Jak można zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Jak można zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej?

Choroba wieńcowa to ostre bóle w klatce piersiowej spowodowane niedotlenieniem i niedokrwistością serca. Jakie są jej przyczyny? Jak można zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej?

Jak można zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej?

Autor zdjęcia/źródło: sxc.hu

Czym jest choroba wieńcowa i jak się objawia?

Choroba wieńcowa to bóle w klatce piersiowej oraz zaburzenia pracy serca. Serce nie otrzymuje odpowiedniej ilości krwi, a tym samym tlenu,  którzy ona dostarcza. Dochodzi do niedotlenienia mięśnia sercowego i jego niedokrwienia. Objawami jest ściskający ból w klatce piersiowej, który może promieniować poprzez ramię do ręki lub szczęki. Pojawia się obfite pocenie, kołatanie serca, nudności, zawroty głowy i zaczynamy płytko, ale szybko oddychać.


Najczęstsze przyczyny

Główną przyczyną choroby wieńcowej jest gromadzenie się blaszek miażdżycowych w naczyniach, które doprowadzają krew do serca. Do pompowania krwi, serce potrzebuje tlenu oraz substancji odżywczych. Jeżeli naczynia są częściowo zablokowane w stanie spoczynku krew może jeszcze swobodnie przepływać. Problem pojawia się podczas wysiłku fizycznego. Nawet najmniejsza aktywność fizyczna sprawia, że zwiększa się zapotrzebowanie na tlen, a tym samym napad bólu.

Co zwiększa ryzyko choroby wieńcowej?

•    Tłuste mięsa i pełnotłuste produkty mięsne – masło, śmietana – podnoszą poziom cholesterolu we krwi.
•    Stres i napięcie psychiczne.
•    Cukrzyca i zaburzenia metabolizmu z nią związane, obciąża nie tylko wątrobę i nerki, ale także serce.
•    Palenie papierosów i nadużywanie alkoholu.
•    Otyłość.
Zaburzenia pracy serca mogą być również dziedziczne.

Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową?

Ważne jest, aby dbać o odpowiednią dietę i zredukować nadwagę. Spadek masy ciała idzie zazwyczaj w parze z obniżeniem cholesterolu we krwi. Odchudzać trzeba się jednak z głową. Głodówki i niedostarczanie organizmowi odpowiednich składników, powodują, że szybko wracamy do poprzedniej wagi.

Należy obniżyć spożywanie tłuszczu, regularnie i intensywnie ćwiczyć. Wprowadzenie do diety odpowiedniej ilości surowych owoców i warzyw to najlepsza profilaktyka przeciw chorobie wieńcowej. Zawarte w nich przeciwutleniacze zapobiegają tworzenia się złogów w tętnicach. Ćwiczenia zapobiegają natomiast otyłości oraz zakrzepicy, a co najważniejsze na bieżąco poprawiają krążenie krwi.

Pamiętajmy również, szczególnie w starszym wieku, aby regularnie sprawdzać ciśnienie tętnicze. Dzięki temu możemy w porę zostać ostrzeżeni o nadchodzącej chorobie serca.

Dieta, która chroni serce

Sięgajmy po te produkty, które nie podnoszą cholesterolu we krwi. Wybierajmy oliwę z oliwek lub oliwę z rzepaku zamiast masła i margaryny. Spożywajmy więcej produktów bogatych w błonnik, na przykład, fasola i soczewica, które obniżają poziom cholesterolu. Czosnek i warzywa mające ciemnozielone liście również przyczyniają się do jego obniżenia. Takie samo działanie mają orzechy – szczególnie włoskie, migdały – oraz wszystkie produkty bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Zmniejszyć zagrożenie zakrzepicą można również jedząc dwa razy w tygodniu tłuste ryby – śledzie, makrele, sardynki.

Pamiętajmy, że od tego jak się odżywiamy zależy nasze zdrowie i życie.

Źródło: "Co pomaga a co szkodzi", "Uzdrawiająca moc witamin, minerałów i ziół" - Przegląd Reader's Digest



Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Sonia
    SoniaIkona zgłaszania komentarza
    Z wiekiem przychodzą i choroby...