Artykuł promocyjny
Opublikowany przez:
Redakcja Familie
Redakcja
2021-07-26 13:18:11
Autor zdjęcia/źródło: Photo by Jason Briscoe on Unsplash
Tasaki kuchenne to jedne z bardziej uniwersalnych i cenionych rodzajów noży. Przy ich pomocy można wykonać wiele zadań w czasie gotowania. Zwykle kojarzone są przede wszystkim z oprawianiem mięsa i rąbaniem kości. Warto jednak pamiętać, że doskonale nadają się też do krojenia twardszych warzyw. Ponadto umożliwiają wygodne miażdżenie czosnku, a dzięki dużej powierzchni głowni bez problemu można wrzucać z nich posiekane składniki do garnka. Jak wybrać odpowiedni dla siebie model tasaka?
Noże z tej kategorii dzielone są przede wszystkim ze względu na wielkość. Największe z nich to ciężkie narzędzia, które sprawdzają się przede wszystkim w kuchniach, w których wykorzystuje się dużo mięsa z twardymi kośćmi. Nie są jednak aż tak korzystnym rozwiązaniem przy krojeniu warzyw i mniejszych porcji mięsa. Najbardziej uniwersalny tasak kuchenny to model o średniej wielkości, którego długość to ok. 30 cm. Właśnie przedmioty z tej kategorii pojawiają się w większości domowych kuchni. Umożliwią przygotowanie wielu składników potrzebnych do przyrządzenia potrawy. Najmniejsze akcesoria, których długość nie przekracza 20 cm przeznaczone są do precyzyjnego i szybkiego krojenia oraz siekania.
Najczęściej spotykany rodzaj takich noży to tasak kuchenny, którego ostrze wykonano ze stali nierdzewnej. Właśnie modele z tej kategorii polecane są jako uniwersalne rozwiązania do domowych kuchni. Przy odpowiedniej pielęgnacji i ostrzeniu, właściwości tasaka umożliwią sprawne krojenie wykorzystywanych na co dzień składników. Dzięki właściwościom materiału nie trzeba obawiać się korozji. Możliwe jest również odnalezienie specjalistycznych tasaków kuchennych ze stali węglowej. Choć w ich przypadku osiągnąć można wyższy poziom ostrości, nie są tak odporne na szkodliwe działanie wilgoci.
Bardzo ważne aspekty związane z wyborem noża to jego waga i wygoda użytkowania. Duże modele do rąbania kości mogą ważyć nawet kilogram, przez co polecane są doświadczonym kucharzom. Zaleca się dopasować ciężkość do własnych możliwości i zapotrzebowania. Osoby, które dużo gotują powinny zadbać o to, aby tasak kuchenny był możliwie najbardziej wygodny w użyciu. Istotne jest tutaj wyprofilowanie rękojeści i to, czy jej powłoka będzie przylegała do powierzchni dłoni. Zaleca się wykorzystywać mniejsze modele do siekania ziół i warzyw, ze względu na ich niższą wagę. Dzięki odpowiednio dobranym narzędziom, nawet długie sesje gotowania nie będą powodowały nadmiernego zmęczenia.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!