Jak zrobić prosty domowy majonez? Ekspresowy PRZEPIS - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Jak zrobić prosty domowy majonez? Ekspresowy PRZEPIS

Jak zrobić prosty domowy majonez? Ekspresowy PRZEPIS

Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie: Unsplash

Majonez możesz zrobić także w domu – będzie pyszny! Mamy ekspresowy przepis, który możesz dowolnie modyfikować.

Majonez jest tradycyjnym dodatkiem do sałatek, sosów czy kanapek. Często pojawia się w przepisach na Wielkanoc. Mimo sporej kaloryczności (łyżka majonezu zawiera około 80 kcl), ma również sporo wartości odżywczych. Majonez zawiera między innymi fosfor, witaminę E i cynk. Dlatego warto znać przepis, jak zrobić prosty domowy majonez.

Domowy majonez – prosty przepis

Do zrobienia majonezu potrzeba naprawdę tylko kilku składników, które zazwyczaj wszyscy mamy w domu. Prosty domowy przepis na majonez zajmie też nie więcej niż 10 minut, aby cieszyć się gotowym i pysznym dodatkiem do potraw.

Prosty przepis na domowy majonez: co potrzeba

Proporcje przepisu na prosty domowy majonez możesz modyfikować, jeśli chcesz otrzymać więcej produktu. Z podanych poniżej składników uzyskasz małą miseczkę majonezu.

Aby zrobić domowy majonez, potrzebujemy:

  • jajko                                               
  • łyżkę soku z cytryny
  • niecałą łyżeczkę musztardy
  • szczypta soli
  • 250 ml oleju
  • opcjonalnie 1/3 łyżeczki cukru

Prosty przepis na domowy majonez KRO PO KROKU

Do robienia domowego majonezu potrzebujemy blender lub mikser oraz wysokie naczynie. Do naczynia wbijamy jajko, dodajemy sok z cytryny i musztardę. Całość miksujemy na wysokich obrotach, bardzo powoli dolewamy do masy olej. Majonez domowy miksujemy tak przez kilka minut, aż uzyskamy gładką i puszysta masę.

Domowy majonez – jak go przechowywać

Prosty przepis na domowy majonez zapewni nam naturalny, pyszny dodatek do potraw, bez środków konserwujących i barwników. Ale taki domowy majonez będzie tez miał zdecydowanie krótszy termin przechowywania niż majonezy ze sklepu. Świeżo zrobiony majonez przechowuj w lodówce, nie dłużej niż 7 dni. Ważne, aby przechowywać go w czystym szklanym naczyniu, pod przykryciem.

CZYTAJ TEŻ >> Wierszyki na Wielkanoc dla dzieci - powitajmy zajączka

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika romam
    romamIkona zgłaszania komentarza
    Ja uwielbiam czosnkowy, dlatego do tego przepisu dodaję jeszcze zblendowany czosnek.