Herbaty świata – od białej do czerwonej - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Herbaty świata – od białej do czerwonej

Herbaty świata – od białej do czerwonej

Autor zdjęcia/źródło: pixabay.com

Herbata to drugi po wodzie najczęściej spożywany napój na świecie. W Polsce pojawiła się ona w drugiej połowie XVII wieku i króluje do dzisiaj. Jeszcze do niedawna piliśmy tylko czarną jej odmianę. Dziś wybieramy herbaty zielone, białe, czerwone, yerba mate lub rooibos.

Picie herbaty przynosi wiele korzyści. Spowalnia rozwój osteoporozy, zmniejsza ryzyko raka, opóźnia starzenie, jest dobra dla serca, dba o zęby i dziąsła, pomaga w odchudzaniu, obniża poziom cholesterolu i relaksuje Wypijając jej trzy filiżanki dziennie już po dwóch tygodniach  o 25% zwiększa się we krwi obecność flawonoidów neutralizujących wolne rodniki  i zapobiegających utlenianiu się witaminy C. Wśród wielu powyższych zalet należy wspomnieć także, że jest ona produktem  nieprzetworzonym, a przyrządzona bez dodatku cukru, nie dostarcza nam kalorii.

Co różni herbaty?

Oczywiście wiele czynników. Jednym z nich jest proces powstawania tych herbat, a zwłaszcza proces fermentacji.

  • Herbata zielona  - jej liście nie poddawane są fermentacji
  • Herbata czarna – powstaje, gdy jej liście ulegają w pełni procesowi fermentacji.
  • Herbata czerwona-  jest lekko fermentowana.

Także różni je temperatura parzenia. Wrzątkiem zalewamy herbatę czarną, ciemny ulung i herbatki ziołowe. W nieco niższej temperaturze parzymy herbaty białe, zielone oraz zielony ulung . Zbyt gorąca woda powoduje cierpki smak tych herbat.

Jak  parzymy herbatę?

Znamy wiele sposobów parzenia herbaty liściastej. Jednak niezależnie od tego, w jaki sposób ją przyrządzamy,  jest kilka ważnych rzeczy o których powinniśmy wiedzieć.

  • Woda do parzenia herbaty nie może być twarda. Użyjmy więc wody filtrowanej. Twarda woda zaostrza smak herbaty i sprawia, że jest cierpka.
  • Wodę gotujmy tylko raz. Według Chińczyków zagotowana ponownie sprawia, że napój herbaciany staje się „martwy”
  • Wsypujmy 1 łyżeczkę herbaty na 220 ml wody.
  • Czarne herbaty parzymy od 3 do5 minut. Białe i ciemny Ujung wystarczy parzyć 2-3 minuty. Najmniej czasu potrzebują herbaty zielone. Wystarczą 2 minuty.
  • Dobierzmy odpowiedni sprzęt do parzenia herbaty. Jej liście podczas parzenia zwiększają swoją objętość i potrzebują w naczyniu dużo miejsca. . Przygotujmy napar w specjalnych zaparzaczach lub dużych kubkach.

Poznajmy najbardziej znane herbaty

Yerba mate – jest to napój ziołowy pochodzący z Ameryki Południowej.  Powstaje on z rośliny należącej do rodziny ostrokrzewów. Yerba mate dodaje energii, ponieważ zawiera kofeinę. Napar ma bardzo charakterystyczny smak, zaparza się go w specjalnych tykwach.

Czerwona herbata – ma  specyficzny ziemisty smak. Oczyszcza krew z toksyn, reguluje pracę watroby i jelit. Poza tym pomaga w zaparciach i ponoć jest zbawienna po wypiciu nadmiernej ilości alkoholu.

Biała herbata -jest w zasadzie nieprzetworzona. To po prostu oberwane uschnięte listki. Czasami liście delikatnie dosusza się na suszarkach. Jej liście mają naturalny kształt. Ze względu  na utlenianie mogą być one w różnych kolorach od białego do brązowego.  Dają one jasnozielony lub żółty napar i są najdelikatniejsze, jeśli chodzi o smak i aromat.

Zielona herbata - jest zrywana, poddawana więdnięciu i wałkowana. W zielonej herbacie świeże liście są albo "gotowane" na parze, albo prażone w gorącej, suchej kadzi w temperaturze, która zatrzymuje enzymy powodujące brązowienie liści. Przypomina to nieco blanszowanie warzyw.

Rooibos – uzyskuje się ją z liści czerwono krzewu.  Ma ona delikatny smak i aromat. Działa uspokajająco, gdyż nie zawiera kofeiny. Dzięki rutynie poprawia ukrwienie i obniża ciśnienie krwi.

Pu-erh  -  proces jej dojrzewania trwa od kilku miesięcy  do kilku lat. Dzielimy ją na surową zieloną lub dojrzałą ciemną. Dojrzała pu-erh ma ziemisty lub leśny, nieco stęchły zapach i bogaty, pełny smak.

Herbata oprócz  zalet posiada też wady

Obecne w herbacie taniny zmniejszają wchłanianie żelaza. Nie powinniśmy więc popijać nią leków ani suplementów. Znajdujące się w niej inne związki mogą różnie wpływać  na przyswajalność witamin i minerałów. Ich nadmierne lub niedostateczne działanie może wywołać wiele szkód dla zdrowia.

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Zielona herbata dla młodości i piękna>>

Herbata - orzeźwia i uspokaja…>>

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika gocha2323
    gocha2323Ikona zgłaszania komentarza
    lubię smakowac różne harbaty!
  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Nawet biała mi smakuje.. Herbatki są super!