Jajka w diecie dziecka - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Jajka w diecie dziecka

Jajko to istna bomba witaminowo-mineralna. Jajko zawiera 13 witamin i minerałów, wzorcowe białko i antyoksydanty. Znajdziemy w nim szereg witamin m. in. A, E, D, K oraz B2, B9 i B12, kwas pantotenowy oraz cenne składniki mineralne takie jak: żelazo, fosfor, magnez, potas, cynk, selen i jod.

Jajka w diecie dziecka

Autor zdjęcia/źródło: Photl.com

Jaja zawierają prawie wszystkie wartościowe składniki odżywcze dzięki czemu wspomaga prawidłowy rozwój młodego organizmu.



Warto włączyć jajka do jadłospisu dziecka już od 7 miesiąca życia – oczywiście należy to robić przy zachowaniu kilku zasad.



Od 7 miesiąca

Na początku podajemy dziecku samo żółtko – około pół żółtka co drugi dzień. Żółtko powinno być ugotowane na twardo i przetarte, podawane z zupką lub innym daniem malucha. Możemy również pół surowego żółtka dodać do potrawy, którą będziemy jeszcze gotować.


Od 10 miesiąca

Możemy zacząć podawać pół żółtka codziennie. Sposób podawania zgodny z wcześniejszymi zaleceniami.



Od 11 miesiąca

Możemy podawać dziecku już całe jajko 3 do 4 razy w tygodniu. Od 11 miesiąca możemy również zacząć przygotowywać dziecku jajecznicę na parze, a po jakimś czasie już na maśle.



Od 1 roku

Roczne dziecko może już jeść jajko gotowane na miękko. Jajka na twardo nie musimy już ścierać, możemy je podawać dziecku pokrojone na kawałki.



Od 1 do 3 lat

Dziecko może już zjadać jedno całe jajko 4 do 5 razy w tygodniu.



Musimy również pamiętać o tym, że jeśli dziecko jest alergikiem, powinniśmy wstrzymać się z podawaniem jajka do pierwszego roku życia. W przypadku uczulenia na białko kurze, często podaje się dzieciom jaja przepiórcze lub zupełnie eliminuje się je z diety.



W dużych sklepach wybór jaj na półkach sklepowych jest dość szeroki – różne rozmiary, metody chowu, czy też sposoby karmienia kur, np. jajka Farmio od kur karmionych paszą bez GMO. Najważniejsze jest by wybierać jajka od pewnych dostawców, których fermy znajdują się pod kontrolą weterynaryjną lub którzy zapewniają o dodatkowej kontroli jakości swoich produktów. Powinniśmy raczej unikać kupowania jaj na bazarach od nieznanych handlarzy, ponieważ nie mamy pewności ich pochodzenia i bezpieczeństwa.

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Basia Baya
    Basia BayaIkona zgłaszania komentarza
    najlepsze są jajka prosto ze wsi, cięzko takie zdobyć ale można się po prostu wybrać na wycieczke za miasto i na pewno jakaś gospodyni chetnie sprzeda nam zdrowe jajka :)