(Kasza jaglana - wartości odżywcze@pixabay.com)
Kasza jaglana nie zawiera glutenu, dlatego mogą ją jeść osoby nietolerujące tego składnika. Doskonale radzi sobie z usuwaniem toksyn z organizmu oraz zawiera antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące wolne rodniki, odpowiedzialne za powstawanie nowotworów. Jej bogactwo w najcenniejsze dla organizmu składniki sprawia, że jest idealna zarówno w diecie matki jak i dziecka. Maluchowi możemy zacząć ją podawać już w szóstym miesiącu życia. Po zjedzeniu posiłku z kaszą jaglaną nie musimy się obawiać, że za chwilę poczujemy niemiłe ssanie w żołądku. Jaglanka świetnie wpływa na mózg, koncentrację i zdolność zapamiętywania. Reguluje także poziom cholesterolu we krwi.
Dlaczego warto jeść kaszę?
Kasza to wdzięczny produkt wspaniale asymilujący się z każdą potrawą. Używaj jej jak najczęściej. Poza tym:
- Nie powoduje wzdęć. Jest lekkostrawna.
- Wpływa na prawidłowy rozwój mózgu, dzięki obecności lecytyny.
- Oczyszcza i odkwasza organizm dzięki swojemu zasadowemu charakterowi.
- Zwiększa odporność i wpływa na rozwój układu kostnego.
- Poprawia wygląd skóry, paznokci i włosów.
- Łagodzi problem trądziku czy przetłuszczających się włosów dzięki krzemowi.
- Leczy infekcje górnych dróg oddechowych. Usuwając z organizmu nadmiar wilgoci.
- Jest wskazana w diecie ciężarnej kobiety. Kwasowi foliowy wpływa na rozwój płodu.
- Zmniejsza łaknienie na słodycze.
Kasza jaglana w diecie dziecka
Świetnie sprawdza się jako jeden z pierwszych posiłków w diecie dziecka. Jest wolna od glutenu, dlatego może być podawana już w szóstym miesiącu życia dzieci karmionych piersią. Gdy dziecko karmisz mieszanką, możesz niewielkie ilości kaszy jaglanej podać już w piątym miesiącu życia. Jaglanka likwiduje także zaparcia. Aby poprawić trawienie wystarczy dodać do kaszy kilka daktyli, łyżeczkę otrębów, trochę utartego jabłka ze skórką, uprażone siemię lniane i na koniec skropić kaszę olejem sezamowym tłoczonym na zimno.
Jak przyrządzić dobrą kaszę?
- Przed gotowaniem przepłucz kaszę zimną wodą i przelej wrzątkiem.
- Wrzuć ją do wrzącej wody w proporcjach: 3 porcje wody na jedną porcję kaszy.
- Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
- Przykryj pokrywką i nie mieszaj w trakcie gotowania
- Możesz dodać łyżeczkę masła.
- Posól pod koniec gotowania.
- Gdy kasza po 20 min. jest twarda, zawiń garnek w koc i odstaw na 30 minut.
Gotowanie kaszy nie likwiduje błonnika ani białka, niszczy natomiast witaminę B1. Unikaj więc odgrzewania kaszy i nie przyrządzaj jej na zapas. Gdy zdarzy się, że ugotujesz jej więcej, skrop ją olejem lnianym i przechowaj w lodówce w zamkniętym pojemniku. Gotowanie jaglanki w dużych ilościach wody powoduje wypłukiwanie witamin. Kasza jaglana lubi chłonąć wilgoć, dlatego przechowuj ją w szczelnym pojemniku. Powinnaś także wiedzieć, że kasze w torebkach zawierają mniej witamin.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Jajka w diecie dziecka>> Produkty mleczne w diecie dziecka - SPRAWDZONE RADY>>