Na każdym wielkanocnym stole królują jajka przygotowywane na różne sposoby. Najbardziej znane i najprostsze są jajka z majonezem, a ich bardziej wyszukana wersja to jajka faszerowane. Farsz do tego typu jajek robi się z żółtek ugotowanych na twardo jaj z dodatkiem różnych składników.
Jedną ze smaczniejszych ich wersji są jajka faszerowane po włosku, które są połączeniem delikatnej mozzarelli z wyrazistym smakiem suszonych pomidorów i świeżej bazylii. Prawdziwie włoska uczta na świątecznym stole. Nie tylko świetnie smakują, ale też pięknie wyglądają. Koniecznie musisz ich spróbować!
Jajka faszerowane po włosku PRZEPIS
Składniki:
- 4 jajka
- ser mozzarella
- 4 suszone pomidory
- 4 łyżki posiekanych listków świeżej bazylii
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Jajka ugotuj na twardo, przekrój na połówki i wyjmij z nich żółtka.
- Następnie żółtka rozgnieć widelcem w miseczce, dodaj do nich bardzo drobno pokrojone suszone pomidory, mozzarellę, liście bazylii oraz dolej oliwy z oliwek.
- Wszystko wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Farszem nadziej połówki białek, udekoruj rzeżuchą, kiełkami lub startym serem typy parmezan.
CZYTAJ TEŻ:
Przepisy na Wielkanoc – 10 propozycji na pyszne jajka faszerowane>>