Opublikowany przez:
monika.g
Autor zdjęcia/źródło: 123rf.com @ Kompot z suszu
Słodko-dymny, charakterystyczny smak i aromat kompotu nieodłącznie jest również aromatem Wigilii i Świąt. Mi zawsze będzie kojarzył się z dzieciństwem i domowymi, rodzinnymi świętami, bo zarówno moja mama, jak i babcia zawsze gotują taki kompot. Zawsze przygotowują go w wieczór poprzedzający Wigilię, aby nabierał mocy. Dzięki temu jego aromat spowija cały dom i wprowadza nas w świąteczną atmosferę. Kompot z suszu powstaje głównie z suszonych owoców, przede wszystkim śliwek. Jego aromat powstaje dzięki dodatkowi słodkich przypraw takich jak cynamon i goździki. Smak kompotu można urozmaicić dodatkiem moreli, pomarańczy, wanilii i żurawiny.
Składniki:
Wykonanie KROK PO KROKU:
Pozostały kompot w kolejnych świątecznych dniach, możemy pić jako napój rozgrzewający. Wystarczy, że dodamy do niego odrobinę rumu, krupniku, śliwowicy lub miodu pitnego – taka postać kompoty, powinna posmakować zwłaszcza panom.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!