Kasza jaglana – wartości odżywcze - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Kasza jaglana – wartości odżywcze

Proso jest uprawiane już od 4000 lat, a z jego obłuszczonych ziaren powstaje jedna z bardziej wartościowych kasz - kasza jaglana. Tak zwana jaglanka jest cennym źródłem witamin z grupy B, witaminy PP, a także błonnika, żelaza, miedzi, fosforu oraz wapnia. Jest ona lekkostrawna, a pod względem wartości odżywczych znajduje się na drugim miejscu po kaszy gryczanej.

(Kasza jaglana - wartości odżywcze@pixabay.com)

Kasza jaglana nie zawiera glutenu, dlatego mogą ją jeść osoby nietolerujące tego składnika. Doskonale radzi sobie z usuwaniem toksyn z organizmu oraz zawiera antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące wolne rodniki, odpowiedzialne za powstawanie nowotworów. Jej bogactwo w najcenniejsze dla organizmu składniki sprawia, że jest idealna zarówno w diecie matki  jak i dziecka. Maluchowi możemy zacząć ją podawać już w szóstym miesiącu życia. Po zjedzeniu posiłku z kaszą jaglaną nie musimy się obawiać, że za chwilę poczujemy niemiłe ssanie w żołądku.  Jaglanka świetnie wpływa  na mózg, koncentrację i zdolność zapamiętywania. Reguluje także poziom cholesterolu we krwi.

Dlaczego warto jeść kaszę?

Kasza to wdzięczny produkt wspaniale asymilujący się z każdą potrawą. Używaj  jej jak najczęściej. Poza tym:

  •       Nie powoduje wzdęć. Jest lekkostrawna.
  •       Wpływa na prawidłowy rozwój mózgu, dzięki obecności  lecytyny.         
  •       Oczyszcza i odkwasza organizm dzięki swojemu zasadowemu charakterowi. 
  •       Zwiększa odporność i wpływa na rozwój układu kostnego.
  •       Poprawia wygląd skóry, paznokci  i włosów.
  •       Łagodzi problem trądziku czy przetłuszczających się włosów dzięki krzemowi.
  •       Leczy infekcje górnych dróg oddechowych. Usuwając z organizmu nadmiar wilgoci.
  •       Jest wskazana w diecie ciężarnej kobiety. Kwasowi foliowy wpływa na rozwój płodu.
  •       Zmniejsza łaknienie na słodycze.

Kasza jaglana w diecie dziecka

Świetnie sprawdza się jako jeden z pierwszych posiłków w diecie dziecka. Jest wolna od glutenu, dlatego może być podawana już w szóstym  miesiącu życia dzieci karmionych piersią. Gdy dziecko karmisz mieszanką, możesz niewielkie ilości kaszy jaglanej podać już w piątym miesiącu życia. Jaglanka likwiduje także zaparcia. Aby poprawić trawienie wystarczy dodać do kaszy kilka daktyli, łyżeczkę otrębów, trochę utartego jabłka ze skórką, uprażone siemię lniane i na koniec skropić kaszę olejem sezamowym tłoczonym na zimno.

Jak przyrządzić dobrą kaszę?

  • Przed gotowaniem przepłucz kaszę zimną wodą i przelej wrzątkiem.
  •       Wrzuć ją do wrzącej wody w proporcjach: 3 porcje wody na jedną porcję kaszy.
  •       Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
  •       Przykryj pokrywką i nie mieszaj w trakcie gotowania
  •       Możesz dodać łyżeczkę masła.
  •       Posól pod koniec gotowania.
  •       Gdy kasza po 20 min. jest twarda, zawiń garnek w koc i odstaw na 30 minut.

Gotowanie kaszy nie likwiduje błonnika ani białka, niszczy natomiast witaminę B1. Unikaj więc odgrzewania kaszy i nie przyrządzaj jej na zapas. Gdy zdarzy się, że ugotujesz jej więcej, skrop ją olejem lnianym i przechowaj w lodówce w zamkniętym pojemniku. Gotowanie jaglanki  w dużych ilościach wody powoduje wypłukiwanie witamin. Kasza jaglana lubi chłonąć wilgoć, dlatego  przechowuj ją w szczelnym pojemniku. Powinnaś także wiedzieć, że kasze w torebkach zawierają mniej witamin.

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Jajka w diecie dziecka>> Produkty mleczne w diecie dziecka - SPRAWDZONE RADY>>