Opublikowany przez:
monika.g
2015-12-28 14:47:50
W czasie przedświątecznej gorączki biegamy po sklepach kupując mnóstwo produktów. W końcu na wigilijnym stole musi się znaleźć aż 12 dań, a na kolejne dni świąt trzeba przyrządzić jeszcze inne potrawy i oczywiście desery w postaci ciast i ciasteczek. Jedzenia jest naprawdę dużo i nawet, gdy mamy liczne grono gości przy świątecznym stole i tak zawsze zostaje jeszcze mnóstwo potraw. Nie powinniśmy wyrzucać jedzenia, a niestety tak właśnie się dzieje z niezjedzonymi resztkami. Dobrym sposobem, aby nie marnować i nie wyrzucać jedzenia jest rozdanie go gościom.
Jeśli potrawy nie nadają się już do ponownego odgrzania lub przerobienia, ale są jeszcze świeże to lepiej jest oddać je zwierzętom niż wyrzucać. Natomiast te dania, których szkoda nam oddawać, a nie chcemy a znudziły się nam już w tej postaci można przerobić na inne.
Jak wykorzystać resztki świątecznego jedzenia?
Tarta warzywna
Z resztek warzyw i serów wyjdzie pyszna tarta warzywna. Możesz do niej wykorzystać warzywa, które masz, nie muszą to być konretnie określone gatunki. W tarcie warzywnej równie ważny co warzywa jest sos jajeczno-śmietanowy, który wiąże ze sobą wszystkie składniki i spaja całe danie.
Składniki:
Przygotowanie KROK PO KROKU:
Sałatka warzywna z wędliną
Z resztek pieczonych mięs, wędlin i warzyw możemy np. przygotować pyszne sałatki. Mięso i dowolne warzywa łączymy z różnymi sałatami, polewamy sosem i mamy gotowy posiłek.
Składniki:
Przygotowanie KROK PO KROKU:
Bajaderka
Z resztek przyschniętych już ciast z łatwością zrobisz pyszny deser jakim jest bajaderka. Możesz zrobić go w formie ciasta w dużej blasze lub z powstałej masy uformować małe kulki, które później obsypiesz wiórkami kokosowymi, kakao lub kolorową posypką.
Składniki:
Przygotowanie KROK PO KROKU:
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.