Kaszanka w ciąży: TAK czy NIE? Czy można jeść i jaką ilość? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Kaszanka w ciąży: TAK czy NIE? Czy można jeść i jaką ilość?

Kaszanka w ciąży: TAK czy NIE? Czy można jeść i jaką ilość?

Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie: Unsplash

Czy w ciąży można jeść kaszankę? Zobacz, na co koniecznie zwrócić uwagę.

Ten tradycyjny polski wyrób ma wielu zwolenników. Grillowana, pieczona czy na zimno – kaszanka jest pożywna i chętnie jedzona w polskich domach. Jednak wiele kobiet zastanawia się, czy kaszanka w ciąży to dobry wybór? Wyjaśniamy, czy można jeść kaszankę będąc w ciąży.

Kaszanka w ciąży: jedz uważnie

Tradycyjnie przygotowana kaszanka składa się z kaszy (jęczmiennej lub gryczanej), podrobów (wątróbka, ozory, płuca), krwi wieprzowej, cebuli i specjalnych przypraw (najczęściej majeranek, pieprz, sól, liść aurowy). Można ją jeść pieczoną, smażoną, gotowaną lub grillowaną. Kaszanka ma wielu zwolenników, ale również ze względu na specyficzny skład – i przeciwników. Kaszanka w ciąży – czy można ją jeść?Kaszanka w ciąży może być spożywana, jednak przyszłe mamy powinny pamiętać o kilku ważnych kwestiach.

Przede wszystkim decydując się na kaszankę w ciąży zwróćmy uwagę, w jakich warunkach higienicznych została przygotowana, ale także z jakich podrobów. W ciąży kaszankę należy jeść wyłącznie poddaną porządnej obróbce termicznej. Nie zaleca się spożywać kaszanki w ciąży na zimno, gdyż istnieje możliwość infekcji bakteryjnej ze względu na charakterystyczny skład tego dania.

Jedząc kaszankę w ciąży pamiętajmy również, że ze względu na skład zawiera ona dobrze przyswajalne żelazo hemowego, ale także duże dawki witaminy A.Dlatego kaszanka w ciąży powinna być spożywana rozważnie także ze względu na bardzo wysoką zawartość witaminy A w podrobach, która w 100 gramach surowej wątroby może wynosić niemal 1500 µg. a tymczasem średnia zalecana dawka dzienna witaminy A dla kobiet w ciąży to 750 µg, czyli mniej więcej odpowiednik dwóch surowych marchewek średniej wielkości.  Przedawkowanie witaminy A w ciąży może być niebezpieczne i spowodować u dziecka wady krążenia, a nawet wodogłowie.

Kaszanka w ciąży nie zawsze powinna być pożywieniem pierwszego wyboru, a na pewno musi zostać poddana porządnej obróbce termicznej oraz spożyta w rozsądnej ilości.

CZYTAJ TEŻ
>>Domowe i skuteczne sposoby na zatkany nos >>