Jajka faszerowane po włosku PRZEPIS - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Jajka faszerowane po włosku PRZEPIS

Jajka faszerowane po włosku PRZEPIS

Autor zdjęcia/źródło: Jajka faszerowane po włosku PRZEPIS @ s-ms_1989 z Pixabay

Jajka faszerowane smakują dużo lepiej od zwykłych jajek z majonezem, a zrobienie ich wcale nie zajmuje dużo więcej czasu. Warto je więc przyrządzić na wielkanocny stół. Możesz je przygotować z różnego rodzaju farszami, a jedna z ich najsmaczniejszych wersji to jajka faszerowane po włosku. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Na każdym wielkanocnym stole królują jajka przygotowywane na różne sposoby. Najbardziej znane i najprostsze są jajka z majonezem, a ich bardziej wyszukana wersja to jajka faszerowane. Farsz do tego typu jajek robi się z żółtek ugotowanych na twardo jaj z dodatkiem różnych składników.

Jedną ze smaczniejszych ich wersji są jajka faszerowane po włosku, które są połączeniem delikatnej mozzarelli z wyrazistym smakiem suszonych pomidorów i świeżej bazylii. Prawdziwie włoska uczta na świątecznym stole. Nie tylko świetnie smakują, ale też pięknie wyglądają. Koniecznie musisz ich spróbować!

Jajka faszerowane po włosku PRZEPIS

Składniki:

  • 4 jajka
  • ser mozzarella
  • 4 suszone pomidory
  • 4 łyżki posiekanych listków świeżej bazylii
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Jajka ugotuj na twardo, przekrój na połówki i wyjmij z nich żółtka.
  2. Następnie żółtka rozgnieć widelcem w miseczce, dodaj do nich bardzo drobno pokrojone suszone pomidory, mozzarellę, liście bazylii oraz dolej oliwy z oliwek.
  3. Wszystko wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Farszem nadziej połówki białek, udekoruj rzeżuchą, kiełkami lub startym serem typy parmezan.

 

CZYTAJ TEŻ:

Przepisy na Wielkanoc – 10 propozycji na pyszne jajka faszerowane>>

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Fajnie mam wszystkie składniki. Widziałam gdzieś różowe jajka. Chyba gotowane w buraczkach..
  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Fajnie mam wszystkie składniki. Widziałam gdzieś różowe jajka. Chyba gotowane w buraczkach..