Kiełki rzodkiewki - skarbnica witamin - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Kiełki rzodkiewki - skarbnica witamin

Kiełki rzodkiewki - skarbnica witamin

Autor zdjęcia/źródło: Kiełki rzodkiewki@pixabay.com

Są one świetnym lekiem na przeziębienie, dzięki dużej zawartości witaminy C, która podnosi odporność organizmu, a także dobrym źródłem potasu, magnezu, jodu i siarki. Posiadają również właściwości dezynfekujące, przeciwzapalne i moczopędne.

Stosowanie kiełków ma wielowiekową tradycję. Chińczycy wykorzystywali  je w celach medycznych, natomiast Aztecy wypiekali z nich chleb. W czasach dzisiejszych kiełki rzodkiewki stanowią  cenne uzupełnienie naszej diety i chronią nas przed wieloma cywilizacyjnymi chorobami.

Jedz kiełki rzodkiewki

Szczególnie korzystne są dla nas przemiany, jakie zachodzą w kiełkującym ziarnie. Zawiera ono wiele witamin i aminokwasów potrzebnych do budowy ludzkiego białka, a także błonnik, kwasy nukleinowe oraz chlorofil. Zwłaszcza wiosną kiełki są dla nas dużym zastrzykiem energii, gdyż chronią nas przed infekcjami i wzmacniają naszą odporność. Nasz organizm przyswaja je łatwo, gdyż są one lekkostrawne, a przy tym niskokaloryczne. Zawarte w nich flawonidy pobudzając wydzielanie żółci w wątrobie wspomagają trawienie tłuszczów, a magnez i potas wpływają na nasz dobry nastrój i formę.

Kiełki rzodkiewki - walory kulinarne

Kiełki  w smaku przypominają korzeń rzodkiewki i  można dodawać je do sałatek, kanapek, twarożku czy jajek. Już niebawem  przywita nas wiosna, może więc warto je wyhodować domowym sposobem. Wystarczy zaopatrzyć się w ziarna i nasiona oraz kiełkownicę.

Kapusta kiszona z kiełkami

Składniki:

  • 5 łyżek kapusty kiszonej
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 czerwonej cebuli
  • 2 garście kiełków rzodkiewki
  • 1 garść innych kiełków, np.: soczewicy, rzodkiewki lub fasolki mung
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego
  • pieprz do smaku

Wykonanie KROK PO KROKU:
1. Do półmiska wrzuć  poszatkowaną kapustę.
2. Dodaj drobno pokrojone ogórki i cebulę.
3. Dodaj kiełki, pieprz i polej olejem lub oliwą.

Sałatka z kiełkami rzodkiewki

Składniki:

  • miks z sałat (roszponka, rukola, sałata lodowa)
  • garść kiełków rzodkiewki
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • po łyżce ziół prowansalskich, oliwy z oliwek i soku z cytryny.
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie KROK PO KROKU:
1. Wszystkie warzywa umyj.
2. Pomidory i cebulę pokrój w kostkę.
3. Oliwę, sok z cytryny i zioła wymieszaj ze sobą na dressing.
4. Sosem polej sałatkę.
5. Dopraw do smaku.

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika CMidgett73
    CMidgett73Ikona zgłaszania komentarza
    Odkąd jem kiełki moja cera jest lepsza i czuję się dużo lepiej!