Stosowanie kiełków ma wielowiekową tradycję. Chińczycy wykorzystywali je w celach medycznych, natomiast Aztecy wypiekali z nich chleb. W czasach dzisiejszych kiełki rzodkiewki stanowią cenne uzupełnienie naszej diety i chronią nas przed wieloma cywilizacyjnymi chorobami.
Jedz kiełki rzodkiewki
Szczególnie korzystne są dla nas przemiany, jakie zachodzą w kiełkującym ziarnie. Zawiera ono wiele witamin i aminokwasów potrzebnych do budowy ludzkiego białka, a także błonnik, kwasy nukleinowe oraz chlorofil. Zwłaszcza wiosną kiełki są dla nas dużym zastrzykiem energii, gdyż chronią nas przed infekcjami i wzmacniają naszą odporność. Nasz organizm przyswaja je łatwo, gdyż są one lekkostrawne, a przy tym niskokaloryczne. Zawarte w nich flawonidy pobudzając wydzielanie żółci w wątrobie wspomagają trawienie tłuszczów, a magnez i potas wpływają na nasz dobry nastrój i formę.
Kiełki rzodkiewki - walory kulinarne
Kiełki w smaku przypominają korzeń rzodkiewki i można dodawać je do sałatek, kanapek, twarożku czy jajek. Już niebawem przywita nas wiosna, może więc warto je wyhodować domowym sposobem. Wystarczy zaopatrzyć się w ziarna i nasiona oraz kiełkownicę.
Kapusta kiszona z kiełkami
Składniki:
- 5 łyżek kapusty kiszonej
- 2 ogórki kiszone
- 1 czerwonej cebuli
- 2 garście kiełków rzodkiewki
- 1 garść innych kiełków, np.: soczewicy, rzodkiewki lub fasolki mung
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego
- pieprz do smaku
Wykonanie KROK PO KROKU:
1. Do półmiska wrzuć poszatkowaną kapustę.
2. Dodaj drobno pokrojone ogórki i cebulę.
3. Dodaj kiełki, pieprz i polej olejem lub oliwą.
Sałatka z kiełkami rzodkiewki
Składniki:
- miks z sałat (roszponka, rukola, sałata lodowa)
- garść kiełków rzodkiewki
- 2 pomidory
- 1 czerwona cebula
- po łyżce ziół prowansalskich, oliwy z oliwek i soku z cytryny.
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie KROK PO KROKU:
1. Wszystkie warzywa umyj.
2. Pomidory i cebulę pokrój w kostkę.
3. Oliwę, sok z cytryny i zioła wymieszaj ze sobą na dressing.
4. Sosem polej sałatkę.
5. Dopraw do smaku.