Korzystne właściwości tranu – poznaj je wszystkie - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Korzystne właściwości tranu – poznaj je wszystkie

Korzystne właściwości tranu – poznaj je wszystkie

Autor zdjęcia/źródło: mat. partnera artykułu

O dobroczynnym działaniu tranu słyszał zapewne każdy – stanowi on doskonałe uzupełnienie codziennej diety i źródło wielu niezbędnych składników odżywczych. To nie tylko witaminy i minerały dla najmłodszych, codzienne zażywanie tranu niesie za sobą pozytywne skutki także u osób dorosłych. W jaki sposób olej z wątroby dorsza wpływa na organizm? Co zyskujemy, sięgając po tran?

Olej z wątroby dorsza – bogactwo składników

Tran z dorsza – jedynie olej z tej ryby może nosić taką nazwę – to prawdziwy skarb, jeśli chodzi o bogactwo składników odżywczych. Dostarcza do naszego organizmu m.in. kwasy omega-3, kwas dokozaheksaenowy, witaminę D3 oraz witaminy A i E. Tak szeroka gama minerałów sprawia, że tran może poszczycić się kompleksowym działaniem. Jak połączenie powyższych składników wpływa na poprawę naszego zdrowia? 

Tran dla najmłodszych

Dla dzieci dostarczenie odpowiedniej dawki witamin do organizmu jest szczególnie ważne. W okresie dorastania zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest bardzo wysokie – tran z dorsza pomaga zaspokoić te potrzeby. Każdego dnia podczas nauki i aktywności najmłodsi zużywają ogromne pokłady energii. Kwasy omega-3 oraz witaminy A i D są niezwykle istotne zwłaszcza w okresie wzrostu. Sam tran poprawia także odporność na infekcje wirusowe i bakteryjne oraz pomaga w rekonwalescencji. W młodym wieku ważna jest również suplementacja witaminy D3 – jej niedobór prowadzi do występowania krzywicy, bólu mięśni i kości, przemęczenia oraz osłabienia koncentracji.

Wsparcie dla niemowląt i przyszłych mam

Tran to nie tylko wsparcie w rozwoju najmłodszych – pozytywne efekty jego zażywania zauważą także przyszłe i karmiące mamy. Zawarty w kwasie omega-3 kwas DHA przyczynia się m.in. do prawidłowego rozwoju siatkówki oraz mózgu u niemowląt. W czasie trwania ciąży jego dzienne spożycie powinno wynosić do 500 mg (u osób, które nie spożywają ryb nawet 1000 mg). Wpływ diety matki na rozwój maleństwa utrzymuje się również po porodzie – istotne składniki odżywcze dziecko otrzymuje wraz z naturalnym pokarmem. Tym bardziej warto zachować zdrową i zbilansowaną dietę.  

Tran w walce z infekcjami

Tran z dorsza stanowi wsparcie dla organizmu w przypadku infekcji wirusowych – tym bardziej powinny sięgać po niego również osoby starsze lub będące w trakcie antybiotykoterapii. Kwas omega-3 wspomaga pracę mózgu, serca oraz układu krwionośnego. Takie właściwości są ważne m.in. podczas rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych.

Warto przeczytać również: https://www.mollers.pl/olej-z-watroby-dorsza-poznaj-jego-cenne-dzialanie/