtka jaja kurzego
- ½ litra białego wina
- 1 kieliszek likieru kakaowego
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Czekoladę połamać, włożyć do garnka, zalać wodą, wsypać cukier i mieszając rozpuścić, lecz nie zagotować.
- Następnie ostudzić, utrzeć z żółtkami, wlać powoli gorące wino i likier i dokładnie wymieszać.
- Całość przecedzić i podawać dobrze ciepłą w filiżankach.
Nie bój się rozgrzewać gorącą czekoladą i podawać ją jako słodki deser. Owszem jest to danie wysokokaloryczne, ale przecież nie w każdej chwili musisz się odchudzać… Czekolada ma tyle wartościowych składników, że z pewnością może stać się częstym gościem na zimowym stole.