Autor zdjęcia/źródło: Kkosmetyki organiczne @ 123RF
Kosmetyki organiczne, czyli… jakie?
Kosmetyki organiczne, to takie, które powstały wyłącznie z roślin uprawianych bez użycia środków chemicznych, pestycydów, herbicydów czy sztucznych nawozów.
Ponadto gleba przeznaczona do organicznej kultywacji musi być przez co najmniej 4 wcześniejsze lata oczyszczona ze wszystkich pozostałości chemicznych. Czteroletni okres karencji daje gwarancję, że uprawiane w ekologiczny sposób rośliny będą z gleby wchłaniać jedynie zdrowe substancje i minerały a nie pozostałości pestycydów i sztucznych nawozów. Z tego powodu organiczne składniki kosmetyków są minimum dwa razy droższe niż takie same składniki jedynie naturalne. Ich produkcja jest dużo trudniejsza, bardziej pracochłonna, a plony roślin organicznych zdecydowanie mniejsze od nieorganicznych.
Czym różnią się te kosmetyki od naturalnych, czy drogeryjnych?
Kosmetyki certyfikowane organiczne nie mogą zawierać poniższych substancji:
parabenów (metylu, propylu itp.)
- paurylosiarczanu sodu (SLS)
- etoksylowanego laurylosiarczanu sodu (SLES)
- wazeliny/oleju mineralnego/parafiny
- silikonów
- glikolu polietylenowego (PEG)
- chemicznych filtrów UV
- ftalanów
- etanoloamin (MEA/DEA/TEA)
- donorów formaldehydu (hydantoiny, diazolidinylomocznika, metylizotiazolinonu)
- lanoliny
- syntetycznych barwników
- syntetycznych kompozycji zapachowych
Tutaj doradzałabym jednak sprawdzanie składu kosmetyków na etykiecie, ponieważ często producenci nazywają naturalnymi kosmetyki, które mają jedynie domieszki substancji naturalnych a w składzie mnóstwo szkodliwej chemii.
Czy kosmetyki organiczne mają swoje certyfikaty?
Ponieważ słowo „organiczne” jest obecnie zdecydowanie nadużywane przez producentów, których kosmetyki nie są nawet naturalne, najlepiej, aby produkt posiadał jeden z renomowanych certyfikatów. Ważne, żeby nie dać się nabrać certyfikatom wymyślonym przez producentów typu „100% organic” - takie certyfikaty są fikcyjne. Aby produkt był rzeczywiście organiczny musi posiadać certyfikat renomowanej organizacji, która przeprowadza kontrolę i nadaje takie certyfikaty.
Który certyfikat jest najważniejszy i co potwierdza?
Najbardziej restrykcyjnym na świecie i trudnym do zdobycia certyfikatem organiczności jest USDA Organic. Aby uzyskać ten certyfikat produkt musi być w 100% naturalny, a składniki muszą w przynajmniej 95% być pochodzenia organicznego.
Dla porównania mogę podać popularny w Polsce certyfikat ECOCERT, który wymaga, aby jedynie 10% składników produktu było uprawiane w sposób ekologiczny i dopuszcza rożne składniki ropopochodne i syntetyczne konserwanty.